Povežite se s nama

Međimurje

Forenzika je bolja od matematike

Objavljeno:

- dana

Učenici OŠ Podturen s “čarobnom prašinom” otkrivali otiske i poručili:

Najbolje i najfinije četkice u forenzici izrađuju se od vjeveričine dlake i nojevog pera! Naučili su to učenici petih razreda OŠ Podturen koji su u sklopu 5. komponente preventivnog projekta “Imam izbor“ upoznali čari forenzike.

Kriminalistički tehničar Odsjeka kriminalističke tehnike Dušan Posavec otvorio je velike forenzičke kofere i radoznalim učenicama otkrio tajne forenzike, znanstvene discipline koja predstavlja spoj znanstvenih grana za utvrđivanje činjenica u sudskim ili upravnim postupcima. U tome su mu pomogli i preventivci iz Ureda načelnika PU međimurske. U praktičnom dijelu učenici su imali priliku upoznati koliko su ljudi slični a zapravo različiti, i to zbog papilarnih linija – koje čine krug, luk, zamka – i koje ljude čine jedinstvenima. Učenici su imali priliku doznati da je Hvaranin Ivan Vučetić otac daktiloskopije i da je uspostavio vlastitu klasifikaciju otisaka prstiju, a po njemu je Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja u Zagrebu dobio ime. Ipak, najzabavnije je učenicima bilo kad su obukli forenzičku odjeću i tako postali “mali forenzičari“. Naoružani kistovima i “čarobnom prašinom“ otkrivali su nevidljive otiske prstiju na raznim predmetima, a zatim ih poput poznatoga literarnoga i filmskog detektiva Sherlocka Holmesa proučavali povećalima. – Forenzika je puno zanimljivija od matematike! – zaključili su petaši, iako su naučili i to da se bez znanja matematike ne može postati uspješan forenzičar.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO U Piškorovcu, Domašincu i Kotoribi mještani predali 186 komada streljiva različitih kalibara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

PU međimurska

U subotu, 17. travnja, policijski službenici Policijske postaje Prelog mještanima Piškorovca, Domašinca i Kotoribe omogućili su dragovoljnu predaju oružja, streljiva i drugih minsko-eksplozivnih sredstava.

Mještani su prihvatili poziv te dragovoljno predali ukupno 186 komada streljiva različitih kalibara pištoljskog, puščanog i lovačkog streljiva. Predano oružje pohranjeno je u skladištu Policijske uprave međimurske.

Akciji su svojom prisutnošću podršku u Piškorovcu dali načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc i predsjednik ogranka UDVDR Mala Subotica Josip Halić, u Domašincu načelnik Općine Domašinec Mario Tomašek i njegov zamjenik Goran Koren te u Kotoribi načelnik Općine Kotoriba Ljubomir Grgec i predsjednik ogranka UDVDR Kotoriba Dragan Rajher.

I nadalje u radu Policijske uprave međimurske jedan od najvažnijih prioriteta je suzbijanje nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava. 

Upravo s ciljem da se građani potaknu i odluče na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, vrlo često na području Policijske uprave međimurske provode se preventivne akcije u sklopu nacionalne kampanje „Manje oružja, manje tragedija“.

– Zahvaljujemo građanima na odazivu preventivnim akcijama dragovoljne predaje oružja, streljiva i minsko-eksplozivnim sredstava, a sve one koji se još uvijek nisu odlučili na dragovoljnu predaju, pozivamo da bez ikakve bojazni od sankcija, dragovoljno predaju sva ubojita sredstava – poručuje policija.

Nastavite čitati

Međimurje

U ponedjeljak u Međimurju dva slučaja zaraze koronom, preminula je jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 6 uzoraka, od čega nema evidentiranih pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 19. travnja županijski Stožer civilne zaštite.

Obavljenim testiranjima brzim antigenskim testovima evidentiran je 1 pozitivan nalaz, a na temelju kliničke slike COVID-19 je dijagnosticiran također kod jedne osobe.

U protekla 24 sata oporavilo se 57 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 586.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 50.830 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 55 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirano je 9 pacijenata, otpuštena su 3 pacijenta, a 2 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, muška osoba stara 74 godine.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji ukupno bilježimo 13.530 oboljelih, a ukupno se oporavilo 12.686 osoba.

Nastavite čitati