Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Brojni špancireri iskusili doživljaj leta na nadzvučnom borbenom zrakoplovu

Objavljeno:

- dana

Aeropiknik u Varaždinu

Izložbom naoružanja i vojne opreme, koju je u suradnji s Aeroklubom Varaždin organiziralo Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, u petak je započeo 27. aeropiknik u Varaždinu.

U šatoru Ministarstva obrane, koji je bio postavljen u Ulici Ankice Opolski, posjetitelji Špancirfesta mogli su razgledati naoružanje i vojnu opremu hrvatskih proizvođača te se upoznati s programom – Postani kadet, a posebnu je pozornost pobudio simulator letenja na nadzvučnom borbenom zrakoplovu MIG- 21. Brojni špancireri tako su imali prigodu iskusiti doživljaj leta na nadzvučnom borbenom zrakoplovu te o pilotskom pozivu razgovarati s pilotima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

– Prezentacija koju je Ministarstvo obrane organiziralo na ovogodišnjem Špancirfestu nastavak je izvanredne, dugogodišnje suradnje s Aeroklubom Varaždin, i naše potpore inicijativama civilnog društva u smislu promocije zrakoplovstva i pilotskog poziva – istaknuo je na prezentaciji Zdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske, koji je tom prigodom predsjedniku varaždinskog Aerokluba Branku Komaru, uručio odluku ministra obrane Damira Krstičevića kojom će Ministarstvo obrane Republike Hrvatske pružiti potporu Aeroklubu Varaždin pri organizaciji velikog međunarodnog aeromitinga – CIAV 2018., koji će klub organizirati u srpnju sljedeće godine.

– Koristim prigodu da još jedan put zahvalim Ministarstvu obrane na svesrdnoj podršci našim dosadašnjim aktivnostima, ali i na potpori koju ćemo imati prilikom organizacije CIAV-a. Upravo zahvaljujući podršci MORH-a naš će aeromiting biti jedna od najvećih zrakoplovnih priredbi u ovom dijelu Europe, na kojoj će nastupiti i atraktivne letačke skupine zemalja članica NATO-a – rekao je Branko Komar, predsjednik Aerokluba Varaždin.

Program varaždinskog Aeropiknika, kojim Aeroklub Varaždin nastoji oživjeti staru slavu ove atraktivne priredbe u našem gradu, bit će nastavljen u subotu, kada se na varaždinskom aerodromu očekuje slijetanje zrakoplova civilne i generalne avijacije.

Izvor: Foto: Aeroklub Varaždin

Život i društvo

Rekonstrukcija Basaričekove ulice u Majerju odvija se prema planu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je ljeto i sezona godišnjih odmora, u Ulici Đure Basaričeka u Majerju naveliko se radi. U tijeku su radovi na rekonstrukciji te ulice koji su započeli prije mjesec dana, a prema riječima načelnika Općine Petrijanec Željka Posavca, bude li ih vrijeme poslužilo sve će biti gotovo za dva mjeseca.

– Radi se o zahvatu duljine 369 metara gdje ćemo postojeću cestu koja je bila širine četiri metra proširiti na 5,5 metara, napraviti rubnjak s desne strane od metar i pol širine i, naravno, riješiti oborinska odvodnja. To je samo nastavak projekta kojeg smo dovršili, a riječ je o rekonstrukciji Radničke ulice koja se spaja u obliku slova “U” upravo u Majerju, a kod koje smo također proširili cestu na 5,5 metara uz rubnjak s desne strane te smo riješili oborinsku odvodnju – rekao je načelnik Posavec koji je danas obišao radove u Basaričekovoj ulici.

Riječ je o projektu ukupne vrijednosti od 162.462,21 eura koje izvodi tvrtka Gradax iz Međimurja.

– Općina Petrijanec prijavila je projekt “Rekonstrukcije ceste i oborinske kanalizacije u Ulici Đure Basaričeka” na natječaj Programa održivog razvoja lokalne zajednice kojeg je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU te su joj odobrena sredstva od 30.000 EURa. Cilj projekta je podizanje razine komunalnog standarda stanovnika, podizanje razine sigurnosti u prometu svih sudionika na području općine, ali i obnova i rekonstrukcija ceste u modernu, sigurnu i funkcionalnu prometnicu – rekao je načelnik Općine Petrijanec i dodao kako je većina ulica na području te općine rekonstruirana kroz projekt aglomeracije.

– U naseljima Nova Ves Petrijanečka, Zelendvor, Družbinec i Strmec Podravski obnovili smo sve ceste, bilo da se radilo o županijskim ili nerazvrstanim cestama. No to nije kraj radovima. U fazi projektiranja je Ulica Ivana Gorana Kovačića i Sportska ulica u Petrijancu, a započet ćemo i s projektiranjem Ulice Ante Starčevića i Dravske ulice, također u Petrijancu. Važno je napomenuti da smo za sve te ulice prvo trebali riješiti imovinsko-pravne odnose kako bismo dobili građevinsku dozvolu, a to smo uspjeli riješiti još u vrijeme mog prvog mandata – rekao je načelnik Posavec koji je danas, uz radove u Ulici Đure Basaričeka obišao i druge važne investicije koje su dovršene, odnosno koje se provode u toj općini.

Nastavite čitati

Život i društvo

Nenajavljeni gost danas doslovno uletio u ured župana Stričaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Varaždinske županije danas je dobio pomalo neobičnog gosta. Taj je gost doslovno uletio u njegov ured u Županijskoj palači.

Bio je to, kako je Stričak napisao na svom Facebooku, nenajavljeni posjet.

Uz to je objavio i ovu fotografiju:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje