Povežite se s nama

Kultura

Odbrojavamo sitno do početka Forestlanda: uživajte u 48 sati glazbe, pozitive i provoda!

Objavljeno:

- dana

U petak, 13. srpnja, točno u 12 sati, prvi će posjetitelji proći kroz novi portal na ulazu na Forestland.

Šuma, livada, priroda, jezera i glazba koja odjekuje malenim Brezjem razbit će idiličnu intimu malenog hrvatskog mjesta. Tisuće partijanera očekuje 48 sati glazbe, performansa, festivala i čarobnog, drugačijeg svijeta šume i prirode.

Na Forestland su prvi stigli najdalji putnici, Yaksa iz Tokia i Flash Finger iz Južne Koreje u pratnji slovenskog domaćina Avadoxa. Trojac koji je upravo rasturio Split i Hvar svoju će europsku turneju nastaviti upravo u Međimurju na Forestlandu.

– Prvi puta smo u Hrvatskoj, i ovo je definitivno već sad festival na koji se želimo vratiti. Došli smo dan ranije kako bismo istražili Čakovec i Međimurje, i jako nam se sviđa – složili su se Yaksa i Flash Finger. Obojicu ćemo gledati na glavnoj pozornici ovog vikenda, dok je Avadox već prilično dobro poznat domaćoj publici.

Od petka do nedjelje Brezjem će odzvanjati glazba, a da sve protekne u savršenom redu, pobrinula se cijela organizacijska vojska radnika. U samo nekoliko dana sagradi se, gotovo iz ničega, cijeli festivalski grad, koji po završetku nestaje u manje od tri dana. Nekoliko kilometara ograda, na desetine umjetničkih instalacija, park, šetnice, bazeni i “bonbon chill zona”, mjesto punjenja baterija.

A punih baterija Forestland otvara Jonas Love A, mladi vancouverski DJ s brojnim nastupima u Koreji, Japanu i diljem Europe. No ono što svi čekaju nastupi su svjetskih zvijezda, regionalnih artista i odličnih DJ-a, kojih na Forestlandu neće nedostajati. Čak 63 umjetnika nastupat će na tri pozornice u 48 sati. S preko stotinu milijuna plejova stiže nam Zonderling i njegov “Crazy”; direktno s “A state of Trance” dolazi Mark Sixma, jedan od najsviranijih artista u trance svijetu; u petak nastupaju Petar Dundov, Avadox, dolazi nam Dekova, Lawrence Apaga i još mnogi, mnogi drugi.

Pogledajte satnicu festivala, dođite na Forestland i doživite šumu i ljeto. Ulaznice po 100 kuna potražite na vratima šume, u Brezju.

Kultura

U srijedu u HNK-u smotra mladih pijanista: nastupit će više od 100 sudionika iz cijele Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Na Međunarodni dan klavira koji se obilježava 29. ožujka održat će se smotra mladih pijanista u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u organizaciji Međužupanijskog stručnog vijeća nastavnika klavira Republike Hrvatske te u suradnji s Glazbenom školom u Varaždinu i uz potporu Koncertnog ureda Varaždin i Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Na smotri mladih pijanista predstavit će se više od 100 mladih pijanista iz cijele Hrvatske, a stručno predavanje u okviru stručnog vijeća održat će red. prof. art. Srđan Čaldarević s Muzičke akademije u Zagrebu.

Pet koncerata talentiranih mladih pijanista održat će se u 10, 12, 15, 17 i 19 sati u velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Međunarodni dan klavira obilježava se 88. dan u godini, što je podsjetnik da klavijatura ima 88 tipki. Iako je temeljni instrument europske glazbe još od druge polovice 18. stoljeća, klavir se u varaždinskoj Glazbenoj školi podučava tek od 1936. godine.

Umjetničko i pedagoško nasljeđe i iskustvo stvorilo je osnovu za međunarodno pijanističko natjecanje u Glazbenoj školi u Varaždinu – Memorijal Jurica Murai i Murai Grand Prix, koji je u kratkom vremenu stekao veliki ugled te privukao velik broj natjecatelja iz cijelog svijeta.

Nastavite čitati

Kultura

Novi Marof: u Gradskoj knjižnici uskoro počinju radionice “Vesele stranice“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof na tjednoj se bazi provode participativne aktivnosti poticanja čitanja i podizanja javne svijesti o važnosti čitanja u sklopu projekta „Čitanje na kotačima“.

Radionice „Stranice sjećanja“ uskoro će biti završene, nakon čega slijede „Kreativno pisanje“ i „Vesele stranice“.

U udruzi „Sunce“ iz Novog Marofa koja okuplja djecu i osobe s poteškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom, stručnjaci će provesti 16 radionica „Vesele stranice“ koje su ritmičko-glazbene naravi. Izvođači će zajedničkom suradnjom izvesti autorsku interpretaciju priča i pjesama koje će se uz interaktivne zadatke i glazbu prezentirati polaznicima. U tome će im pomoći muzički instrumenti koje je knjižnica nabavila u siječnju ove godine.

Osim radionica „Vesele stranice“, uskoro će početi i radionice „Kreativno pisanje” namijenjene svima koji žele razviti svoj kreativni potencijal u pisanju priča i pjesama. Kroz 20 radionica polaznici će naučiti kako se izražavati u formi poezije i proze te izraziti svoje unutarnje osjećaje.

Radionice „Vesele stranice“ počinju 11. svibnja te će se održavati četvrtkom u poslijepodnevnim satima u prostorima udruge „Sunce“. O početku održavanja radionica „Kreativno pisanje“ knjižnica će obavijestiti sve zainteresirane putem web stranice i društvenih mreža.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje