Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Andrija Kopjar je okupljenim vjernicima u Remetincu udijelio svoj mladomisnički blagoslov

Andrija Kopjar mlada misa Remetinec1

Objavljeno:

- dana

U nedjelju, 23. lipnja, je župna crkva Blažene Djevice Marije Kraljice svete Krunice u Remetincu bila premala da primi sve vjernike koji su htjeli nazočiti mladoj misi Andrije Kopjara.

Poznata po tome što je dala najveći broj svećenika u Hrvatskoj, remetinečka župa Kraljice svete Krunice, koju vodi župnik Josip Pavlek, dobila je novog svećenika. Andrija Kopjar rođen je 1994. godine, đakonski praktikum imao je u župi Đurđevac, a za svećenika je zaređen 15. lipnja u Varaždinu, gdje ga je uz još četvoricu đakona zaredio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Na kraju mlade mise, kojoj je nazočilo mnoštvo ljudi među kojima su bili roditelji, rodbina, prijatelji i župljani iz Remetinca, Kopjar je okupljenim vjernicima udijelio svoj mladomisnički blagoslov. Među brojnim vjernicima na mladoj je misi bio i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač. Ističe vrlo dobre odnose gradske uprave i vjerskih zajednica na području Grada Novog Marofa, kako u području djelovanja Katoličke crkve tako i šire u društvenom životu zajednice. Jenkač podsjeća da se ti dobri odnosi vide upravo u Remetincu, mjestu koje je postalo svojevrsni brend sa svojom vjersko-svjetovnom manifestacijom „Ćiselko prošćenje v Remetincu“, spajajući crkvu koja je prvi put u pisanom dokumentu spomenuta prije 552 godine te KUD Remetinec i Turističku zajednicu grada Novog Marofa, organizatore kulturno-zabavnih događanja. Ove će godine, prvog vikenda u listopadu, manifestacija biti organizirana jubilarni, 20. put.

Život i društvo

Esej srednjoškolke Eme Priher iz Varaždina najbolji na natječaju Hrvatskog sabora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Služba za građane Hrvatskoga sabora organizirala je u tekućoj školskoj godini prvi put natječaj za učenike 8. razreda, kao i natječaj za učenike srednjih škola u pisanju eseja/raspravljačkog teksta i zastupničkog govora o zadanoj temi.

Najbolja u eseju bila je učenica Ema Priher iz Prve gimnazije Varaždin, s mentoricom Ivanom Žnidarić Kajić, prof. sociologije i politike i gospodarstva.

Pisala je o temi „Trideset godina hrvatske neovisnosti“ ili alternativno „Trideset godina od proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske“. 

Svrha i cilj natječaja za najbolji esej/zastupnički govor je očuvanje sjećanja na 25. lipnja 1991. godine, kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske, posebice u kontekstu ovogodišnjeg obilježavanja Dana neovisnosti 25. lipnja i 30 godina proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske, a kroz afirmaciju pisane riječi te poticaj učenicima na promišljanje o značaju Hrvatskoga sabora u stvaranju hrvatske države.

Na natječaju, koji je bio otvoren od 11. siječnja do 22. veljače, zaprimljeno je ukupno 19 radova učenika osnovnih škola i čak 88 radova učenika srednjih škola.

U kategoriji eseja/raspravljačkog teksta učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Nikol Vaclavek iz Sirača. U kategoriji zastupničkog govora učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Lucija Geržinić iz Vižinade.

Najbolji rad u kategoriji eseja učenika srednjih škola napisala je Ema Priher iz Varaždina, dok je najbolji rad u kategoriji zastupničkog govora učenika srednjih škola napisala Larija Jukić iz Daruvara.

Učenici koji su osvojili prva tri mjesta za najbolje eseje i zastupničke govore dobit će prigodne nagrade predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija će u petak kontrolirati vozače svih vozila, pa i bicikala: pazite na mobitel, pojas…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske će u petak, 7. svibnja, od 8 do 14 sati provoditi preventivno-represivnu akciju „Pojas i mobitel“.

Tijekom akcije provodit će se nadzor nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje od strane vozača svih vozila, uključujući i bicikle, prekršaje nekorištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača i putnika u vozilima te prekršaje vezane uz prijevoz djece u vozilima.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području policijske uprave, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih.

Nastavite čitati