Povežite se s nama

Međimurje

Forenzika je bolja od matematike

Objavljeno:

- dana

Učenici OŠ Podturen s “čarobnom prašinom” otkrivali otiske i poručili:

Najbolje i najfinije četkice u forenzici izrađuju se od vjeveričine dlake i nojevog pera! Naučili su to učenici petih razreda OŠ Podturen koji su u sklopu 5. komponente preventivnog projekta “Imam izbor“ upoznali čari forenzike.

Kriminalistički tehničar Odsjeka kriminalističke tehnike Dušan Posavec otvorio je velike forenzičke kofere i radoznalim učenicama otkrio tajne forenzike, znanstvene discipline koja predstavlja spoj znanstvenih grana za utvrđivanje činjenica u sudskim ili upravnim postupcima. U tome su mu pomogli i preventivci iz Ureda načelnika PU međimurske. U praktičnom dijelu učenici su imali priliku upoznati koliko su ljudi slični a zapravo različiti, i to zbog papilarnih linija – koje čine krug, luk, zamka – i koje ljude čine jedinstvenima. Učenici su imali priliku doznati da je Hvaranin Ivan Vučetić otac daktiloskopije i da je uspostavio vlastitu klasifikaciju otisaka prstiju, a po njemu je Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja u Zagrebu dobio ime. Ipak, najzabavnije je učenicima bilo kad su obukli forenzičku odjeću i tako postali “mali forenzičari“. Naoružani kistovima i “čarobnom prašinom“ otkrivali su nevidljive otiske prstiju na raznim predmetima, a zatim ih poput poznatoga literarnoga i filmskog detektiva Sherlocka Holmesa proučavali povećalima. – Forenzika je puno zanimljivija od matematike! – zaključili su petaši, iako su naučili i to da se bez znanja matematike ne može postati uspješan forenzičar.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Općina Kotoriba mještanima isplatila 48.000 kuna poticaja za obnovu fasada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Općina Kotoriba nastavlja s isplatom poticaja za obnovu fasada osobama koje su zadovoljile uvjete prijave na općinski javni poziv. Naime, temeljem odluke Povjerenstva načelnik Općine Dario Friščić donio je treću po redu odluku o sufinanciranju obnove fasada u Općini Kotoriba kojom su dodijeljena sredstva u iznosu od po 3000 kuna.

U trećoj rundi isplate poticaje je dobilo osmero prijavljenih osoba s područja Općine Kotoriba. Mjeru koju Općina Kotoriba provodi drugu godinu zaredom do sada je iskoristilo 16 kućanstava za što je iz općinskog proračuna izdvojeno 48.000 kuna.

– Pozivamo mještane Općine Kotoriba koji obnavljaju fasade da se i dalje javljaju na natječaj za dodjelu poticaja – poručuju iz Općine.

Nastavite čitati

Međimurje

Prelog: bogatim programom započinje obilježavanje Tjedna župnog Caritasa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U nedjelju, 25. rujna, započinje 27. obilježavanje Tjedna župnog Caritasa u organizaciji Župe sv. Jakoba ap.st. Prelog i župnog Caritasa. Misao vodilja ovogodišnjeg Tjedna župnog Caritasa je „Gdje ti je blago, ondje ti je srce“, a predviđen je niz zanimljivih događanja. Caritas će organizirati posjete starijim i bolesnim župljanima, a tradicionalno će se organizirati i susret sa osamdesetogodišnjacima s područja Župe sv. Jakoba, uz svetu misu zahvalnicu za 80 godina života.

Također, organizirat će se i susret s članovima i volonterima kluba „Duga“ u Pastoralnom centru „Bl. Alojzije Stepinac“, koji će predvoditi vlč. Leonardo Šardi, biskupijski povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji.

Tjedan Caritasa završit će u nedjelju, 2. listopada, svečanom misom zahvalnicom za plodove zemlje uz Kruničarsko proštenje, koju će predvoditi varaždinski biskup u miru, mons. Josip Mrzljak. Za kraj Tjedna župnog Caritasa, a u okviru ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri, u Prelogu u crkvi sv. Jakoba, u nedjelju, 2. listopada, s početkom u 19 sati nastupit će irski ansambl Camerata Kilkenny. Ulaz na koncert u Prelogu je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje