Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Barbara Antolić Vupora najavila bolje dane za SDP u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Varaždinski SDP-ovci sinoć su u hotelu Turist na tradicionalnom susretu ugostili predstavnike medija, za koje je priređen i osebujan kviz znanja o prošlogodišnjem radu ove stranke koja se trudi popraviti rejting.

Predsjednica Županijske organizacije stranke, Barbara Antolić Vupora, pojasnila je da ova ekipa SDP-ovaca nastoji opravdati povjerenje građana. – S obzirom na to da smo oporbena stranka, nismo uvijek najzadovoljniji. Svjesni smo činjenice da svaka jedinica lokalne samouprave sa svojim čelnikom raspodjeljuje novac. Međutim, onaj dio koji čini oporba je uvijek podzastupljen i zato je bitna objektivnost izvještavanja građana, kako bi  čuli što ona ima za reći – naglasila je Antolić Vupora, dodavši da SDP ima dvije jedinice lokalne samouprave, Grad Ludbreg i Općinu Petrijanec, gdje je ta suradnja s medijima na dobroj razini. Sudeći prema rezultatima anketa, početkom 2019. godine SDP nije u najboljoj poziciji, ali ova ekipa županijskog SDP-a nastoji  opravdati povjerenje građana u Varaždinskoj županiji, neovisno o tome kako stranka  stoji na državnoj razini. – Varaždinski SDP je oporba i u Gradu.  Otkad sam ja predsjednik organizacije, pokazali smo da radimo u interesu građana i tako će biti i dalje. Pokazat ćemo da smo prava alternativa na sljedećim lokalnim izborima jer ovako, kako se sada Grad vodi, nije dobro – zaključio je Miroslav Marković, predsjednik Gradske organizacije SDP-a. Kakva je bila atmosfera na druženju pogledajte u galeriji fotografija:

U fokusu

Za manje od dva mjeseca nema više ograničenih cijena struje. Što nas čeka ovog proljeća?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za manje od dva mjeseca prestaju Vladine mjere kojima se ograničava cijena struje za kućanstva i tvrtke.

Građane i gospodarstvo stoga čekaju veliki izazovi. Za većinu potrošača cijena električne energije ograničena na 59 eura po megavatsatu. No, Vladine mjere pomoći na snazi su do 1. travnja.

Trenutačno su se cijene na veleprodajnom tržištu stabilizirale – između 150 i 170 eura, što je znatno niže nego prije godinu dana kada su povremeno prelazile 400 eura, a u prosjeku su bile oko 270 eura po megavatsatu.

Iz Vlade kažu, već se analizira situacija kako bi se na vrijeme odlučilo što dalje, nakon 31. ožujka, javlja HRT.

– Ono što mi kao poslodavci očekujemo je da na vrijeme dobijemo što se događa s cijenama energenata nakon 31. ožujka. Kao što sam više puta naglašavala, okruženje sigurnosti i izvjesnosti je neophodno za sve poslodavce, rekla je Irena Weber, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.

Građani koji imaju ugovore s privatnim opskrbljivačima, već dobivaju najave o poskupljenju od 1. travnja, te ih se upućuje da se prebace u HEP.

Što će biti od 1. travnja s cijenama električne energije, Vlada tek treba odlučiti.

– Mi smo zadužili nadležne ministre, prije svega ministra gospodarstva i ministra financija da pripreme i analiziraju situaciju za nakon 1.travnja – rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Zbog tople zime i povoljnih hidroloških uvjeta, cijene struje na tržištu su niže nego prije godinu dana, ali su još znatno više od onih prije krize i kreću se oko 160 eura po megavatsatu.

– Analize pokazuju i neka predviđanja da će takve cijene ostati barem sljedeće dvije do tri godine, rekao je Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinska županija: poslodavci u prosincu najviše tražili radnike u proizvodnji, vozače taksija i konobare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem prosinca 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2133 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 0,9 % ili za 20 osoba, a u usporedbi
s istim mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih veći je za 110 osoba, odnosno 5,4 %.

Ujedno je evidentirano i 249 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom prosinca evidentirano je 300 novih nezaposlenih osoba.

POdaci HZZ-a Područnog ureda Varaždin pokazuju da je tijekom prosinca 2022. godine prijavljeno je 504 slobodnih radnih mjesta, što je za 29,6 % (212 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 19 % (118 slobodnih radnih mjesta) manje nego u prosinac 2021.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2022. godine u Varaždinskoj županiji bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 35 djelatnika), vozač taksija (30), konobar (24), odgojitelj predškolske djece (21) i kuhar (21).

Tijekom prosinca 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 195 osoba na temelju radnog odnosa. To je 25,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 4,9 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju iznosila za prosinac 3.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje