Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Bolji uvjeti studiranja: novi računalni laboratorij na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu u utorak, 16. veljače, svečano je otvoren računalni laboratorij, čije je opremanje sufinancirala Financijska agencija (FINA).

Članica Uprave FINA-e Vinka Ilak sa suradnicima ujedno je obišla novoopremljeni Centar održivog razvoja u pratnji dekana Igora Klopotana i prodekana za razvoj Brune Trstenjaka te prodekanice za nastavu Mirjane Trstenjak.

Objasnila je da FINA nastoji aktivno sudjelovati u životu lokalnih zajednica, stoga su u Međimurskom veleučilištu u Čakovcu pronašli partnera te sa 100.000 kuna opremili laboratorij koji će omogućiti još kvalitetnije studiranje. Osim opremanja informatičke učionice, razvoju studija Računarstva na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu FINA doprinosi i stipendiranjem studenata u iznosu od 3.000 kuna mjesečno.

– Iako mnogi to ne znaju, FINA je prvenstveno tehnološka kompanija koja zapošljava više od 280 inženjera te se bavi IT razvojem u svrhu pružanja podrške poslovnim procesima koje obavljamo za državu i građane. Iz tog razloga iznimno nam je važno zapošljavanje kvalitetnog kadra. Na sufinanciranje razvoja računalnog laboratorija odlučili smo se zato što smo započeli s jednom lijepom razvojnom pričom vezanom uz suradnju i sinergiju između FINA-e i Međimurskog veleučilišta koja potiče lokalnu održivost i zapošljavanje lokalnih mladih ljudi. FINA u Čakovcu ima i razvojni centar koji služi za razvoj modernih tehnoloških rješenja, a koji intenzivno planira nastaviti suradnju s Veleučilištem – ističe članica Uprave Vinka Ilak.

Objasnila je da je studentima omogućena praksa te stipendije, kao i rad u razvojnim centrima putem Studentskog servisa, čime se mladim ljudima pruža prilika da prikupe iskustvo i rade u struci na razvoju modernih rješenja.

– Planiramo također i aktivno sudjelovati u izvođenju nastave na Veleučilištu. Imamo spremne tečajeve koje će naši stručnjaci održavati studentima te se nadamo da ćemo jednom upravo tim studentima moći omogućiti dobrodošlicu kao našim zaposlenicima, što je naš konačni cilj. Kao društveno odgovorna kompanija važno nam je poticati i razvijati lokalna središta razvoja, stoga osim centra u Čakovcu imamo i ostalih sedam razvojnih centara povezanih s lokalnim sveučilištima i veleučilištima koji imaju IT smjerove. To nam je vrlo važno, upravo zbog poticanja decentralizacije i pružanju prilike ljudima da ostanu u svojim lokalnim zajednicama – dodala je Ilak.

Veliku zahvalnost iskazao je dekan Igor Klopotan, „zato što je FINA uvidjela MEV kao vrlo ozbiljnog partnera“. Dekan je izrazio zadovoljstvo što će se suradnja nastaviti i putem stipendiranja studenata, stručne prakse te zapošljavanja po završetku studija, kao i gostujućih predavanja na Veleučilištu.

– Čast nam je što FINA prepoznaje naš studij Računarstva te nas stavlja uz bok Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, na što smo zaista ponosni. Ukupna investicija opremanja računalnog laboratorija iznosila je 130.000 kuna, od čega je 100.000 donacija FINA-e – istaknuo je dekan Klopotan.

Međimurje

U Međimurju u posljednja 24 sata 12 pozitivnih na COVID-19, oporavilo se 14 osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirana je 221 osoba, od čega je evidentirano 12 pozitivnih slučajeva na COVID-19, što je 5,42 posto pozitivnih u odnosu na broj testiranja, priopćio je 7. ožujka županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 14 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 147.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 42.852 uzorka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 28 pacijenata pozitivnih na COVID-19.

U protekla 24 sata nije bilo novih prijema, a otpuštena su 4 pacijenta. Na invazivnoj respiraciji nema COVID pozitivnih pacijenata. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

U nedjelju, 7. ožujka, 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 75 pozitivnih na 100.000 stanovnika, odnosno 109 pozitivnih ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi.

U proteklih 7 dana PCR metodom testirana je 1021 osoba, od kojih su bile 93 pozitivne te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 9,1 posto.

S današnjim danom, u Međimurju je oko 8520 osoba primilo barem jednu vrstu cjepiva. U internetsku platformu za cijepljenje upisano je 19.549 osoba.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Tjedan kolektivne sadnje stabala u Dječjem vrtiću “Potočnica” Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove je godine Dječji vrtić Potočnica sudjelovao je u nacionalnoj kampanji “Tjedan kolektivne sadnje stabala u Hrvatskoj 2021.” koji se održava u razdoblju od 1. – 7. ožujka.

Inicijativa “Zasadi drvo, ne budi panj!” pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi stablo i tako pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine, ujedno i borbi protiv klimatskih promjena. Želi se potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da diljem Hrvatske zasade što više stabala i time istaknu važnost i dobrobit drveća i zelenila.

Vrtni centar Iva Štefanec i Rasadnik Žižek Sveta Marija velikodušno su donirali Dječjem vrtiću sadnice kupine, maline, smokve i jasena. Djeca su zajedno sa svojim odgojiteljicama, ravnateljicom i općinskim načelnikom zasadili sadnice u dvorištu vrtića.

Nastavite čitati