Povežite se s nama

Kultura

FOTO 94-godišnji Jimmy Stanić u Rogozu priredio koncert koji će dugo pamtiti sve generacije

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Objavljeno:

- dana

U petak, 3. veljače, u Varaždinu je nastupio Stjepan Jimmy Stanić, legendarni hrvatski glazbenik, gitarist, pjevač i kontrabasist.

Stjepan Jimmy Stanić & The Boys održali su koncert povodom otvorenja obnovljene Scene Zvonimira Rogoza u varaždinskom HNK-u.

Nakon pozdravnih riječi intendantice Senke Bulić te voditeljice Konzervatorskog odjela i izaslanice ministrice kulture i medija Vesne Pascuttini-Juraga, scenu Rogoz proglasio je otvorenom varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

Obnovu tog kultnog mjesta varaždinske kulture na kojem su se održavali brojni koncerti i igrale mnoge predstave, kako je naglasio gradonačelnik, zajedničkim sredstvima obnovili su Grad Varaždin sa 600 tisuća, Ministarstvo kulture i medija s 500 tisuća i sponzori s 300 tisuća kuna vrijednim radovima.

Nakon kompletne rekonstrukcije Rogoz je postao prostor s najvišim tehničkim standardima za brojne programe, od koncerata, predstava, stand up programa, radionica i drugih, navode iz HNK-a, a proslava otvorenja pozornice uz odličan koncert legendarnog 94-godišnjeg glazbenika dugo će se pamtiti. Stanić je sa svojom Barbarom i sastavom izveo koncert u kojem je publika uživala u njegovim šalama, pjesmama i interpretacijama s kojima je već niz godina prisutan na glazbenoj sceni Hrvatske.

Stjepan Jimmy Stanić glazbom se počeo baviti još u svojim dvadesetim godinama te i dalje puni klubove i dvorane. Objavio je 10 albuma i mnoštvo singlova koji su obilježili desetljeća glazbe.

Posljednji studijski album pod naslovom „91+“ objavio je 2020. godine, a snimljen je uz pratnju orkestra Josipa Cvitanovića. Na albumu se našao izbor najpoznatijih pjesama koje još uvijek pjevuše sve generacije: ‘Kobila Suzy’, ‘Mimi’, ‘Prolazi sve’, ‘Dimnjačar’, ‘Jutro će promijeniti sve’ i druge.

U navedenim pjesmama uživala je sinoć i varaždinska publika, a kako je bilo, pogledajte u fotogaleriji.

Kultura

U srijedu u HNK-u smotra mladih pijanista: nastupit će više od 100 sudionika iz cijele Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Na Međunarodni dan klavira koji se obilježava 29. ožujka održat će se smotra mladih pijanista u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u organizaciji Međužupanijskog stručnog vijeća nastavnika klavira Republike Hrvatske te u suradnji s Glazbenom školom u Varaždinu i uz potporu Koncertnog ureda Varaždin i Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Na smotri mladih pijanista predstavit će se više od 100 mladih pijanista iz cijele Hrvatske, a stručno predavanje u okviru stručnog vijeća održat će red. prof. art. Srđan Čaldarević s Muzičke akademije u Zagrebu.

Pet koncerata talentiranih mladih pijanista održat će se u 10, 12, 15, 17 i 19 sati u velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Međunarodni dan klavira obilježava se 88. dan u godini, što je podsjetnik da klavijatura ima 88 tipki. Iako je temeljni instrument europske glazbe još od druge polovice 18. stoljeća, klavir se u varaždinskoj Glazbenoj školi podučava tek od 1936. godine.

Umjetničko i pedagoško nasljeđe i iskustvo stvorilo je osnovu za međunarodno pijanističko natjecanje u Glazbenoj školi u Varaždinu – Memorijal Jurica Murai i Murai Grand Prix, koji je u kratkom vremenu stekao veliki ugled te privukao velik broj natjecatelja iz cijelog svijeta.

Nastavite čitati

Kultura

Novi Marof: u Gradskoj knjižnici uskoro počinju radionice “Vesele stranice“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof na tjednoj se bazi provode participativne aktivnosti poticanja čitanja i podizanja javne svijesti o važnosti čitanja u sklopu projekta „Čitanje na kotačima“.

Radionice „Stranice sjećanja“ uskoro će biti završene, nakon čega slijede „Kreativno pisanje“ i „Vesele stranice“.

U udruzi „Sunce“ iz Novog Marofa koja okuplja djecu i osobe s poteškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom, stručnjaci će provesti 16 radionica „Vesele stranice“ koje su ritmičko-glazbene naravi. Izvođači će zajedničkom suradnjom izvesti autorsku interpretaciju priča i pjesama koje će se uz interaktivne zadatke i glazbu prezentirati polaznicima. U tome će im pomoći muzički instrumenti koje je knjižnica nabavila u siječnju ove godine.

Osim radionica „Vesele stranice“, uskoro će početi i radionice „Kreativno pisanje” namijenjene svima koji žele razviti svoj kreativni potencijal u pisanju priča i pjesama. Kroz 20 radionica polaznici će naučiti kako se izražavati u formi poezije i proze te izraziti svoje unutarnje osjećaje.

Radionice „Vesele stranice“ počinju 11. svibnja te će se održavati četvrtkom u poslijepodnevnim satima u prostorima udruge „Sunce“. O početku održavanja radionica „Kreativno pisanje“ knjižnica će obavijestiti sve zainteresirane putem web stranice i društvenih mreža.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje