Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Bivši gradonačelnici Lončarić, Adanić, Obranić, Vojvoda i Čehok vratili se u Gradsku vijećnicu

Objavljeno:

- dana

OTVOREN ULAZ U GRADSKU VIJEĆNICU

U novouređenom ulazu u varaždinsku Gradsku vijećnicu, zgradu koja je u funkciji „gradske kuće“ od 1523. godine, okupilo se devet bivših gradonačelnika i predsjednika nekadašnje Skupštine općine Varaždin.

Bivše čelne ljude Grada je na svečanost otvorenja glavnog ulaza, koji je pretvoren u muzejsko-izložbeni prostor otvoren za sve posjetitelje, pozvao aktualni gradonačelnik Goran Habuš.

I dok su se Ćiril Grabrovec, koji je dužnost predsjednika Skuštine općine obnašao od 1974. do  1982., i Zdravko Čorko, koji je na dužnosti bio od 1988. do  1990., ispričali zbog bolesti, u Vijećnicu su stigli Rudolf Lončarić (1982.- 1983.), Dragutin Kos (1983. – 1984.), Stjepan Adanić (1990. – 1992. ), Katarina Fuček (1992. – 1993.), Milivoj Ladić (1993. – 1995.),  Alfred Obranić (1995. – 1997.), Hrvoje Vojvoda (1997. – 2000.), Ivan Čehok (2001. – 2011.) i Zlatko Horvat (2011.).

Zlatko Horvat, Hrvoje Vojvoda, Dragutin Kos i Rudolf Lončarić

Svi su mogli pogledati ploče na kojima su ispisana njihova imena, kao i imena svih gradonačelnika, odnosno čelnih ljudi grada u prošlim stoljećima.

– Ovo je bila prilika da se povodom otvorenja ulaza i početka obnove cijele Gradske vijećnice okupe svi živući bivši čelnici Varaždina. Trajno smo kroz svojevrsnu vremensku liniju memorirali uspomenu na imena svih gradonačelnika, od prvih sudaca i rihtara koji su obilježili povijest Varaždina. Uoči proslave 500 godina otkako je Gradska vijećnica u ovoj funkciji, bila je ovo prilika da se okupe moji prethodnici i da se prisjetimo što je tko u svojem mandatu ostavio – rekao je gradonačelnik Habuš.

Katarina Fuček, Milivoj Ladić, Alfred Obranić i Goran Habuš

Kakvi su se projekti provodili 80-ih godina prošlog stoljeća prisjetio se Rudolf Lončarić, koji je načelu Grada bio od 1982. do 1983.  

– Bavio sam se najviše komunalnim i građevinskim problemima. Mogu reći da sam za tih godina dosta značajnih aktivnosti obavio, a jedna od najznačajnijih aktualna je i danas. Riječ je o hidrorenti za Hidroelektranu Čakovec. Čakovec je htio imati svu koncesiju, ali osnovao sam komisiju u kojoj smo članovi bili predsjednici Varaždina, Ludbrega i Čakovca. Izradio sam kriterije, prema kojima je Varaždin dobio 71 posto, Ludbreg 16 posto, a razliku Čakovec – otkrio je Lončarić.

Za vrijeme njegovog mandata održan je i sastanak s generalom Tusom, koji je tada bio komandant Štaba Jugoslavije za vazduhoplovstvo. – Utvrdili smo da se produži pista varaždinskog aerodroma na 1.720 metara. Aerodrom je igrao važnu ulogu u Domovinskom ratu – napomenuo je Lončarić, koji je jedini varaždinski akademik poslije profesora Miroslava Šicla. On je, naime, akademik tehničke znanosti.

Stjepan Adanić s verglašem i Ivan Čehok s biciklom

Dvadesetak godina poslije akademika Lončarića na čelo Varaždina došao je doktor znanosti Ivan Čehok, koji je dužnost gradonačelnika obnašao deset godina.

– Teško je govoriti o sebi. O nama najviše govore građani koji nas na izborima biraju i smjenjuju. Na izborima sam pobijedio premoćno, ali mislim da to nije toliko bitno, jer lako je doći gore i sjesti u gradonačelničku stolicu. Međutim, često se zaboravlja da nije dovoljno sjediti, nego da treba biti s građanima i raditi projekte od interesa građana. Važno je da iza tebe nešto ostane – istaknuo je Čehok.

Aktualni predsjednik Gradskog vijeća Josip Hehet, aktualni dogradonačelnik Vjeran Radelić i bivši dogradonačelnik Ivan Mesek

Izvor: Foto: rt

Nekategorizirano

Općina Petrijanec: putem EU projekata zaposleno 10 žena koje su brinule o 79 korisnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec uspješno je provela projekt „Zaželi – pomoć u zajednici za starije osobe“ te projekt „Zaželi za Petrijanec 2020.“ Sufinancirani su sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske i iz Europskog socijalnog fonda. Prve dvije godine nositelj projekta „Zaželi – pomoć u zajednici za starije osobe” vrijedan 2.179.443,20 kuna bila je Općina Petrijanec, a zatim je projekt nastavljen kao druga faza, ali u suradnji s Udrugom umirovljenika Općine Petirjanec ukupne vrijednosti  925.800,00 kuna.

Riječ je europskom projektu putem kojeg je omogućeno zapošljavanje nezaposlenih žena, koje su brinule za starije osobe i osobe u nepovoljnom položaju. Provodio se 15 mjeseci, putem kojeg je zaposleno je 10 žena koje su se brinule o 79 korisnika.

– Projekt “Zaželi” jako je dobro odjeknuo i bio prihvaćen u Općini Petrijanec i nismo imali nikakvih problema sa krajnjim korisnicima, a suradnja je bila na vrlo visokoj razini. Mislim da bi trebali nastaviti sa sličnim projektom u idućim godinama, no to ne ovisi o nama, jer trenutno javni poziv nije otvoreni te apeliram na Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i sva ostala upravljačka tijela da nastave u sljedećim godinama s tim projektom – rekao je na završnoj konferenciji projekta „Zaželi“ načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec. Žene su također prošle edukaciju za gerontodomaćice te za jednostavne poslove u zanimanju kuhar.

Obvezni partneri na projektu su također Centar za socijalnu skrb Varaždin te Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Varaždin.

– U evidenciji varaždinskog Zavoda za zapošljavanje uvijek je evidentirano više nezaposlenih žena, nego muškaraca, i zato ovaj projekt ima dvije važne komponente – socijalnu i humanitarnu, a Zavod za zapošljavanje tu se uključio sa svojom ulogom, a to je informiranje nezaposlenih žena o projektu, oglašavanje javnog poziva, posredovanje pri zapošljavanju. Ovim projektom utječe se na ukupnu nezaposlenost žena i samo je u protekloj godini na području Varaždinske županije kroz projekt „Zaželi“ 90-tak žena – zaključila je Branko Šaško, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Nastavlja se provedba programa gerontodomaćica na području Varaždina i Općine Jalžabet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin potpisalo je ugovore s Gradom Varaždinom i Općinom Jalžabet o financiranju programa gerontodomaćica, koje pružaju pomoć i podršku starijim i nemoćnim osobama.

Nastavak je to provedbe programa koji se do studenog 2021. godine financirao putem EU projekta „Nauči i pruži potporu u lokalnoj zajednici 2“.

Ugovorima su osigurana sredstva za financiranje plaća gerontodomaćica, i to za njih pet na području grada Varaždina i dvije na području Općine Jalžabet.

Svaka od gerontodomaćica brine se za sedam do osam korisnika koji su starije i nemoćne osobe te im je potrebna pomoć oko nabave namirnica, lijekova, održavanju higijene stambenog prostora kao i razgovora i druženja kao nezaobilaznog dijela pomoći osobama koje žive same.

Financiranje ovakvih programa od velike su važnosti za poboljšanje kvalitete života starijih sugrađana i GDCK Varaždin ovim putem zahvaljuje Gradu Varaždinu i Općini Jalžabet na potpori.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje