Danas se u dvorani Graberje u Varaždinu održava 12. Sajam poslova u Varaždinskoj županiji.

Ovo je prilika da se poslodavci s područja Varaždinske županije povežu s nezaposlenima, a 40-ak poslodavaca je ponudilo oko 400 radnih mjesta. Organizator Sajma je Hrvatski zavod za zapošljavanje, Regionalni ured Varaždin, a cilj događanja povezivanje svih dionika na tržištu rada.

Nekada je na ovom sajmu vlada prava gužva koju su stvarali nezaposleni u potrazi za radnim mjestom, ali ove godine ponuđeno je mnogo poslova, a nedostaje nezaposlenih. Na licu mjesta moglo se vidjeti da su ponudu došli pogledati uglavnom vrlo mladi ljudi te oni starije životne dobi.

– Sve je više interesa poslodavaca za ovaj Sajam jer je ponuda radnih mjesta jako velika. HZZ Regionalni ured Varaždin ima mjesečno otvoreno više od 1000 radnih mjesta. Potražnja za radnicima je velika, ali ponuda radne snage, nažalost, sve je manja. Stopa nezaposlenosti u Varaždinskoj županiji u ožujku je bila 4%, a očekujemo i njezino daljnje smanjenje. Sada u evidenciji imamo 2500 nezaposlenih osoba. Najviše radnika nedostaje u prerađivačkoj industriji, jer mi smo bazen prerađivačke industrije. Ali nedostaje i šivača, vozača teretnih vozila i autobusa, metalaca i IT-ovaca – rekla je Branka Šaško, predstojnica HZZ-ovog Regionalnog ureda Varaždin, i dodala da se provodi niz aktivnosti za aktivaciju radne snage, obrazovanje i na kraju povratak radnika iz inozemstva.

Siniša Miličić, predsjednik Regionalnog industrijskog sindikata (RIS), kaže da se za radnike ništa nije promijenilo.

– Radnici u Varaždinu i Varaždinskoj županiji i dalje žive teško, rade puno i zarađuju malo. Mi u Sindikatu smatramo da nije točno da nedostaje radnika, nego kvalitetnih radnih mjesta. Radnički prosjek plaće je oko 4000 kuna, ali oko 60% radnika prima manje od toga – objasnio je Miličić.

Tomislav Paljak, zamjenik župana Varaždinske županije, i gradonačelnik Čehok zadovoljni su što je nezaposlenost niska, ali dodaju da se mora raditi na povećanju plaća i otvaranju što kvalitetnijih radnih mjesta.

Komentari

Komentara

loading...