Povežite se s nama

Međimurje

Forenzika je bolja od matematike

Objavljeno:

- dana

Učenici OŠ Podturen s “čarobnom prašinom” otkrivali otiske i poručili:

Najbolje i najfinije četkice u forenzici izrađuju se od vjeveričine dlake i nojevog pera! Naučili su to učenici petih razreda OŠ Podturen koji su u sklopu 5. komponente preventivnog projekta “Imam izbor“ upoznali čari forenzike.

Kriminalistički tehničar Odsjeka kriminalističke tehnike Dušan Posavec otvorio je velike forenzičke kofere i radoznalim učenicama otkrio tajne forenzike, znanstvene discipline koja predstavlja spoj znanstvenih grana za utvrđivanje činjenica u sudskim ili upravnim postupcima. U tome su mu pomogli i preventivci iz Ureda načelnika PU međimurske. U praktičnom dijelu učenici su imali priliku upoznati koliko su ljudi slični a zapravo različiti, i to zbog papilarnih linija – koje čine krug, luk, zamka – i koje ljude čine jedinstvenima. Učenici su imali priliku doznati da je Hvaranin Ivan Vučetić otac daktiloskopije i da je uspostavio vlastitu klasifikaciju otisaka prstiju, a po njemu je Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja u Zagrebu dobio ime. Ipak, najzabavnije je učenicima bilo kad su obukli forenzičku odjeću i tako postali “mali forenzičari“. Naoružani kistovima i “čarobnom prašinom“ otkrivali su nevidljive otiske prstiju na raznim predmetima, a zatim ih poput poznatoga literarnoga i filmskog detektiva Sherlocka Holmesa proučavali povećalima. – Forenzika je puno zanimljivija od matematike! – zaključili su petaši, iako su naučili i to da se bez znanja matematike ne može postati uspješan forenzičar.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Murskom Središću obilježen gradski blagdan svete Barbare – zaštitnice rudara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće obilježio je spomendan sv. Barbare, zaštitnice rudara, prigodnom svečanošću održanom 4. prosinca u Centru za kulturu “Rudar”.

Svečanost je započela himnom Republike Hrvatske i “Središće grod” u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora KUD-a Mura Mursko Središće. Potom je uzvanicima prikazana prezentacija o investicijama Grada Mursko Središće u 2023. godini, nakon čega se okupljenima obratio gradonačelnik Dražen Srpak.

Nakon pozdravnog govora gradonačelnika za okupljene je zasvirao mladi pijanist Edvin Nedeljko, a nakon njega prigodnim govorima uzvanike su pozdravili i međimurski župan Matija Posavec, Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga i izaslanik predsjednika Vlade RH te zastupnik i izaslanik Hrvatskog sabora Siniša Jenkač, a uzvanike je pozdravila i gradonačelnica Grada Ozlja Lidija Bošnjak, koja je sa svojim suradnicima došla u posjet pobratimljenom Gradu rudara.

Također, učenici 4.a razreda OŠ Mursko Središće Petra, Ana, Lana i Jakov predstavili su se scenskim prikazom o svetoj Barbari i rudarima za koji ih je pripremila učiteljica Lidija Vuri, a tekst je napisala učiteljica Mirjana Mošmondor. Glazbenom izvedbom predstavila se i Dora Rebernik.

Održana je i svečanost dodjele nagrada najzaslužnijima pa je tako nagradu za osobu godine primio Tomislav Sabo, a u kategoriji sportaša i sportašice godine nagrađeni su Martin Vuri te Tena i Lea Marodi. Za najbolju sportsku momčad nagradu je primila ekipa NK “Mura” Hlapičina, a u kategoriji rekreativaca nagrade su primili ženska ekipa za disciplinu viseća kuglana Podružnice umirovljenika Mursko Središće te veterani NK Rudar Mursko Središće. Nagradu za najbolje rekreativke i rekreativne primili su Biserka Kozar, Marija Valenta i Jasminka Levačić, Bernard Hrženjak i Saša Antolović.

Nastavite čitati

Međimurje

Dvojica maloljetnika kod Domašinca u vodi uočili muškarca koji se nije micao te ga spasili!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

reanimobil Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije1

U nedjelju, 3. prosinca, oko 8 sati na šljunčari nedaleko Domašinca, dvojica maloljetnika prilikom ribolova u vodi nedaleko obale uočili su muškarca koji se nije micao, odnosno nije pokazivao znakove života, javila je PU međimurska.

Mladići ni i u jednom trenutku nisu dvojili te su odvažnom i hrabrom reakcijom izvukli muškarca iz hladne vode, a odmah potom mobitelom o događaju izvijestili hitnu pomoć i policiju. Mladićima je u pomoć priskočio i 28-godišnjak koji je započeo s oživljavanjem unesrećenog.

Ubrzo nakon upućenog poziva na mjesto događaja stigao je tim hitne medicinske pomoći te su preuzeli daljnju medicinsku skrb i unesrećenog prevezli u Županijsku bolnicu Čakovec.

Naknadno je utvrđen identitet starijeg muškarca, a liječničkim pregledom nisu utvrđene ozljede koje bi upućivale na nasilan događaj povezan s počinjenjem kaznenog djela, no zbog pothlađenosti i komatoznog stanja zadržan je na daljnjem liječenju.

U cilju utvrđivanja svih okolnosti opisanog događaja kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje