Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO „Branitelji Hrvatske“ posjetili Pakrac i Lipik, gradove u čijoj su obrani sudjelovali tijekom Domovinskog rata

Objavljeno:

- dana

LEPOGLAVSKI BRANITELJI

Udruga „Branitelji Hrvatske“ Lepoglava organizirala je posjet Pakracu i Lipiku, mjestima u kojima je u Domovinskom ratu na pakračko-lipičkoj bojišnici, veliki dio članova Udruge, tada u sastavu 104. brigade ZNG Hrvatske vojske, sudjelovao u obrani Hrvatske.

U Lipiku su kod spomen obilježja poginulim braniteljima te središnjeg spomen obilježja braniteljima poginulima u obrani i oslobađanju Lipika, odali počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Odlazak u Lipik bio je prilika da u pratnji domaćina, gradskih vijećnika Bore Tutića i Vlade Stakora, posjete i lipičku Ergelu konja te Dom hrvatskih veterana, gdje su ih domaćini Branimir Ljevaković, predsjednik HVIDR-e Lipik i general u miru Miroslav Vacek, upoznali s načinom njegova rada. Lepoglavskim braniteljima ove su informacije bile od važnog značaja, s obzirom da se planira otvaranje veteranskog centra u Lepoglavi.

Nakon Lipika članovi Udruge posjetili su i Pakrac. Zaustavili su se kod Vladikinih dvora, na mjestu pogibije Josipa Štefanca iz Lepoglave, gdje su uz molitvu upalili svijeće. Produžili su do mjesta pogibije pomoćnika zapovjednika 104. brigade ZNG-a za logistiku Ivana Sokača i dvojice  izvidnika iz Ivanečke bojne, Slavka Smiljana i Juraja Brlenića. Počast poginulim hrvatskim braniteljima odan je i kod spomen obilježja na pakračkom groblju te kod šume Zukva.

Na kraju obilaska nekadašnjeg pakračko-lipičkog bojišta članovi Udruge ostatak su dana proveli u Daruvaru i tamošnjim toplicama. I ovaj je izlet bio jedna u nizu aktivnosti kojima Udruga „Branitelji Hrvatske“ Lepoglava čuva spomen na Domovinski rat i poginule branitelje, ali i vodi briga o preživjelim braniteljima i njihovim obiteljima. Naime, na izletu su uz članove Udruge boravili i članovi njihovih obitelji.

Izvor: UBH Lepoglava Foto:

Život i društvo

FOTO U V. OŠ Varaždin osmišljen je e-kutak za čitanje s pristupom e-lektiri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Infrastrukturno obogaćeni projektima e-Škola i Škola za život te povodom proglašenja 2021. „Godinom čitanja“ od strane Vlade RH, u V. osnovnoj školi Varaždin osmišljen je e-kutak za čitanje s pristupom e-lektiri.

Učitelji informatike, u suradnji sa školskim knjižničarom, osmislili su kutak u kojem će učenici, ali i njihovi roditelji, za vrijeme odmora ili posjeta školi moći čitati e-knjige pomoću željenih medija (tablet uređaja ili mobitela).

– E-kutak za čitanje učenicima pruža velike mogućnosti izbora e-lektire uz mogućnost personalizacije sadržaja. Učenici sadržajima pristupaju pomoću svojega osobnog i jedinstvenog elektroničkog identiteta [email protected] Kutak omogućava korištenje e-knjiga putem tablet uređaja s dodanim posebnim razinama za učenike s teškoćama u čitanju te s posebnim razinama za darovite učenike. U kutku je moguće pronaći mnoštvo aktualnih sadržaja vezanih uz lektire, kulturu i umjetnost s izrekama svjetskih i hrvatskih autora. Učenici pomoću tablet uređaja ili svojih mobitela mogu učitavati QR kodove sa straničnika i plakata zalijepljenih na pano kutka te pristupiti novim izdanjima, najčitanijim knjigama i obilježavanju raznih obljetnica hrvatske književne scene – ističe Zoran Hercigonja, učitelj informatike.

Na ovaj način V. OŠ Varaždin želi potaknuti svoje učenike na čitanje, koje povećava emotivnu inteligenciju i toleranciju te razvija samosvijest, samopouzdanje i vrijednosti koje nisu uvijek vidljive, ali su dugoročno važne za kvalitetu života pojedinca i opće dobro zajednice.

– E-kutak za čitanje „u prolazu“ odijeljen je pregradama koje osiguravaju učenicima diskreciju i zadovoljno te usredotočeno posvećivanje e-knjigama, ali i epidemiološku distancu. Prije svega, ovo mjesto okupljanja učenika „u prolazu“ jako je dobar primjer kvalitetnog korištenja i organizacije slobodnog vremena u školi te potiče učenike na jedan drugačiji (fleksibilan) pristup knjigama i čitanju lektire u skladu s izazovima novog vremena. Ovim projektom želimo potaknuti razvijanje čitateljskih navika okruženi digitalnim svijetom i što više potaknuti učenike da se služe materinskim jezikom u digitalnom svijetu umjesto tuđica – poručuje učitelj Hercigonja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Tvrtka Ferro Brant novi je “stanar” Poduzetničke zone Ljubešćica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Ljubešćica

U ponedjeljak, 22. veljače, održana je 28. sjednica Općinskog vijeća Općine Ljubešćica na kojoj je dana suglasnosti na Odluku o izboru najpovoljnije ponude za prodaju građevinskog zemljišta u Poduzetničkoj zoni Ljubešćica.

Novi „stanar“ je tvrtka FERRO BRANT d.o.o. iz Topličice, a radi se o čestici površine 5577 m2, vrijednosti zemljišta 391.784,25 kuna.

Svaki novi poduzetnik u Poduzetničkoj zoni Ljubešćica znači korak bliže ka ostvarenju rezultata EU projekta „Razvoj infrastrukture Poduzetničke zone Ljubešćica“, odnosno povećanja intenziteta aktivacije zone.

Na sjednici je prihvaćeno i Izvješće o radu načelnika za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2020. godine, a od ostalih akata posebno izvajamo Odluku o oslobađanju od obveze plaćanja komunalne naknade (I i II. tromjesečje 2021. godine) za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom SARS-CoV-2 .

Oslobođenje se ostvaruje na temelju Javnog poziva gospodarskim subjektima kojeg raspisuje općinski načelnik i objavljuje se na internetskoj stranici Općine (www.ljubescica.hr).

Nastavite čitati