Povežite se s nama

Foto i video

FOTO 332. zavjetno hodočašće: ovi su ljudi noćas pješke krenuli iz Varaždina na Mariju Bistricu

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Krenulo je 332. zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj, a održava se od 3. do 5. srpnja.

Hodočašće predvodi varaždinski biskup mons. Bože Radoš, a ove ga godine organizira župa sv. Fabijana i Sebastijana.

Većina nas je noćas spavala kada su brojni hodočasnici krenuli pješke iz Varaždina prema Mariji Bistrici. U 3 sata noćas održan je blagoslov hodočasnika u varaždinskoj katedrali, nakon čega su pješaci krenuti u Mariju Bistricu prema uobičajenom planu putovanja.

Prolazili su kroz Trg slobode, Kapucinski i Vidovski trg, kroz Jalkovečku ulicu prema Beretincu i do Belskog dola gdje je malo odmorište. Na izvoru u Belskom dolu slijedila je okrijepa, a stotine hodočasnika fotografirali smo u prekrasnom prirodno okruženju. Na cestama i šumskim putovima druže se stari i mladi na ovom tradicionalnom hodočašću.

Hodočašće se nastavlja preko Podruta i Konjščine do Vinskog Vrha odakle u 14 sati započinje zajednička svečana procesija prema svetištu Majke Božje Bistričke, kamo se stiže oko 15 sati.
Prvog dana hodočašća sveta misa u crkvi bl. Alojzija Stepinca na otvorenom slavit će se u 19 sati, a u 21 sat upriličit će se pobožnost „Put svjetla“ uz procesiju na kalvariji.

Glavni hodočasnički dan je ipak nedjelju, 4. srpnja.

Foto i video

FOTO Vinogradari i berači sjajno se provode u goricama: u tijeku su berbe grožđa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ove se nedjelje nastavljaju berbe grožđa diljem vinograda Varaždinske županije, a na ruku beračima i vinogradarima ovog prijepodneva ide i vremenska prognoza.

Prvi dio dana proteći će uz pretežno sunčano vrijeme, povremeno uz umjerenu naoblaku. No, od sredine dana očekuje se porast naoblake uz mjestimičnu kišu i pljuskove, češće u noći kada oborine mjestimice mogu biti obilnije.

Najviša dnevna temperatura na području naše županije kretat će se između 20 i 23 °C, što je sasvim ugodna radna temperatura za berače, putare…

Svoje su vještine u berbi grožđa neki već jučer pokazali slanjem fotografija Regionalnom tjedniku, a kako su se proveli pogledajte na fotografijama iz gotovo svih krajeva županije – Ivanca, Tuhovca, Jalžabeta, Korenjaka, Mađareva, Vinice, Varaždinskih Toplica, Lopatinca…

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Subotnje prijepodne u gradu: Varaždinci ispijali kavu, popravljali bicikle…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Regionalni tjednik

Centar grada Varaždina jutros je bio pun ljudi. Varaždinci su i na Korzu ispijali jutarnju kavu, a dio njih došao je i u “Biciklopopravljaonu” popraviti svoje najdraže prijevozno sredstvo – bicikl, ili pak samo napumpati gume.

Uz to, šetači su uživali u prekrasno uređenom gradu i cvjetnim instalacijama koje krase grad povodom obilježavanja Varaždinskih baroknih večeri.

Na ruku im je išla i ugodna, jesenska temperatura zraka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje