Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO 800 učenika Osnovne škole u Trnovcu jutros dobilo slasne mandarine iz doline Neretve

Objavljeno:

- dana

RAZVESELILI DJECU

Čak 320 kilograma mandarina iz doline rijeke Neretve podijelio je načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec učenicima Osnovne škole Trnovec. 

Riječ je o dijelu donacije od tisuću kilograma koji je poklonjen školi u sklopu projekta osiguravanja i stvaranja navike zdrave prehrane za osnovnoškolce.

Šamec je istaknuo da je, uz stvaranje zdravih prehrambenih navika, jedan od ciljeva akcije pomoć hrvatskim poljoprivrednicima, a podsjetio je da su posljednjih nekoliko godina, uz mandarine, podijelili i jabuke.

– Ovo je četvrta godina da u jesenskim mjesecima dijelimo voće u osnovnim školama, dječjim vrtićima, a posjećujemo i najstarije sumještane u domu u Trnovcu. Obje naše škole uključene su u projekte „Školsko voće“ i „Školsko mlijeko“, a mi s darovima jeseni dolazimo da ih uključimo u zdravu prehranu. Ove smo se godine odlučili za mandarine, da pomognemo domaćim poljoprivrednicima iz Metkovića i Opuzena gdje su mandarine obilno rodile. Prošle godine to su bila jabuke lokalnih OPG-ova – rekao je načelnik Šamec o donaciji tisuću kilograma mandarina za djecu i 40-ak starijih osoba, za što je Općina izdvojila 3.500 kuna.

Ravnateljica osnovne škole Trnovec Radmila Sačić zahvalila je Općina na ovogodišnjoj donaciji voća za zdrave obroke školaraca.

– Djeci je u rastu i razvoju jako potrebna pravilna prehrana, a da bi se ona poboljšala pripremamo ih kvalitetnu hranu. Djeca su zaista vesela kad vide da ih za obrok čekaju voće i mlijeko, koji se sve više konzumiraju. Zadovoljni smo što su se prehrambene navike djece promijenile od početka projekta prije tri godine. Djeca jedu kuhanu hranu koja je kod nas redovito na jelovniku. Tu je i ručak za djecu u produženom boravku. Za to imamo stručan, kreativan tim u našoj školskoj kuhinji – istaknula je ravnateljica.

Osim Osnovnoj školi u Trnovcu mandarine su donirane i Osnovnoj školi u Šemovcu, Dječjem vrtiću Oaza u Bartolovcu, Dječjem vrtiću Zeko u Trnovcu te Obiteljskom domu za starije i nemoćne Vivo Vita u Trnovcu.

Izvor: Foto: OPĆINA TRNOVEC BARTOLOVEČKI

Život i društvo

Izmjenjivat će se oblaci i sunce, a u petak stiže kiša

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tjedan pred nama na širem Varaždinskom području bit će tmuran.

Prema sedmodnevnoj prognozo DHMZ-a očekuje nas više oblaka nego sunca.

Sve do nedjelje, 14. ožujak, danju neće biti toplije od 12 °C, a najniža noćna temperatura pada na 0 °C.

Sunce i oblaci izmjenjivat će se do petka, 12. ožujka, kada će padati kiša. Subota će uglavnom biti sunčana, a u nedjelju ponovno kiša.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinske Toplice brinu o prirodi: dodatna zaštita zaštićenih područja i divljih vrsta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom studenoga prošle godine Grad Varaždinske Toplice podnio je Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za pregled i odobrenje Programa zaštite divljači za površine na kojima je zabranjeno ustanovljenje lovišta na topličkom području, a sredinom veljače Ministarstvo je taj zahtjev i odobrilo, uz obrazloženje da je Program prihvatljiv za ekološku mrežu.

Cilj je dodatna zaštita zaštićenih područja i strogo zaštićenih divljih vrsta za koje nisu izdvojena područja ekološke mreže, a Ministarstvo je odobrilo Plan prema kojem je od 1. travnja 2021. do 31. ožujka 2031. godine propisana zaštita i lov divljači.

Sve planirane lovne aktivnosti u spomenutom će se razdoblju unutar granica spomenika parkovne arhitekture – Parka u Varaždinskim Toplicama i Skupina lipa u Varaždinskim Toplicama – odvijati u suradnji s nadležnom javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim područjem.

Također, u zoni radijusa od 100 metara oko aktivnih gnijezda strogo zaštićenih ptica nije dopušteno provoditi lovne aktivnosti u vrijeme njihovog razmnožavanja, a svaki pronalazak uginule ili ozlijeđene strogo zaštićene životinjske vrste potrebno je odmah prijaviti Zavodu za zaštitu okoliša i prirode.

Manjim dijelom Plan obuhvaća područje očuvanja značajno za ptice Bilogora i Kalničko gorje te područje očuvanja značajno za vrste i stanišne tipove Livade uz Bednju.

– Plan za ekološku mrežu izradio je obrt Eam Konzalting iz Lobora, za što je Grad Varaždinske Toplice izdvojio 15.000 kuna, a krenuli smo s izradom Plana sukladno Zakonu o lovstvu koji propisuje da se za površine na kojima je zabranjeno ustanovljenje lovišta donosi Program zaštite divljači kojim se uređuju i zaštita i lov na tim područjima. Važno je istaknuti da zahvati i aktivnosti propisane Planom ne uzrokuju gubitak ciljnih staništa područja ekološke mreže i u većoj mjeri ne utječu negativno na pogodnost staništa za ciljne vrste – objašnjava toplička gradonačelnica Dragica Ratković.

Aktivnosti koje obuhvaća ovaj Plan su prebrojavanje divljači i ostalih životinjskih vrsta, organizacija i rad lovočuvarske službe, podjela zaštitnih sredstava korisnicima površina obuhvaćenih Planom te njihova edukacija o uporabi tih sredstava, zatim zaštitu usjeva i nasada rastjerivanjem te uporabom zaštitnih sredstava i plašila, kao i eventualno smanjivanje broja divljači putem sokolarenja selektivnih živolovki i odstrela.

Nastavite čitati