Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Blagdan Velike Gospe obilježen župnim proštenjima u Svetoj Mariji i na Belici

Objavljeno:

- dana

Diljem Hrvatske jučer je obilježen blagdan Velike Gospe, kada mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna marijanska svetišta u čast Blažene Djevice Marije, zaštitnice hrvatskog naroda.

U Međimurju svetkovina Velike Gospe slavi se duhovnom obnovom i koncelebriranim svetim misama. Posebno svečano bilo je u Svetištu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Svetoj Mariji, jednom od najstarijih svetišta u Međimurskoj županiji, gdje se okupio velik broj hodočasnika da se poklone Mariji u svome duhovnom miru i molitvi.

Dan Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo u Svetoj Mariji započeo je trodnevnom duhovnom obnovom, a dan uoči blagdana svetu misu predvodio je varaždinski biskup Bože Radoš nakon čega je mjestom krenula procesija sa svijećama. Jutarnju svetu misu na sam blagdan predvodio je župnik vlč. Mirko Pilaj, dok je središnje misno slavlje predvodio župnik župe u Šenkovcu vlč. Antun Štefan.

Euharistijskoj svečanosti prisustvovali su i župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenik župana Josip Grivec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, načelnica Općine Sveta Marija Đurđica Slamek, načelnica Općine Donji Vidovec Bojana Petrić kao i mnogi drugi predstavnici društvenog i kulturnog života iz općine i okolice.

Svečano i na Belici

Svečano je bilo i u Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Belici, gdje je svečano euharistijsko slavlje predvodio župnik Župe iz Koprivnice vlč. Ivica Puškadija, uz koncelebraciju mnogobrojnih župnika iz međimurskih dekanata. I tamo je župnom proštenju prethodila trodnevnica, a u nedjelju i procesija s Gospinim kipom i svijećama ulicama Belice u pratnji župnog zbora i Limene glazbe.

Na samu Veliku Gospu jedno je misno slavlje održano u 8 sati. U 10 su održane pobožnost krunice i sveta ispovijed, dok je svečanoj misi u 11 sati prethodio program zbora i Limene glazbe. Uvečer je pak povodom župnog slavlja organizirano druženje kod župne kuće.

Međimurje

Stručni skup o proizvodnji povrća u Termama Sveti Martin: cilj je gradnja regionalnog centra u Međimurju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija bila je domaćin 6. Hrvatskog stručnog skupa o proizvodnji povrća, a koja se bavila izazovima, potencijalima i perspektivama u proizvodnji povrća u svjetlu klimatskih promjena. Skup u Termama Sveti Martin otvorio je međimurski župan Matija Posavec.

– Nema razvijene zemlje niti regije bez razvijene poljoprivrede i zato nam je u Međimurskoj županiji iznimno važan ovaj segment. Naši poljoprivrednici najviše proizvode jabuke i krumpir te ulažu u modernizaciju proizvodnje, mehanizaciju i hladnjače da bi povećali konkurentnost na tržištu. Želja nam je dati snažnu podršku izgradnji regionalnog distributivnog centra koji bi mogao pratiti naš potencijal proizvodnje od 28.000 tona povrća godišnje. To bi našim proizvođačima povrća i voća olakšalo, ne samo skladištenje, već i plasman robe na tržišta Europske unije. Smatram da proizvodi sa sjevera Hrvatske i općenito cijele naše zemlje imaju kvalitetu koja im daje veliki izvozni potencijal – naglasio je župan Posavec.

U ime Hrvatske poljoprivredne komore sudionike skupa pozdravio je Damir Mesarić.

– Komora je zastupljena u svim županijama i predstavlja oko 70.000 obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava koji djeluju putem sektorskih odbora među kojima je i Odbor za povrtlarstvo i krumpir. Na zadnjem sastanku Odbora raspravljalo se o aktualnoj problematici poput povećanja ulaznih cijena u proizvodnji te štetama od suše i tuče. Neujedinjeni nastupi na tržištu dodatno otežavaju situaciju, kao i nelojalna konkurencija, posebno prikazivanje jeftinih uvoznih proizvoda kao „hrvatskih“ – istaknuo je Mesarić.

U okviru programa skupa dodijeljene su i dvije nagrade. Povelja za poseban doprinos povrćarstvu posthumno je dodijeljena prof. dr. sc. Ivanki Žutić za postignuća u znanstvenom radu, izniman doprinos razvoju hrvatskog povrćarstva i obrazovanje mnogih naraštaja studenata. Povelja „Uzorni povrćar“ uručena je Mariju Čajkuliću.

Nastavite čitati

Međimurje

U Čakovcu održana javna tribina povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca, i 35. obljetnice osnutka Saveza udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije, Savez je u Scheierovoj zgradi u Čakovcu organizirao javnu tribinu.

Svečanost je započela video snimkom „Moja domovina“ s prijevodom na hrvatski znakovni jezik od strane grupe prevoditelja iz Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba.

– Od ukupnog broja stanovnika, u Međimurju ima više od 15 posto osoba s nekom vrstom oštećenja ili invaliditeta. Savez djeluje već 35 godina te svojim brojnim aktivnostima tijekom godine i raznim događajima skreće pozornost društvene zajednice na potrebe i probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom – rekla Nada Igrec, predsjednica Saveza udruga OSI MŽ.

Međimurska županija jedina je u Hrvatskoj koja financijskom podrškom osigurava asistente i za djecu predškolskog uzrasta, istaknuto je na tribini.

Programom financiranja asistenta za djecu predškolskog uzrasta s razvojnim poteškoćama izravno je dodijeljeno pola milijuna kuna u 2021. godini, a sa Savezom udruga „Prvi korak“ i ove godine je potpisan ugovor kojim je regulirano financiranje asistenata u vrtićima, čime je nastavljena sedmogodišnja suradnja.

– Samo u ovoj godini riječ je o pola milijuna kuna koji će osigurati rad s 52-oje djece za koju će se brinuti 35 asistenata u 20 dječjih vrtića. Riječ je o plemenitom projektu koji šalje snažnu poruku o Međimurskoj županiji kao županiji visoke socijalne osjetljivosti – naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

– Grad Čakovec podupire projekte i programe udruga koje se bave osobama s invaliditetom te smo, zahvaljujući tome, uklonili brojne barijere, omogućili stjecanje dodatnih vještina i upoznali javnost sa svime s čime se one susreću. Hvala Vam i na uključivanju u aktivnosti koje provodimo na području Grada, bez vas i vaših članova Čakovec bi bio puno siromašniji – rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Dodajmo da je na skupu bilo riječi i o poticajima za zapošljavanje osoba s invalidnošću.

U drugom dijelu programa prikazana je monodrama „Slijep kao ljubav“ u izvedbi Vojina Perića iz Kazališta slijepih i slabovidnih „Novi život“ Zagreb te splet međimurskih kola u izvedbi članova Udruge osoba s intelektualnim poteškoćama MŽ.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje