Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Brojni špancireri iskusili doživljaj leta na nadzvučnom borbenom zrakoplovu

Objavljeno:

- dana

Aeropiknik u Varaždinu

Izložbom naoružanja i vojne opreme, koju je u suradnji s Aeroklubom Varaždin organiziralo Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, u petak je započeo 27. aeropiknik u Varaždinu.

U šatoru Ministarstva obrane, koji je bio postavljen u Ulici Ankice Opolski, posjetitelji Špancirfesta mogli su razgledati naoružanje i vojnu opremu hrvatskih proizvođača te se upoznati s programom – Postani kadet, a posebnu je pozornost pobudio simulator letenja na nadzvučnom borbenom zrakoplovu MIG- 21. Brojni špancireri tako su imali prigodu iskusiti doživljaj leta na nadzvučnom borbenom zrakoplovu te o pilotskom pozivu razgovarati s pilotima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

– Prezentacija koju je Ministarstvo obrane organiziralo na ovogodišnjem Špancirfestu nastavak je izvanredne, dugogodišnje suradnje s Aeroklubom Varaždin, i naše potpore inicijativama civilnog društva u smislu promocije zrakoplovstva i pilotskog poziva – istaknuo je na prezentaciji Zdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske, koji je tom prigodom predsjedniku varaždinskog Aerokluba Branku Komaru, uručio odluku ministra obrane Damira Krstičevića kojom će Ministarstvo obrane Republike Hrvatske pružiti potporu Aeroklubu Varaždin pri organizaciji velikog međunarodnog aeromitinga – CIAV 2018., koji će klub organizirati u srpnju sljedeće godine.

– Koristim prigodu da još jedan put zahvalim Ministarstvu obrane na svesrdnoj podršci našim dosadašnjim aktivnostima, ali i na potpori koju ćemo imati prilikom organizacije CIAV-a. Upravo zahvaljujući podršci MORH-a naš će aeromiting biti jedna od najvećih zrakoplovnih priredbi u ovom dijelu Europe, na kojoj će nastupiti i atraktivne letačke skupine zemalja članica NATO-a – rekao je Branko Komar, predsjednik Aerokluba Varaždin.

Program varaždinskog Aeropiknika, kojim Aeroklub Varaždin nastoji oživjeti staru slavu ove atraktivne priredbe u našem gradu, bit će nastavljen u subotu, kada se na varaždinskom aerodromu očekuje slijetanje zrakoplova civilne i generalne avijacije.

Izvor: Foto: Aeroklub Varaždin

Život i društvo

U “staroj ambulanti” u Lepoglavi besplatan prostor za rad udruga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Objekt “stare ambulante” u Lepoglavi, koji se do prije nekoliko godina koristio za potrebe održavanja čipkarskih festivala, do daljnjeg će moći koristiti organizacije civilnog društva.
Naime, Grad Lepoglava je odlučio prenamijeniti njegovu funkciju te je raspisao natječaj za dodjelu slobodnih gradskih prostora koji se nalaze u navedenom objektu na besplatno korištenje udrugama.

Tako je, nakon provedenog javnog natječaja, udruzi P.A.S. Lepoglava dodijeljen prostor od gotovo 50 četvornih metara koji će članovi ove aktivne lepoglavske udruge besplatno koristiti u naredne tri godine.

– Uvažavajući aktivnosti, rad i potrebe udruga s područja Grada Lepoglave, koje čine dodatno bogatstvo našeg grada, donijeli smo odluku da se objekt tzv. stare ambulante, koji se prethodno koristio za potrebe održavanja čipkarskih festivala, prenamijeni za potrebe udruga – pojasnio je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić prilikom potpisivanja ugovora o korištenju dodijeljenog prostora.

Pri tom je istaknuo kako se ovime neće utjecati na projekt Centra za posjetitelje koji bi trebao biti izgrađen upravo na mjestu objekta stare ambulante, a za čiju izgradnju Grad Lepoglava potrebna sredstva nastoji osigurati iz drugih izvora. Do tada, navedeni prostor neće biti prazan i neiskorišten već će ga za svoj rad moći koristiti udruge.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Hrvatskoj uz POS i subvencije svoj je dom u 2021. godini osiguralo 4658 mladih obitelji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kroz Program društveno poticane stanogradnje POS i mjeru subvencioniranja stambenih kredita za mlade, svoj je dom u 2021. godini osiguralo 4658 mladih obitelji, objavilo je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Izgradnja stanova po programu POS-a već je davno prepoznat program stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, koje za manju cijenu kvadrata od tržišne, dobivaju sigurnost i kvalitetu gradnje doma.

U 2021. godini izgrađeno je 30 POS-ovih stanova (6 u Općini Cestica i 24 u Gradu Belišću) ukupne investicijske vrijednosti 18,3 milijuna kuna. Istovremeno, započela je gradnja 403 stana na sedam lokacija: Šibenik (127), Zadar (100), Baška (13), Umag (84), Rovinj (24), Sveti Filip i Jakov (24) i Kutina (27). Osim navedenih lokacija, APN je tijekom prosinca 2021. godine sklopio Ugovore o građenju za građevinu u Solinu (17 stanova) i građevinu u Prelogu (20 stanova) te su ishođene lokacijske dozvole za višestambene zgrade na lokacijama u Osijeku (203 stana) i Gradu Zagrebu, lokacija Blato (152 stana).

Ukupna investicijska vrijednost stanova u izgradnji iznosi oko 203 milijuna kuna a za što je Republika Hrvatska putem poticajnih sredstava osigurala oko 51 milijuna kuna.

Do sada je kroz POS program izgrađeno preko 8200 stanova a kontinuirano se priprema izgradnja novih, ovisno o potrebama gradova i općina, s čijim smo predstavnicima u stalnoj komunikaciji.

Krediti

Subvencioniranje stambenih kredita je program stambenog zbrinjavanja u sklopu kojeg država, odnosno Ministarstvo te APN, pomažu pri otplati dijela stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od najmanje pet godina. Program se uspješno provodi od 2017. godine a pozivi za građane raspisuju se jednom godišnje, iznimno 2020. godine kada su objavljena dva poziva. Izmjenama Zakona krajem 2020. godine omogućeno je provođenje ove mjere do 31. prosinca 2023. godine.

Na posljednji poziv koji je proveden u razdoblju od 29. ožujka 2021. do 14. svibnja 2021. godine zaprimljeno je najviše zahtjeva dosad, te je odobreno 4628 subvencija.

Od početka primjene ove mjere, odnosno od rujna 2017. godine do danas, odobreno je ukupno 22.022 subvencija, a država je za subvencije dosad uplatila više od 473 milijuna kuna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje