Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO 800 učenika Osnovne škole u Trnovcu jutros dobilo slasne mandarine iz doline Neretve

Objavljeno:

- dana

RAZVESELILI DJECU

Čak 320 kilograma mandarina iz doline rijeke Neretve podijelio je načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec učenicima Osnovne škole Trnovec. 

Riječ je o dijelu donacije od tisuću kilograma koji je poklonjen školi u sklopu projekta osiguravanja i stvaranja navike zdrave prehrane za osnovnoškolce.

Šamec je istaknuo da je, uz stvaranje zdravih prehrambenih navika, jedan od ciljeva akcije pomoć hrvatskim poljoprivrednicima, a podsjetio je da su posljednjih nekoliko godina, uz mandarine, podijelili i jabuke.

– Ovo je četvrta godina da u jesenskim mjesecima dijelimo voće u osnovnim školama, dječjim vrtićima, a posjećujemo i najstarije sumještane u domu u Trnovcu. Obje naše škole uključene su u projekte „Školsko voće“ i „Školsko mlijeko“, a mi s darovima jeseni dolazimo da ih uključimo u zdravu prehranu. Ove smo se godine odlučili za mandarine, da pomognemo domaćim poljoprivrednicima iz Metkovića i Opuzena gdje su mandarine obilno rodile. Prošle godine to su bila jabuke lokalnih OPG-ova – rekao je načelnik Šamec o donaciji tisuću kilograma mandarina za djecu i 40-ak starijih osoba, za što je Općina izdvojila 3.500 kuna.

Ravnateljica osnovne škole Trnovec Radmila Sačić zahvalila je Općina na ovogodišnjoj donaciji voća za zdrave obroke školaraca.

– Djeci je u rastu i razvoju jako potrebna pravilna prehrana, a da bi se ona poboljšala pripremamo ih kvalitetnu hranu. Djeca su zaista vesela kad vide da ih za obrok čekaju voće i mlijeko, koji se sve više konzumiraju. Zadovoljni smo što su se prehrambene navike djece promijenile od početka projekta prije tri godine. Djeca jedu kuhanu hranu koja je kod nas redovito na jelovniku. Tu je i ručak za djecu u produženom boravku. Za to imamo stručan, kreativan tim u našoj školskoj kuhinji – istaknula je ravnateljica.

Osim Osnovnoj školi u Trnovcu mandarine su donirane i Osnovnoj školi u Šemovcu, Dječjem vrtiću Oaza u Bartolovcu, Dječjem vrtiću Zeko u Trnovcu te Obiteljskom domu za starije i nemoćne Vivo Vita u Trnovcu.

Izvor: Foto: OPĆINA TRNOVEC BARTOLOVEČKI

Život i društvo

Općina Donja Voća sufinancirat će kupnju radnih materijala za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnica Općine Donja Voća Sanja Kočet donijela je Odluku o sufinanciranju troškova kupnje radnih materijala učenicima osnovnih škola na području Općine Donja Voća za školsku godinu 2022./2023.

Općina Donja Voća sufinancirat će kupnju radnih materijala svim učenicima Osnovne škole Andrije Kačića Miošića u Donjoj Voći i Područne škole Antuna Gustava Matoša u Gornjoj Voći. Sufinaciranje za učenike od 1. do 4. razreda iznosi 200 kuna po učeniku, a za one koji će polaziti od 5. do 8. razreda u iznosu 350 kuna po učeniku.

Isplata će se izvršiti na račun roditelja koji su roditelji dužni predati zahtjev za sufinanciranjem troškova kupnje radnih materijala za školsku godinu 2022./2023. te ih dostaviti
Općini Donja Voća do 31. srpnja.

Materijali se mogu naći na internetskoj stranici Općine Donja Voća.

Nastavite čitati

Život i društvo

GDCK Varaždin u partnerstvu s HGSS-om počinje s provedbom novog projekta „Budimo spremni“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin počinje s provedbom projekta „Budimo spremni“ koji se financira iz Europskog socijalnog fonda (85%) i Državnog proračuna (15%) ukupne vrijednosti 438.190,67 kuna, a potpisan je s Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva.

Ugovor je ispred GDCK-a Varaždin potpisala ravnateljica Sandra Mintas.

Projekt će se provoditi u partnerstvu s Hrvatskom gorskom službom spašavanja – Stanicom Varaždin u trajanju od 18 mjeseci.

Opći cilj projekta „Budimo spremni“ je osigurati razvoj civilnoga društva na području Varaždina i varaždinskog prstena za društveno – ekonomski rast i demokratski razvoj.

– Cilj projekta planiramo postići putem aktivnosti projekta koje će djelovati na sljedeća područja: Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva (OCD-a) za djelovanje u kriznim i izvanrednim situacijama kroz razvoj i provedbu ciljanih edukacija, osposobljavanje volontera/građana za djelovanje u kriznim situacijama kroz uvođenje novih alata za menadžment kriznih volontera i organiziranje malih građanskih akcija u kojima organizacije civilnog društva mogu primijeniti stečeno znanje i alate – rekli su iz GDCK-a Varaždin.

Dodaju da je cilj djelovati na području grada Varaždina i varaždinskog prstena koji obuhvaća općine Beretinec, Cestica, Jalžabet, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sveti Ilija, Sračinec, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica.

U sklopu projekta provodit će se edukativne radionice kojima je cilj osnaživanje lokalnih OCD-a za djelovanje u kriznim i izvanrednim situacijama:

Radionice „Budimo spremni – Pripremimo se prije“

Tečaj „Budimo spremni – Naučimo prvu pomoć“

Radionica „Budimo spremni – Upoznajmo svoje područje“

Radionice „Budimo spremni – Volonteri u pomoć zajednici“

Također će se provesti dvije građanske akcije kao podrška službama civilne zaštite i to organiziranje humanitarne akcije i organiziranje volonterske akcije – simulacije ugroze na području provedbe projekta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje