Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Bolji uvjeti studiranja: novi računalni laboratorij na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu u utorak, 16. veljače, svečano je otvoren računalni laboratorij, čije je opremanje sufinancirala Financijska agencija (FINA).

Članica Uprave FINA-e Vinka Ilak sa suradnicima ujedno je obišla novoopremljeni Centar održivog razvoja u pratnji dekana Igora Klopotana i prodekana za razvoj Brune Trstenjaka te prodekanice za nastavu Mirjane Trstenjak.

Objasnila je da FINA nastoji aktivno sudjelovati u životu lokalnih zajednica, stoga su u Međimurskom veleučilištu u Čakovcu pronašli partnera te sa 100.000 kuna opremili laboratorij koji će omogućiti još kvalitetnije studiranje. Osim opremanja informatičke učionice, razvoju studija Računarstva na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu FINA doprinosi i stipendiranjem studenata u iznosu od 3.000 kuna mjesečno.

– Iako mnogi to ne znaju, FINA je prvenstveno tehnološka kompanija koja zapošljava više od 280 inženjera te se bavi IT razvojem u svrhu pružanja podrške poslovnim procesima koje obavljamo za državu i građane. Iz tog razloga iznimno nam je važno zapošljavanje kvalitetnog kadra. Na sufinanciranje razvoja računalnog laboratorija odlučili smo se zato što smo započeli s jednom lijepom razvojnom pričom vezanom uz suradnju i sinergiju između FINA-e i Međimurskog veleučilišta koja potiče lokalnu održivost i zapošljavanje lokalnih mladih ljudi. FINA u Čakovcu ima i razvojni centar koji služi za razvoj modernih tehnoloških rješenja, a koji intenzivno planira nastaviti suradnju s Veleučilištem – ističe članica Uprave Vinka Ilak.

Objasnila je da je studentima omogućena praksa te stipendije, kao i rad u razvojnim centrima putem Studentskog servisa, čime se mladim ljudima pruža prilika da prikupe iskustvo i rade u struci na razvoju modernih rješenja.

– Planiramo također i aktivno sudjelovati u izvođenju nastave na Veleučilištu. Imamo spremne tečajeve koje će naši stručnjaci održavati studentima te se nadamo da ćemo jednom upravo tim studentima moći omogućiti dobrodošlicu kao našim zaposlenicima, što je naš konačni cilj. Kao društveno odgovorna kompanija važno nam je poticati i razvijati lokalna središta razvoja, stoga osim centra u Čakovcu imamo i ostalih sedam razvojnih centara povezanih s lokalnim sveučilištima i veleučilištima koji imaju IT smjerove. To nam je vrlo važno, upravo zbog poticanja decentralizacije i pružanju prilike ljudima da ostanu u svojim lokalnim zajednicama – dodala je Ilak.

Veliku zahvalnost iskazao je dekan Igor Klopotan, „zato što je FINA uvidjela MEV kao vrlo ozbiljnog partnera“. Dekan je izrazio zadovoljstvo što će se suradnja nastaviti i putem stipendiranja studenata, stručne prakse te zapošljavanja po završetku studija, kao i gostujućih predavanja na Veleučilištu.

– Čast nam je što FINA prepoznaje naš studij Računarstva te nas stavlja uz bok Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, na što smo zaista ponosni. Ukupna investicija opremanja računalnog laboratorija iznosila je 130.000 kuna, od čega je 100.000 donacija FINA-e – istaknuo je dekan Klopotan.

Međimurje

VIDEO Donji Kraljevec: Svjetsko prvenstvo u speedwayu u subotu, 19. lipnja!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dario Horvat

Speedway se vraća u Međimurje, i to u subotu, 19. lipnja, u 19 sati utrkom svjetskog prvenstva, točnije Speedway Grand Prix kvalifikacijama.

– Stadion Milenium u Donjem Kraljevcu dobro je poznato mjesto adrenalina, zabave i nabrijanih ljetnih večeri, stoga smo se potrudili da se niz od sedamnaest godina tradicije speedwaya ne prekine! Utrka, koja je u početku trebala biti održana 29. svibnja, dobila je novi datum par tjedana kasnije na sam početak ljeta kada ćemo u večernjim satima uživati u vožnjama vozača iz 12 država. Zasad čekamo imena vozača koji će nastupiti, a poznat nam je Slovenac Matej Žagar koji je dva puta zaredom odnio pobjedu u Grand Prix Challengeu upravo na ovoj stazi – kažu organizatori.

Ukupno četiri utrke Grand Prix kvalifikacija voze se na isti dan: Terenzano Italija, Glasgow Škotska, Nagyhalasz Mađarska i stadion Milenium u Donjem Kraljevcu. Iz svake utrke najbolja četvorica vozača kvalificirat će se u SGP Challenge koji se 21. kolovoza održava u slovačkim Žarnovicama. Ukoliko se ne kvalificira nijedan Slovak u ove četiri utrke, iz zadnje utrke čiji je domaćin stadion Milenium prolaze samo najbolja trojica.

Ulaznice se prodaju u dvije kategorije: glavna tribina (uz start) po 100 kn te ostale tribine po 80 kn, dok djeca do 12 godina imaju besplatan ulaz. Ulaznice možete nabaviti preko sustava www.entrio.hr ili na dan utrke na ulazu na stadion. S obzirom na epidemiološke uvjete, pazit ćemo na razmak između gledatelja na tribinama, te omogućiti više punktova za dezinfekciju i smanjenje gužvi.
Stadion će biti otvoren za gledatelje tijekom službenog treninga koji počinje u 14 h.

Nastavite čitati

Međimurje

Stara sportska dvorana u Murskom Središću aplicirat će se na EU fondove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dana, 7. lipnja, na stranicama Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju raspisan je natječaj mjera 7.4.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje, ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“.

Grad Mursko Središće je već ranije pokrenuo pripremu projektne tehničke dokumentacije potrebne za uređenje stare sportske dvorane i prijavu projekta „Rekonstrukcija sportske dvorane u Sokolski dom – Centar društvenoga, kulturnog i sportskog života“ kako bi bili spremni za pravovremenu prijavu projekta na mjeru 7.4.1.

Realizacijom tog projekta udruge s područja Grada Mursko Središće dobile bi prijeko potreban prostor za održavanje sastanaka, društveno-kulturnih događaja, sportskih aktivnosti i sva ostala druženja. U Murskom Središću djeluju mnogobrojne udruge, zbog čega postojeći objekti u vlasništvu Grada nisu dovoljni za odvijanje svih željenih aktivnosti.

Grad Mursko Središće nedavno je dobio staru sportsku dvoranu natrag u svoje vlasništvo i to Odlukom o darovanju stare sportske dvorane koju je donijelo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Prije nego što se dvorana vrati u funkciju, potrebno je istu u potpunosti adaptirati kako bi služila potrebama udruga. Dosad je taj objekt služio Ministarstvu financija kao arhiva te dijelom uredski prostori. Ovih dana pristupilo se demontaži postojećih uredskih prostora, jer je postojala mogućnost da se uklanjanjem istih moguća dvorana stavi odmah u funkciju za vježbanje. Međutim, postojeći parket ispod tih uredskih prostora je nažalost zbog vlage u potpunosti uništen te će se na korištenje dvorane morati pričekati do njene obnove.

Kako bi se sport, rekreacija, kultura i društveni život žitelja Grada i nadalje kvalitetno razvijali, u izradi je Glavni projekt obnove. Svi potrebni radovi iziskuju velika financijska ulaganja i od velikog značaja bi bila realizacija ovog projekta gdje bi Grad Mursko Središće ostavio potporu od 90% iz EU fondova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!