Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Branitelji iz V. Toplica u ponosnoj koloni sjećanja u Gradu heroju

Objavljeno:

- dana

EMOTIVNO

Obrana Vukovara i strahote koje su doživjeli u studenome 1991. godine tamošnji stanovnici kao i brojni hrvatski branitelji, duboko su utkani u modernu hrvatsku povijest. Stradanje nevinih civilnih žrtava i zarobljenih branitelja, Hrvatska se prisjeća svake godine na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Emotivno taj dan proživljavaju i brojni branitelji iz Varaždinskih Toplica, koji su i sami sudjelovali u obrani Grada heroja.

Toplički branitelji su u pratnji brojnih svojih sugrađanki i sugrađana u petak, 17. studenoga postavili lampaše na kružnom toku kod groblja u Varaždinskim Toplicama te uz cestu od Trga Republike Hrvatske do spomen obilježja braniteljima.

U župnoj crkvi svetog Martina održana je sveta misa za sve hrvatske branitelje, a posebno emotivna bila je priča branitelja Draženka Pokosa o poginulom mladom, 23-trogodišnjem varaždinskom policajcu noć uoči pada Vukovara.

Nakon Svete mise kolona sjećanja zaputila se od crkve preko Trga Republika do spomen obilježja braniteljima, gdje su zapaljenje svijeće te je minutom ponosne tišine, prigodnim govorom i molitvom odana počast svim poginulim braniteljima, posebno braniteljima poginulim u obrani Vukovara.

U subotu, 18. studenoga toplički branitelji otputovali su u Vukovar na središnje obilježavanje Dana sjećanja. Put je održan u organizaciji UHVIDR-a Varaždinske Toplice i Grada Varaždinske Toplice, a sudionike su predvodili gradonačelnica Dragica Ratković i predsjednik Udruge Slavko Čečura.

Predstavnici Varaždinskih Toplica polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Trpinjskoj cesti odali su počast svim braniteljima i vukovarskim žrtvama, posebno 30-torici poginulih i nestalih branitelja – policajca PU varaždinske a potom su se u koloni sjećanja uputili prema Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru.

– Prema zapovjedi MUP-a RH, Policijska uprava varaždinska uputila je 28. lipnja 1991. godine 100 policijskih djelatnika da pomogne novoformiranoj PU Vukovar. Uvjeti života i rada u sredini zategnutih međunacionalnih odnosa, u sredini u kojoj je veliki broj građana naoružan dugim oružjem, za policajce PU Varaždin bili su sasvim novi i dotad nepoznati. Uz svakodnevne provokacije srpskih ekstremista vrlo brzo su započele oružane borbe i prva ranjavanja. Kako u kolovozu 1991. godine jača agresija na Vukovar od strane pobunjenog lokalnog srpskog stanovništva i jugo vojske, bilo je očito da treba pojačati obranu tog prostora. U tu svrhu sredinom kolovoza 1991. u obranu Vukovara uključuje se 201 djelatnik PU varaždinske. Dana 11. rujna 1991. godine upućeno je 185 djelatnika PU varaždinske u Vukovar, te je postrojba ostala do zadnjeg dana u Vukovaru i doživjela je najteža stradavanja – prisjetio se Slavko Čečura, predsjednik UHVIDR-a Varaždinske Toplice.

U neravnopravnoj borbi policajci PU varaždinske s ostalim braniteljima Vukovara uspjeli su mjesecima držati jugo vojsku i srbočetničke formacije na vukovarskom ratištu i time doprinijeti pobjedi i konačnom oslobađanju Hrvatske. PU varaždinska je do pada Vukovara na ispomoć u obrani Grada poslala 1120 policajaca te 120 pripadnika Specijalne jedinice policije. Od tog broja njih 26 je poginulo, a šest se još uvijek drži nestalima. Ranjeno je bilo 95 policajaca, a 120 njih je zarobljeno.

Izvor: Foto: VARAŽDINSKE TOPLICE

Život i društvo

Grad Varaždin časti umirovljenike jednodnevnim izletom na more

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin, na prijedlog Povjerenstva za umirovljenike i osobe starije dobi Grada Varaždina, objavio je Javni poziv za iskazivanje interesa za jednodnevni izlet na more – Kvarner koji će za zainteresirane umirovljenike biti organiziran uz financijsku pomoć Grada Varaždina.

Pravo prijave na Javni poziv imaju umirovljenici s prebivalištem na području Grada Varaždina i mjesečnim mirovinskim primanjima do 2.500,00 kuna.

Javni poziv objavljen je na službenoj internetskoj stranici Grada Varaždina:

Javni poziv za iskazivanje interesa za jednodnevni izlet na more – Kvarner za zainteresirane umirovljenike uz financijsku pomoć Grada Varaždina (varazdin.hr).

Prijave za Javni poziv prijavitelji podnose od 1. do 25. srpnja 2022. godine do 10 sati.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski vrtić “Dječji svijet“ uspješno završio još jedan Erasmus+ projekt

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Portugalu su održane aktivnosti posljednje mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta „COLINC – Collaborating for Inclusion“, ukupne vrijednosti 99.164,00€. Posljednji susret partnera na projektu koji je nepoznate ljude zbližio u odlične suradnike i prijatelje, odisao je ozračjem profesionalnog ponosa.

Sam projekt za ciljanu skupinu djelovanja imao je djecu s posebnim potrebama – djecu s teškoćama, darovitu djecu, djecu koja privremeno imaju neke posebne potrebe. Partnerstvo vrtića i osnovnih škola iz Hrvatske, Grčke, Italije, Portugala (koordinator) i Slovenije baziralo se na entuzijazmu, stručnom znanju i vodstvu, te na volji za timskim radom i spremnosti za promjenom.

Mobilnost je održana u Gradu Vila Nova de Gaia koji je prepoznao obrazovanje i inkluziju kao ključan faktor razvoja nekog kraja. „Dječji svijet“ su predstavljale Sanja Hajdin, Magdalena Erdelja i Nataša Gotal.

Ponosni na proces i uspjehe tijekom projekta, partneri su odlučili primjere dobre prakse i načine korištenja stimulativnih materijala prezentirati na međunarodnom online seminaru u vlastitoj organizaciji, a koji je održan početkom studenog prošle godine.

Primjere dobrih praksi prezentirali su praktičari koji svakodnevno rade s djecom, odnosno oni koji se prvi suočavaju s izazovima u radu s djecom s posebnim potrebama – odgajatelji, učitelji i stručni suradnici.

Izazovi s kojima su svi bili suočeni, pogotovo tijekom rada u pandemijskim uvjetima, polučili su među partnerima povećano razumijevanje, strpljenje, toleranciju i timski rad, te su rezultirali promjenom pristupa, načina rada, ponude materijala i hrabrosti da se usude raditi na drugačiji i za neke, novi način.

Tijekom projekta:

– Prepoznate su kvalitetne prakse u radu s djecom s posebnim potrebama

– Osviještena je upotreba ciljanih materijala i prilagodba okruženja kako bi se formiralo stimulativno okruženje i materijali

– Refleksijom praktičara produbile su se i ojačale kompetencije i znanja

– Stvoreni su materijali za diseminaciju i slobodnu distribuciju

Partnerstvo, suradnja, hrabrost, elan, motivacija, razumijevanje, poštenje, iskrenost, radišnost, trud, vrijeme, orijentiranost, pozitivan stav, podrška, učinkovitost, spremnost na promjene – samo su neki od stupova zajedništva, rada i rezultata na ovom projektu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje