Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO 200 trkača na jedinstvenoj utrci “Putevima rimskih legionara” u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno:

- dana

U Varaždinskim Toplicama danas je, 26. lipnja, održana nova i po mnogočemu zanimljiva i jedinstvena utrka, Putevima rimskih legionara.

S obzirom da je već prvi Aquae Iasae okupio 200 trkača, nova atrakcija turističkog bisera na dobrom je putu da postane tradicionalna.

Utrka je održana u suradnji između Atletskog kluba Varaždin i Turističke zajednice Varaždinskih Toplica te uz pokroviteljstvo Grada, a ono po čemu je bila jedinstvena bio je niz događanja kojima su organizatori pokušali dočarati duh starog Rima.

Zadovoljna što su Varaždinske Toplice dobile novu atrakciju je i gradonačelnica Dragica Ratković koja je poručila kako im je želja da ova utrka postane tradicionalna.

– S obzirom da su Varaždinske Toplice, najveće i najstarije toplice u Hrvatskoj oduvijek poznate kao lječilišni centar te da se možemo pohvaliti jedinstvenom i bogatom antičkom baštinom iz vremena starog Rima drago mi je da smo našu povijest spojili sa sportom u koji na svom području itekako ulažemo – rekla je gradonačelnica Ratković.

Zapalivši vatru plamenom kojeg su joj uručili rimski vojnici u pratnji nimfa gradonačelnica Ratković otvorila je prvi trail Aquae Iasae.

– Mi smo turističko mjesto i moramo našim posjetiteljima ponuditi nešto novo, nove atrakcije. Velik odaziv natjecatelja pokazatelj je da ljudi vole Varaždinske Toplice, da vole dolaziti kod nas, ali isto tako da im imamo i što za ponuditi – zaključila je Ratković.

Trkači su mogli izabrati jednu od tri ponuđene dionice; utrku na 4 kilometra Centuriju, onu na 8.7 kilometara Kohortu i najtežu Legiju koja je prolazila stazom od 19.6 kilometara. Sve dionice prolazile su kroz prekrasne šumske staze i puteve u bližoj i daljnjoj okolici Varaždinskih Toplica.

Direktorica gradske Turističke zajednice Lana Husnjak poručila je kako će zahvaljujući ovoj utrci mnoštvo prekrasnih slika iz Varaždinskih Toplica otići u svijet.

– Utrka objedinjuje naš prekrasan arheološki lokalitet i mnoštvo prirodnih ljepota koje okružuju Varaždinske Toplice, od vodopada do zelenih šuma kojima su trkači prolazili. Iako je bila poprilično zahtjevna, tijekom cijelog natjecanja vladala je fenomenalna atmosfera zbog čega vjerujemo da će iz godine u godinu biti sve više trkača te da će ona postati sastavni dio našeg Aquafesta – rekla je Husnjak.

Josip Lacković, predsjednik AK Varaždin kazao je kako je iza organizatora puno truda, no utrka je bila itekako uspješna.

– Iako je ovo prva po redu, ona je popunjena. Imamo 200 trkača i vjerujem da će ta brojka iz godine u godinu rasti. Kada vidimo samu stazu i sam ambijent možemo biti sigurni da će utrka postati tradicionalna – rekao je Lacković.

Pobjednici Centurije su Saša Horvat i Ivana Zeljko, članovi Atletskog kluba Međimurje. Najbrži u utrci na 8.7 kilometara bili su Ivan Maltar, član Športskog društva Remetinec i Ivana Bunic iz Atletskog kluba Varaždin. Prvo mjesto na najtežoj dionici, Legiji osvojili su Andrej Hladnik i Marina Godinić, članovi AK Varaždina.

Život i društvo

Zagrebački Dinamo dolazi u Cesticu i odigrat će utakmicu u humanitarne svrhe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Odigrat će se humanitana nogometna utakmica za Udrugu “Život i radost” iz Cestice.

To je udruga koja okuplja djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom.

U goste 12. kolovoza u 18 sati NK Poletu iz Cestice dolazi zagrebački Dinamo.

Igra se na stadionu Graba Cestica, a minimalna donacija je 20 kuna. Sva prikupljena sredstva idu Udruzi ŽIR.

Pokrovitelj događaja je Općina Cestica.

Nastavite čitati

Život i društvo

Zatvaranjem slavine prilikom pranja zubi može se uštedjeti dnevno i do 5 litara vode po osobi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U današnjem svijetu obilježenom strelovitim tehnološkim i gospodarskim napretkom, jednim od najvećih društvenih izazova postalo je pitanje kako u postojećim uvjetima postići skladan suživot s prirodom.

Vrlo je važna štednja vode, što će u budućnosti biti sve bitnije, piše stampar.hr.

Kakvu će vodu stanovnici Hrvatske piti u budućnosti ovisit će o:

 • razini ekološke svijesti svakog pojedinca
 • primjeni suvremene tehnologije u pročišćavanju otpadnih voda iz industrija i kućanstava
 • kontroliranoj primjeni agrotehničkih sredstava (pesticida)
 • kontroliranom i neškodljivom odlaganju svih kategorija otpada
 • planiranju prometnica u skladu s potrebama zaštite voda
 • nadziranju prijevoza opasnih tvari.

Kako trošimo vodu i kako vodu štedjeti?

 • Tuširajte se – za tuširanje je potrebno upola manje vode, nego za kupanje u kadi!

Najviše vode se, uz ispiranje WC kotlića, u kućanstvu potroši na održavanje higijene tijela. Kupanjem u kadi  troši se 130 – 160 litara vode, dok je za tuširanje potrebno 30 – 50 litara.

 • Vodu iz slavina puštajte u što slabijem mlazu!
 • Koristite slavine s jednom ručkom umjesto dvoručnih jer ne mora bespotrebno teći voda iz slavine dok se namješta željena temperatura.
 • Ugradite vodokotliće s dvojnim ispustom vode!
 • Uobičajeni WC kotlići troše 9 litara vode kod jednog ispiranja. Ugradnjom vodokotlića s dvojnim ispustom vode (s mlazom manjeg i većeg kapaciteta) potrošnja vode može se svesti na 5-6 litara za jedno ispiranje.
 • Kontrolirajte brtve na slavinama i vodomjere, provjerite kaplje li u vašem domu voda nekontrolirano?

Kontrolom brtve na slavinama može se ostvariti značajna ušteda. Zbog kvara na slavini dnevno može iskapati oko 17 litara vode, što je godišnje oko 6.200 l pitke vode. Zamjenom potrošenih gumica za brtvljenje na slavinama, čija je cijena svega 5 kuna, može se napraviti značajnije smanjenje potrošnje pitke vode.

 • Ukoliko ste u mogućnosti koristite perilice za strojno pranje posuđa!

Ručnim pranjem posuđa troši se i do 80% više vode, nego prilikom pranja u perilici posuđa. Moderne perilice za posuđe troše mnogo manje vode i električne energije u odnosu na starije modele te mogu pridonijeti štednji vode i energije.

 • Tijekom pranja zubiju, ruku, šamponiranja kose ili brijanja, zatvorite slavinu!

Zatvaranjem slavine prilikom pranja zubi može se uštedjeti dnevno i do 5 litara vode po osobi. Zubi se mogu kvalitetno oprati i sa 2 dl vode korištenjem čaše, umjesto da voda teče tijekom pranja.

 • Pri pranju ruku može se uštedjeti dnevno i do 10 litara vode, ukoliko voda ne teče cijelo vrijeme iz slavina.
 • U toplim mjesecima čuvajte boce s vodom u hladnjaku, umjesto otvaranja slavina i puštanja vode da teče kako bi bila hladnija.
 • Koristite praonice automobila!

Pranje automobila najbolje je obaviti u automatiziranim praonicama vozila jer se ručnim pranjem vozila uglavnom potroši više vode, nego u automatiziranim praonicama.

 • Vodu od ispiranja salate i ostalog povrća koristite za zalijevanje cvijeća!
 • Sakupljajte kišnicu za zalijevanje vrta, travnjaka i cvijeća!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje