Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Bogat program uz 54. rođendan VI. osnovne škole Varaždin

Objavljeno:

- dana

U okviru obilježavanja Dana škole, učenici i učitelji VI. osnovne škole Varaždin priredili su bogat program. Zbog epidemioloških mjera, tradicionalna cjelovečernja priredba preselila se u virtualni prostor.

Na školskoj mrežnoj stranici objavljeni su video uradci scenskih grupa, no neke programe ipak su uspjeli održati uživo – tako su obilježeni Dan kulture te Godinu čitanja i Godinu Marka Marulića.

DAN KULTURE – promicanje kulturnih vrijednosti

Već tradicionalno, 6. prosinca, na Dan Grada Varaždina i blagdan svetog Nikole u VI. OŠ Varaždin obilježen je Dan škole. Ove je godine proslavljena 54. obljetnica Škole na način da je priređen Dan kulture – projekt namijenjen razvoju svijesti o važnosti kulture u svakodnevnom životu kod učenika, roditelja i šire zajednice.

– Kultura i kulturno lijepo ponašanje temeljne su vrijednosti naše škole. Te vrijednosti obuhvaćaju odnos učenika prema drugim učenicima, odnos učenika prema školi, učiteljima te prema društvenoj kulturi općenito. Usvojenost tih vrijednosti naši učenici neprestano dokazuju i potvrđuju sudjelovanjem u brojnim školskim i europskim projektima, a Dan kulture je manifestacija koja učenicima, roditeljima i učiteljima omogućuje otkrivanje i razvijanje društvenih odnosa te ujedno nudi zabavu učenicima. Cilj projekta je oplemeniti kulturu naše škole, omogućiti učenicima da otkriju i razviju svoje talente te da izrastu u male građane koji će kritički promišljati, a roditeljima da sudjeluju u odgojnom procesu njihove djece i životu naše škole – naglasio je ravnatelj slavljeničke škole Mario Stančić.

Iako im je ove godine pandemija COVID-a 19 poremetila neke od planova, ipak su se potrudili obilježiti Dan kulture. Važan dio kulture je i plesna umjetnost. Učenici od 1. do 8. razreda ujutro su spojili ples i tradiciju te predstavili zavičajne plesove plesnim nastupom na školskom trgu, za što su se marljivo pripremali tijekom godine.

– Za Dan kulture smo pjevali i plesali „Lepi plavi napršnjak“ i dobro smo se zabavili – rekli su učenici 1. a razreda David i Mirta. – Mi smo plesali „Staro sito“. Smatramo da je ples važan i da njime možemo obilježiti razna događanja – rekli su učenici 4. b Teo i Anja.

Zabave i dobrog raspoloženja na probama 6. razreda nije nedostajalo. Učenici su uživali u plesu i pokazali se kao izvrsni promotori tradicijskih vrijednosti i kulture. – Ples mi se svidio jer je to održavanje tradicije. Naučili smo ples u kratkom vremenu i zbližili smo se kao razred – istaknula je Franka Golub iz 6. c. 

– Taj je nastup važna kulturna aktivnost jer usmjerava na kulturu našega naroda, razvija nacionalnu svijest te njeguje društvene i narodne običaje. Ujedno razvija i društvene odnose, potiče na zabavu i sportsku aktivnost što unapređuje kvalitetu života i zdravlja – dodao je ravnatelj Stančić.

Sudjelovanje i suradnja s roditeljima u školskim aktivnostima veoma im je bitna. Nažalost, zbog navedene epidemiološke situacije, nisu bili u mogućnosti prirediti cjelovečernju priredbu koja se tradicionalno održava u sklopu manifestacije Dana kulture i pozvati roditelje u školske prostore. Isto tako, bilo im je teško organizirati priredbu jer su neki od učenika silom prilika bili primorani na nastavu na daljinu. – Usprkos svim poteškoćama na koje smo naišli, Dan kulture uspješno je obilježen, a učenici su snimili svoje plesne nastupe te su isti dostupni na mrežnim stranicama škole – poručuju iz Škole.

GODINA ČITANJA I GODINA MARKA MARULIĆA – promicanje čitanja i istraživačkog rada

Učiteljice hrvatskoga jezika Anita Perkov, Martina Špičko i Ivana Canjuga povodom Godine čitanja i Godine Marka Marulića u holu škole organizirale su prigodnu izložbu posvećenu knjigama i čitanju.

Na izložbi su predstavili knjige iz budućnosti. Izradili su korice knjiga koje bi oni željeli napisati. Korice su ilustrirali, a unutar njih napisali su i sažetak knjige. Pojedini učenici čak su napisali prva poglavlja svojih knjiga. Izloženi su zanimljivi budući kriminalistički i fantastični romani, biografije i autobiografije, putopisi, bajke, kuharice, zbirke pjesma, znanstvenofantastične priče, dnevnici i basne.

Predstavljeni su i plakati koje su učenici izrađivali povodom Mjeseca hrvatske knjige, a koji su poziv i poticaj za čitanje svim učenicima škole. Učenici su zaključili da trebamo čitati kako ne bismo ostali bez riječi i da nas knjige vode na nezaboravna putovanja. 

Tijekom ove godine, koja je posvećena čitanju, učenici su se bavili i istraživačkim radom. U svojoj kućnoj knjižnici tražili su najstarije i najzanimljivije knjige. Pokušali su saznati što više pojedinosti o knjigama koje posjeduju. Otkrili su kako je neka knjiga došla na police u njihovom domu, pojedinosti o autoru i sadržaju knjige te njezinoj vrijednosti. Učenici su u razredima organizirali izložbe i predstavljanje starih knjiga.

– Mogli smo vidjeti zaista raznovrsne knjige, čuti zanimljive priče iz života povezane s knjigama,  a otkrili smo i da neki čuvaju pravo blago u svojoj knjižnici. Miris starih knjiga u svima je probudio želju za čitanjem i istraživanjem književnosti – objašnjavaju iz Škole.

SCENSKE GRUPE – bogatstvo i raznolikost škole

Školski virtualni prostor ove su godine ispunili programi plesnih i scenskih grupa. Scenska grupa na engleskom jeziku učiteljice Natalije Hranjec izvela je igrokaz „The Cricket and the Ant“ (Cvrčak i mrav), Scenska grupa na njemačkom jeziku Dajane Leich predstavila je svoju grupu i aktivnosti dok je Scenska grupa na francuskom jeziku Mateje Jelaković predstavila Francusku, najvažnije simbole francuskog jezika te stereotipe o Francuzima.

Vjeronaučna scenska grupa Ljiljane Posavec Zavrtnik izvela je igrokaze „Trun u tuđem oku“ i „Abeceda Kristovih učenika“. 

Plesna grupa Nikoline Kelemenić predstavila se s plesom „Repa i mlinček“.

Scenska grupa razredne nastave učiteljice Lovorke Draginić pripremila je monolog „Ah, opet ispočetka“. Za glazbeni ugođaj pobrinuo se zbor pod vodstvom Tomislava Hercega. Raspjevani učenici izveli su himnu škole i prigodnu u ovo predblagdansko vrijeme – „Here comes Santa Claus“.

Život i društvo

Osnovna škola „Petar Zrinski“ Jalžabet u Erasmus + projektima – „Umreži se i podijeli znanje“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Beneficije koje nudi Erasmus prepoznate su i u Osnovnoj školi „Petar Zrinski“ Jalžabet koja u KA 1 projektu sudjeluje po prvi put. Ukupna vrijednost projekta je 22.299 eura.

Još u travnju prošle godine održane su prve pripreme članova projektnih timova s ravnateljicom škole Mirjanom Kučar te voditeljicom projekta Snježanom Arić.

U mobilnostima je sudjelovalo ukupno dvanaest djelatnika škole: Snježana Arić, Lidija Copak, Vesna Skupnjak, Branko Bunić, Mirjana Kučar, Nataša Špralja, Dijana Kuček, Karolina Balog, Gordana Križan, Ivančica Magić, Mirjana Vincek i Romina Tkalec.

Sudionici su putem edukacija, upoznavanja drugih obrazovnih sustava i primjera dobre prakse dobili kvalitetne i primjenjive nove spoznaje i iskustva koja prenose svojim kolegama, učenicima u razredu, ali i široj zajednici.

Strukturirani tečajevi

Učitelji škole u timovima su sudjelovali na strukturiranim tečajevima.

Krajem kolovoza 2023., od 21. do 26., učiteljice Snježana Arić, Vesna Skupnjak i Lidija Copak boravile su u gradu Firenci, u Italiji. Sudjelujući na usavršavanju “Environmental Stewardship: How to Reconnect with Nature” djelatnice su unaprijedile kompetencije odgovornog ponašanja prema okolišu, vještine učinkovitog planiranja zbrinjavanja otpadaka hrane kroz kompostiranje i vještine donošenja praktičnih ekoloških projekata koji se odnose na recikliranje.

U grčkom glavnom gradu, Ateni, u periodu od 6. do 11. studenog 2023. boravile su Gordana Križan, Karolina Balog i Dijana Kuček. Tečaj „Uspješne strategije za rad s učenicima s teškoćama“obuhvaćao je niz predavanja, rasprava i radionica o načinu i strategijama rada s učenicima koji imaju teškoće u učenju. Iskustva iz svoje škole razmijenile su s odgojno-obrazovnim djelatnicima iz Švedske, Estonije i Rumunjske.

Od 26. studenog do 3. prosinca 2023. realizirana je mobilnost našeg Erasmus+ projekta u Španjolsku. Učiteljice Mirjana Vincek, Romina Tkalec i Ivančica Magić boravile su u gradu Valenciji gdje su sudjelovale na tečaju  „ICT and Outdoor Teaching and Learning“.

Job shadowing – praćenje rada

U sklopu Erasmus+ projekta pod nazivom “Share knowledge – Connect“, ravnateljica škole Mirjana Kučar, pedagoginja Nataša Špralja i učitelj Njemačkog jezika Branko Bunić posjetili su grad Białystok u Poljskoj, gdje su sudjelovali u radu osnovne škole Szkoła Podstawowa nr 24 zOddziałami Dwujęzycznymi im. 2 Korpusu Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie .

Pratili su svakodnevni posao, radno okruženje, metode i oblike rada svojih kolega u školi koju pohađa oko 500 učenika. Osim novih znanja korištenja IKT tehnologije u nastavi, novih načina rada na školskim i e-Twinning projektima i novih nastavnih metoda sudionici su stekli i nove prijatelje te stvorili lijepe uspomene.

Nastavite čitati

Život i društvo

Održane 20. Ljetne filmske radionice Filmsko-kreativnog studija VANIMA

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 8. do 11. srpnja održane su 20. Ljetne filmske radionice Filmsko-kreativnog studija Vanima.

Kao i svake godine i ovoga su puta radionice su za krajnje korisnike bile besplatne.

VANIMA je varaždinska udruga zadužena za razvoj audiovizualne djelatnosti te stoga, između ostalog, svakog ljeta organizira radionice kojima je osnovni cilj razvoj filmske pismenosti, filmskog i filmu srodnog stvaralaštva. Tijekom radionica su djeca i mladi upoznali proces stvaranja animiranog filma i filmskih plakata kroz praktičan rad i međuvršnjačku suradnju te tako dio svojih praznika učinili aktivnijim i produktivnijim.

Radionicu animiranog filma namijenjenu osnovnoškolcima su vodili osnivači i voditelji Vanime Dubravka Kalinić Lebinec i Srećko Lebinec. U radionici je sudjelovalo jedanaest polaznika koji su radili film na zajedničku temu u tri animacijske tehnike. Prošli su proces stvaranja filma od ideje, preko razrade filmske priče, crtanja, likovnog oblikovanja lika i filmske scenografije, oblikovanja zvuka do faziranja pokreta i snimanja. Pritom je svaki pojedinac realizirao svoj dio zajedničkog filma. Tako su upoznali osnove filmske animacije, uočili koje su im vještine potrebne za taj oblik stvaralaštva te je većina polaznika izrazila želju za redovitim bavljenjem animiranim filmom kao izvanškolskom aktivnosti kroz redovne Vanimine godišnje grupe.

Likovnu radionicu namijenjenu polaznicima od 10 do 18 godina vodila je Gabriela Butković, magistra likovne pedagogije. U radionici je sudjelovalo šest polaznika koji su kroz praktičan rad usvojili osnovne odrednice izrade filmskog plakata te izradili plakate za recentne Vanimine filmove.

Radionica Animiraj se!, organizirana u varaždinskom Centru za mlade P4, je imala za cilj upoznati polaznike s Erasmus + projektom kojeg je nositelj Studio Dom animacije iz Sremskih Karlovaca, a partneri su Filmsko-kreativni studio Vanima i Dečiji kulturni centar iz Novog Sada.
Voditeljica Likovne radionice i radionice Animiraj se!, Gabriela Butković je s polaznicima radila kolažnu stop animaciju na osnovu filmskih plakata i uz korištenje resursa nastalih tijekom Erasmus + projekta Animiraj se! Na taj su način zajednički napravili animirani film, ali i naučili kako ubuduće koristiti besplatne mobilne aplikacije za stvaranje animiranih filmova te gdje pronaći naputke i tutorijale za rad i za usvajanje osnovnih zakonitosti animacije.

Snimljeni filmovi kao i filmski plakati će biti javnosti prikazani u sklopu godišnje produkcije Vaniminih filmova u listopadu, povodom Međunarodnog dana animacije.
Radionički program je financiran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i sredstvima Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje