Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Bogat program uz 54. rođendan VI. osnovne škole Varaždin

Objavljeno:

- dana

U okviru obilježavanja Dana škole, učenici i učitelji VI. osnovne škole Varaždin priredili su bogat program. Zbog epidemioloških mjera, tradicionalna cjelovečernja priredba preselila se u virtualni prostor.

Na školskoj mrežnoj stranici objavljeni su video uradci scenskih grupa, no neke programe ipak su uspjeli održati uživo – tako su obilježeni Dan kulture te Godinu čitanja i Godinu Marka Marulića.

DAN KULTURE – promicanje kulturnih vrijednosti

Već tradicionalno, 6. prosinca, na Dan Grada Varaždina i blagdan svetog Nikole u VI. OŠ Varaždin obilježen je Dan škole. Ove je godine proslavljena 54. obljetnica Škole na način da je priređen Dan kulture – projekt namijenjen razvoju svijesti o važnosti kulture u svakodnevnom životu kod učenika, roditelja i šire zajednice.

– Kultura i kulturno lijepo ponašanje temeljne su vrijednosti naše škole. Te vrijednosti obuhvaćaju odnos učenika prema drugim učenicima, odnos učenika prema školi, učiteljima te prema društvenoj kulturi općenito. Usvojenost tih vrijednosti naši učenici neprestano dokazuju i potvrđuju sudjelovanjem u brojnim školskim i europskim projektima, a Dan kulture je manifestacija koja učenicima, roditeljima i učiteljima omogućuje otkrivanje i razvijanje društvenih odnosa te ujedno nudi zabavu učenicima. Cilj projekta je oplemeniti kulturu naše škole, omogućiti učenicima da otkriju i razviju svoje talente te da izrastu u male građane koji će kritički promišljati, a roditeljima da sudjeluju u odgojnom procesu njihove djece i životu naše škole – naglasio je ravnatelj slavljeničke škole Mario Stančić.

Iako im je ove godine pandemija COVID-a 19 poremetila neke od planova, ipak su se potrudili obilježiti Dan kulture. Važan dio kulture je i plesna umjetnost. Učenici od 1. do 8. razreda ujutro su spojili ples i tradiciju te predstavili zavičajne plesove plesnim nastupom na školskom trgu, za što su se marljivo pripremali tijekom godine.

– Za Dan kulture smo pjevali i plesali „Lepi plavi napršnjak“ i dobro smo se zabavili – rekli su učenici 1. a razreda David i Mirta. – Mi smo plesali „Staro sito“. Smatramo da je ples važan i da njime možemo obilježiti razna događanja – rekli su učenici 4. b Teo i Anja.

Zabave i dobrog raspoloženja na probama 6. razreda nije nedostajalo. Učenici su uživali u plesu i pokazali se kao izvrsni promotori tradicijskih vrijednosti i kulture. – Ples mi se svidio jer je to održavanje tradicije. Naučili smo ples u kratkom vremenu i zbližili smo se kao razred – istaknula je Franka Golub iz 6. c. 

– Taj je nastup važna kulturna aktivnost jer usmjerava na kulturu našega naroda, razvija nacionalnu svijest te njeguje društvene i narodne običaje. Ujedno razvija i društvene odnose, potiče na zabavu i sportsku aktivnost što unapređuje kvalitetu života i zdravlja – dodao je ravnatelj Stančić.

Sudjelovanje i suradnja s roditeljima u školskim aktivnostima veoma im je bitna. Nažalost, zbog navedene epidemiološke situacije, nisu bili u mogućnosti prirediti cjelovečernju priredbu koja se tradicionalno održava u sklopu manifestacije Dana kulture i pozvati roditelje u školske prostore. Isto tako, bilo im je teško organizirati priredbu jer su neki od učenika silom prilika bili primorani na nastavu na daljinu. – Usprkos svim poteškoćama na koje smo naišli, Dan kulture uspješno je obilježen, a učenici su snimili svoje plesne nastupe te su isti dostupni na mrežnim stranicama škole – poručuju iz Škole.

GODINA ČITANJA I GODINA MARKA MARULIĆA – promicanje čitanja i istraživačkog rada

Učiteljice hrvatskoga jezika Anita Perkov, Martina Špičko i Ivana Canjuga povodom Godine čitanja i Godine Marka Marulića u holu škole organizirale su prigodnu izložbu posvećenu knjigama i čitanju.

Na izložbi su predstavili knjige iz budućnosti. Izradili su korice knjiga koje bi oni željeli napisati. Korice su ilustrirali, a unutar njih napisali su i sažetak knjige. Pojedini učenici čak su napisali prva poglavlja svojih knjiga. Izloženi su zanimljivi budući kriminalistički i fantastični romani, biografije i autobiografije, putopisi, bajke, kuharice, zbirke pjesma, znanstvenofantastične priče, dnevnici i basne.

Predstavljeni su i plakati koje su učenici izrađivali povodom Mjeseca hrvatske knjige, a koji su poziv i poticaj za čitanje svim učenicima škole. Učenici su zaključili da trebamo čitati kako ne bismo ostali bez riječi i da nas knjige vode na nezaboravna putovanja. 

Tijekom ove godine, koja je posvećena čitanju, učenici su se bavili i istraživačkim radom. U svojoj kućnoj knjižnici tražili su najstarije i najzanimljivije knjige. Pokušali su saznati što više pojedinosti o knjigama koje posjeduju. Otkrili su kako je neka knjiga došla na police u njihovom domu, pojedinosti o autoru i sadržaju knjige te njezinoj vrijednosti. Učenici su u razredima organizirali izložbe i predstavljanje starih knjiga.

– Mogli smo vidjeti zaista raznovrsne knjige, čuti zanimljive priče iz života povezane s knjigama,  a otkrili smo i da neki čuvaju pravo blago u svojoj knjižnici. Miris starih knjiga u svima je probudio želju za čitanjem i istraživanjem književnosti – objašnjavaju iz Škole.

SCENSKE GRUPE – bogatstvo i raznolikost škole

Školski virtualni prostor ove su godine ispunili programi plesnih i scenskih grupa. Scenska grupa na engleskom jeziku učiteljice Natalije Hranjec izvela je igrokaz „The Cricket and the Ant“ (Cvrčak i mrav), Scenska grupa na njemačkom jeziku Dajane Leich predstavila je svoju grupu i aktivnosti dok je Scenska grupa na francuskom jeziku Mateje Jelaković predstavila Francusku, najvažnije simbole francuskog jezika te stereotipe o Francuzima.

Vjeronaučna scenska grupa Ljiljane Posavec Zavrtnik izvela je igrokaze „Trun u tuđem oku“ i „Abeceda Kristovih učenika“. 

Plesna grupa Nikoline Kelemenić predstavila se s plesom „Repa i mlinček“.

Scenska grupa razredne nastave učiteljice Lovorke Draginić pripremila je monolog „Ah, opet ispočetka“. Za glazbeni ugođaj pobrinuo se zbor pod vodstvom Tomislava Hercega. Raspjevani učenici izveli su himnu škole i prigodnu u ovo predblagdansko vrijeme – „Here comes Santa Claus“.

Život i društvo

Zagrebački Dinamo dolazi u Cesticu i odigrat će utakmicu u humanitarne svrhe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Odigrat će se humanitana nogometna utakmica za Udrugu “Život i radost” iz Cestice.

To je udruga koja okuplja djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom.

U goste 12. kolovoza u 18 sati NK Poletu iz Cestice dolazi zagrebački Dinamo.

Igra se na stadionu Graba Cestica, a minimalna donacija je 20 kuna. Sva prikupljena sredstva idu Udruzi ŽIR.

Pokrovitelj događaja je Općina Cestica.

Nastavite čitati

Život i društvo

Zatvaranjem slavine prilikom pranja zubi može se uštedjeti dnevno i do 5 litara vode po osobi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U današnjem svijetu obilježenom strelovitim tehnološkim i gospodarskim napretkom, jednim od najvećih društvenih izazova postalo je pitanje kako u postojećim uvjetima postići skladan suživot s prirodom.

Vrlo je važna štednja vode, što će u budućnosti biti sve bitnije, piše stampar.hr.

Kakvu će vodu stanovnici Hrvatske piti u budućnosti ovisit će o:

 • razini ekološke svijesti svakog pojedinca
 • primjeni suvremene tehnologije u pročišćavanju otpadnih voda iz industrija i kućanstava
 • kontroliranoj primjeni agrotehničkih sredstava (pesticida)
 • kontroliranom i neškodljivom odlaganju svih kategorija otpada
 • planiranju prometnica u skladu s potrebama zaštite voda
 • nadziranju prijevoza opasnih tvari.

Kako trošimo vodu i kako vodu štedjeti?

 • Tuširajte se – za tuširanje je potrebno upola manje vode, nego za kupanje u kadi!

Najviše vode se, uz ispiranje WC kotlića, u kućanstvu potroši na održavanje higijene tijela. Kupanjem u kadi  troši se 130 – 160 litara vode, dok je za tuširanje potrebno 30 – 50 litara.

 • Vodu iz slavina puštajte u što slabijem mlazu!
 • Koristite slavine s jednom ručkom umjesto dvoručnih jer ne mora bespotrebno teći voda iz slavine dok se namješta željena temperatura.
 • Ugradite vodokotliće s dvojnim ispustom vode!
 • Uobičajeni WC kotlići troše 9 litara vode kod jednog ispiranja. Ugradnjom vodokotlića s dvojnim ispustom vode (s mlazom manjeg i većeg kapaciteta) potrošnja vode može se svesti na 5-6 litara za jedno ispiranje.
 • Kontrolirajte brtve na slavinama i vodomjere, provjerite kaplje li u vašem domu voda nekontrolirano?

Kontrolom brtve na slavinama može se ostvariti značajna ušteda. Zbog kvara na slavini dnevno može iskapati oko 17 litara vode, što je godišnje oko 6.200 l pitke vode. Zamjenom potrošenih gumica za brtvljenje na slavinama, čija je cijena svega 5 kuna, može se napraviti značajnije smanjenje potrošnje pitke vode.

 • Ukoliko ste u mogućnosti koristite perilice za strojno pranje posuđa!

Ručnim pranjem posuđa troši se i do 80% više vode, nego prilikom pranja u perilici posuđa. Moderne perilice za posuđe troše mnogo manje vode i električne energije u odnosu na starije modele te mogu pridonijeti štednji vode i energije.

 • Tijekom pranja zubiju, ruku, šamponiranja kose ili brijanja, zatvorite slavinu!

Zatvaranjem slavine prilikom pranja zubi može se uštedjeti dnevno i do 5 litara vode po osobi. Zubi se mogu kvalitetno oprati i sa 2 dl vode korištenjem čaše, umjesto da voda teče tijekom pranja.

 • Pri pranju ruku može se uštedjeti dnevno i do 10 litara vode, ukoliko voda ne teče cijelo vrijeme iz slavina.
 • U toplim mjesecima čuvajte boce s vodom u hladnjaku, umjesto otvaranja slavina i puštanja vode da teče kako bi bila hladnija.
 • Koristite praonice automobila!

Pranje automobila najbolje je obaviti u automatiziranim praonicama vozila jer se ručnim pranjem vozila uglavnom potroši više vode, nego u automatiziranim praonicama.

 • Vodu od ispiranja salate i ostalog povrća koristite za zalijevanje cvijeća!
 • Sakupljajte kišnicu za zalijevanje vrta, travnjaka i cvijeća!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje