Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Bili smo na startu utrke “24 sata Ivančice”, neki su najavili i 16 uspona

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Vrlo je živo bilo danas u 19 sati u Prigorcu na startu utrke “24 sata Ivančice”.

Utrku je organizirao SRD 315 Sjeverozapad, a kao što i sam naziv govori bit je popeti se što više puta na Ivanščicu tijekom 24 sata. Trkači i planinari sami biraju stazu, a u slučaju jednakog broja uspona dva ili više natjecatelja pobjeđuje onaj koji je odabrao duže staze.

Utrka se prvi i jedni put održala 2019. godine i tada je pobijedio Davorin Habunek s 13 uspona. On se ove godine nije prijavio, saznali smo od organizatora.

Predsjednik SRD 315 Sjeverozapad Marko Dugandžić na startu utrke nam je rekao da je broj prijavljenih bio ograničen na 200, ali je interes bio puno veći pa su se neki odlučili penjati van službene konkurencije, da sami za sebe vide “kako stoje”.

– Kvotu smo popunili prije dva tjedna. Natječu se ljudi iz cijele Hrvatske, stigli su iz Splita, Rijeke, Omiša i drugih mjesta. Da nismo ograničili broj prijava mislim da bi imali više od 300 natjecatelja. Naravno da natjecatelji taktiziraju. Najlakše je ići po stazi Konj, jer je ona najkraća i najstrmija. Ove godine su neki obećali 16 uspona i isto planiraju po Konju – objasnio je Dugandžić i dodao da je sama organizacija prilično zahtjevna.

Svaki je natjecatelj dobio karticu putem koje organizatori vode evidenciju o broju uspona.

Za natjecatelje će brinuti 20-ak članova Sjeverozapada te HGSS koji će imati punktove u Prigorcu i na vrhu Ivanščice.

Uz odlično pripremljene natjecatelje na startu su se mogli vidjeti i brojni navijači. Mnogi trkači i planinari na parkiralištu u autima su ostavili nekoga tko će im biti potpora, a prtljažnici automobila bili su puni hrane, vitamina, rezervne odjeće te svega što pomaže izdržati utrku koja traje 24 sata. Neki su došli još spremniji, pa su postavili šator ili kamp kućicu za odmora.

U svakom slučaju natjecanje za uporne i izdržljive!

Foto i video

FOTO Uživalo se u dobroj kapljici na 21. izložbi vina „Vinea 2021“ u Vinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povjerenstvo za ocjenjivanje, prema preporukama Stožera civilne zaštite i poštujući propisane epidemiološke mjere, 6. svibnja završilo je s ocjenjivanjem zaprimljenih uzoraka vina za 21. izložbu vina „Vinea 2021“ u Vinici.  

Podjela odličja održana je danas, u subotu, 15. svibnja, na natkrivenoj terasi pored zgrade Općine Vinica, s početkom u 14 sati, u skladu s epidemiološkim mjerama.

Kako je bilo, pogledajte u fotogaleriji.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Na Sveučilištu Sjever otvorena izložba „Kultura u fokusu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Sveučilištu Sjever, u Sveučilišnom centru Koprivnica svečano je otvorena 6. izložba u sklopu projekta „Kultura u fokusu“.

Projekt „Kultura u fokusu“ primarno se realizira kroz fotografiju i popularizira kroz međunarodni fotografski natječaj na platformi mediapitch.com u svrhu dokumentacije, edukacije, kreativne umjetničke interpretacije te komplementarnih znanstvenih istraživanja.

Na ovogodišnji natječaj prijavilo se ukupno 80 autora sa 680 radova od kojih je stručni žiri u sastavu Draženka Jalšić Ernečić, Siniša Hančić, Krasnodar Peršun, Dženat Dreković i Mario Periša odabrao 100 fotografija za izložbu, koja će još idućih tjedan dana biti otvorena za razgledavanje u prostorima Sveučilišnog centra Koprivnica. 

Također, ovogodišnje otvorenje izložbe održano je u sklopu Festivala znanosti koji se na Sveučilištu Sjever održava od ponedjeljka, 10. svibnja do subote, 15. svibnja, s temom „Kultura znanosti“. Izložba je organizirana uz potporu Sveučilišta Sjever i Grada Koprivnice, a svečano ju je otvorio gradonačelnik Grada Koprivnice, Mišel Jakšić.

Šesta Kultura u fokusu predstavlja razdoblje mučne 2020 godine, obilježeno pandemijom koronavirusa i snažnih potresa koji su uzdrmali Hrvatsku, a pandemijske mjere i prilike još traju i u 2021 godini. Cilj ovog projekta je istraživanje  percepcije kulturne baštine i povijesnih okolnosti uzrokovanih korona krizom te ujedno promocija duhovnih  vrijednosti, kulturnih ostvarenja i umjetničke  prakse nastalih i fotografski zabilježenih kroz 2020-u godinu i sve  do 30. travnja 2021.

Autor i idejni začetnik projekta „Kultura u fokusu“ je doc.art. dr. sc. Mario Periša, pročelnik Odsjeka za medijski dizajn Sveučilišta Sjever.

– Slijedeći ideju sveobuhvatnosti fotografskog stvaralaštva , neovisno o metodi i diskursu fotografskih praksi, a u namjeri popularizacije fotografskog stvaralaštva već 6. Kulturom u fokusu ostvarujemo zadani cilj koji sam stavio pred ovaj projekt,  a to je prije svega poticanje fotografskog stvaralaštava s umjetničkom i dokumentarnom vrijednošću, afirmacija umjetničkih osobnosti, šanse za mlade autore i potvrda fotografima s iskustvom, vraćanje kulturnih dobara i umjetničkog stvaralaštva u fokus javnosti. Osim izložbe, zajedno s kolegama s Odjela za prehrambenu tehnologiju na radionicama smo istražili i o mogućnostima „sljubljivanja vina i umjetnosti“ istražujući vezu okusa vina i percepcije fotografskog sadržaja – istaknuo je doc.dr.sc. Periša.

Teme ovogodišnjeg natječaja bile su predviđene standardnim kategorijama natječaja, no dodatnu pozornost autori su mogli istraživati u indirektnim vezama i posljedicama korone na kulturna ostvarenja za ovo razdoblje. Kultura u fokusu ima za cilj stvaranje  fotografija i dokumentarnog materijala s umjetničkom vrijednošću, promocije kulturnog stvaralaštva, stvaranja baze fotografija za daljnja istraživanja autorskih djela, kao i poticanja kreativnog izričaja i veće zastupljenosti kulturnih sadržaja u medijima i na društvenim mrežama.

Pobjednici po kategorijama ovogodišnjeg natječaja Kultura u fokusu su Borna Filić, Filip Gržinčić, Neja Markičević, Nedi Rački, Stipe Surać i Sandra Šimunović a ukupni pobjednik natječaja 6.Kulture u fokusu je Anto Magzan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!