Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Aeroklub Međimurje: “U raketnome modelarstvu u samom smo vrhu i s najviše državnih prvaka”

Objavljeno:

- dana

Aeroklub Međimurje trebao je proteklog vikenda biti domaćin međunarodnoga modelarskog aeromitinga, koji je u konačnici zbog lošeg vremena morao biti otkazan. Ono što je ipak održano od cjelokupnog programa aeromitinga su dječje modelarske radionice.

U prostorima Aerokluba Međimurje u Pribislavcu tako se okupilo desetak zainteresiranih mališana koji su uz stručnu pomoć Leonarda Belovića, voditelja modelarske sekcije Aerokluba Međimurje, dobili priliku izraditi svoje prve modele malih zrakoplova.

Modelarstvo kao temelj budućem profesionalnom zanimanju

– Modelarsku sekciju vodim već punih 30 godina i kroz nju je prošao uistinu velik broj djece i mladih. Posebno me veseli što su mnogi koji su svoj prvi doticaj sa zrakoplovima imali upravo u našem Aeroklubu danas piloti. Neki lete na kanaderima, a neki čak na velikom Airbusu. Naime, modelarstvo pruža velike mogućnosti u daljnjem školovanju jer daje dobro predznanje za moguća kasnija profesionalna zanimanja. Imamo slučajeva da su polaznici modelarskih tečajeva kasnije završili kao vrsni aviomehaničari – otkrio je Belović. U modelarskoj sekciji Aerokluba Međimurje uglavnom se radi na raketnome modelarstvu i modelima na daljinsko upravljanje. – Što se tiče raketnog modelarstva, naš je aeroklub u samom vrhu u Hrvatskoj jer od šest prvoplasiranih škola na državnome natjecanju, po tri osnovne i srednje škole, čak tri pobjednika dolaze iz Međimurja. Raketno modelarstvo je puno razvijenije, pa se tako na natjecanjima okupi i do stotinu natjecatelja, dok je na aviomodelarstvu znatno manja konkurencija – otkriva Belović. Iako interes za modelarstvo uvijek postoji, danas je ipak osjetno manje djece i mladih na radionicama Aerokluba Međimurje.

Dođite na modelarske radionice

– Danas djeca imaju daleko veći izbor mogućih hobija, a u takvim odnosima modelarstvo je tek rijetkima prvi izbor. No, mi sa zainteresiranom djecom radimo svaki put kada se skupi grupa. Tada organiziramo tečajeve na kojima polaznicima pokazujemo osnove ove vještine te ih pokušavamo zainteresirati da se ozbiljnije posvete modelarstvu. Svi su dobrodošli u naše prostorije. Donja granica za uključenje u rad modelarske sekcije je 5. razred. – Naša iskustva govore da se djeci mlađoj od tih godina modelarstvo može lako zamjeriti, s obzirom na to da je riječ o priličnoj preciznoj vještini koja iziskuje dobru motoriku i puno koncentracije. Mlađoj djeci treba puno više pomagati, a cilj modelarstva je upravo potaknuti mlade na samostalni rad. Pravi modelari se razvijaju u srednjoj školi, kada djeca mogu samostalno od komada drva napraviti funkcionalni model – zaključio je voditelj radionice Belović.

Međimurje

VIDEO “Oprosti mi” novi singl i spot međimurskog pjevača Hjera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novi singl i videospot nedavno je izdao Hrvoje Krištofić-Hjer.

Pjevač iz Čakovca o kojem smo već pisali ovoga se puta predstavlja pjesmom “Oprosti mi”. Izdavač je Hamar Media/Vera Music. Autor teksta je sam Hjer, dok je glazbu napisao Miroslav Lesić Lesique, koji je zaslužan i za aranžman, produkciju, mix te mastering.

Prateće back vokale otpjevali su Bruno Kovačić, Vjekoslav Ključarić, Miroslav Lesić Lesique, Mario Jagec, Alen Železnjak, Ivan-Goran Herman, Alen Horvat-Zeko, Vanja Ovčar, Dorian Stipčić, Gabriela Hrženjak, Tamara Korunek i Klementina Vodušek.

Poslove režije, kamere i montaže odradio je Žan Novosel, dok je Virna Hošnjak iz Plesnog studija “Korak” autorica koreografije, a u paru s Bernardom Baračem iz istog Studija u spotu je i plesala.

Uživajte u spotu!

Nastavite čitati

Međimurje

Početna konferencija projekta „Snažno zaželi“ u D. Kraljevcu: 10 žena pruža pomoć za 70-ak korisnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Studio M

U srijedu, 13. listopada, u prostorijama Općine Donji Kraljevec održana je početna konferencija projekta „Snažno zaželi“ USR-a „Sport za sve“ Općine Donji Kraljevec.

Ovim projektom omogućeno je da se i dalje u lokalnoj zajednici pruži prilika za dodanom vrijednošću koja će se manifestirati u boljoj svakodnevnici naših sumještana u nepovoljnom položaju, kao i osjećaju korisnosti žena koje će se zaposliti na projektu. 

Projekt „Snažno zaželi“ i Program zapošljavanja žena u Općini Donji Kraljevec u skladu su s europskim i nacionalnim preporukama o unapređenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena. Navedeni projekt uspješan je nastavak projekta „Snažno zaželi i ostvari – faza I“.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 28. lipnja 2021. godine te se provodi u razdoblju od 15 mjeseci, odnosno do 9. mjeseca 2022. godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 900.480 kuna.

U stopostotnom je iznosu financiran bespovratnim sredstvima Europske unije. 

Prema planu i programu projekta, na području Općine zaposleno je 10 žena koje pružaju pomoć u kući za 70-ak krajnjih korisnika u razdoblju od 12 mjeseci, što će spriječiti preranu institucionalizaciju te dovesti do smanjenja siromaštva i nezaposlenosti.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje