Povežite se s nama

Međimurje

Forenzika je bolja od matematike

Objavljeno:

- dana

Učenici OŠ Podturen s “čarobnom prašinom” otkrivali otiske i poručili:

Najbolje i najfinije četkice u forenzici izrađuju se od vjeveričine dlake i nojevog pera! Naučili su to učenici petih razreda OŠ Podturen koji su u sklopu 5. komponente preventivnog projekta “Imam izbor“ upoznali čari forenzike.

Kriminalistički tehničar Odsjeka kriminalističke tehnike Dušan Posavec otvorio je velike forenzičke kofere i radoznalim učenicama otkrio tajne forenzike, znanstvene discipline koja predstavlja spoj znanstvenih grana za utvrđivanje činjenica u sudskim ili upravnim postupcima. U tome su mu pomogli i preventivci iz Ureda načelnika PU međimurske. U praktičnom dijelu učenici su imali priliku upoznati koliko su ljudi slični a zapravo različiti, i to zbog papilarnih linija – koje čine krug, luk, zamka – i koje ljude čine jedinstvenima. Učenici su imali priliku doznati da je Hvaranin Ivan Vučetić otac daktiloskopije i da je uspostavio vlastitu klasifikaciju otisaka prstiju, a po njemu je Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja u Zagrebu dobio ime. Ipak, najzabavnije je učenicima bilo kad su obukli forenzičku odjeću i tako postali “mali forenzičari“. Naoružani kistovima i “čarobnom prašinom“ otkrivali su nevidljive otiske prstiju na raznim predmetima, a zatim ih poput poznatoga literarnoga i filmskog detektiva Sherlocka Holmesa proučavali povećalima. – Forenzika je puno zanimljivija od matematike! – zaključili su petaši, iako su naučili i to da se bez znanja matematike ne može postati uspješan forenzičar.

Izvor:
Foto:

Međimurje

„Moji doli i bregi“: Lea Ciglarić i Mario Blažević snimili najbolje fotografije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove godine u organizaciji Lokalne akcijske grupe „Međimurski doli i bregi“ održan je sada već tradicionalni fotografski natječaj „Moji doli i bregi“. Natječaj je bio otvoren od 17. lipnja do 31. kolovoza 2021. godine, a ukupno je pristiglo 58 fotografija.

Za najbolje fotografije nagrade su osigurali članovi LAG-a: PG Geler, OPG Nenad Preiner, Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“, OPG Nedin Sarač, OPG Christian Preložnjak, OPG Igor Hrustek, OPG Vesna Branilović, OPG Vlasta Sršan, Vina Jakopić i Udruga „Biovrt – u skladu s prirodom“.

Sadržaj fotografije morao je biti povezan s temama poljoprivrede i turizma, a sve su morale biti snimljene na području LAG-a „Međimurski doli i bregi“. Stručni žiri, koji su sačinjavali Davor Žerjav, Davorin Mance i Ratko Pesek, odabrao je po dvije fotografije iz svake kategorije.

U kategoriji Poljoprivrede prvo mjesto pripalo je Lei Ciglarić, a fotografija prikazuje u Međimurju već pomalo nesvakidašnji motiv – stočarstvo. Na drugom mjestu pažnju žirija je privukla zlatnožuta boja s međimurskih polja autorice Alenke Novak s motivom koji dočarava radišnost međimurskog kraja.

U kategoriji Turizam prvo mjesto otišlo je u ruke Marija Blaževića s fotografijom prekrasnih „bregi“ gornjega brdovitog Međimurja i slovenskim planinama u pozadini, a da Međimurci znaju i uživati govori motiv autorice Andreje Turk s međimurskog ribnjaka koji to zorno i prikazuje pa je zaslužio drugo mjesto.

– Zahvaljujemo svim sudionicima fotografskog natječaja na velikom odazivu te kvalitetnim i zanimljivim fotografijama naših dolova i bregova – poručuju iz LAG-a „Međimurski doli i bregi“.

Lea Ciglarić
Mario Blažević
Alenka Novak
Andreja Turk

Nastavite čitati

Međimurje

COVID-19: u Međimurju 21 novi slučaj zaraze, hospitalizirano je 14 pacijenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađen je 121 uzorak, od čega je evidentirano 20 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 16,52% pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 23. rujna županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljen je 1 pozitivan slučaj kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 27 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 124.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 68.136 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je ukupno 14 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirane su 2 osobe, nema otpuštenih osoba, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji i nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje