Povežite se s nama

U fokusu

FOTO: Burno na Gradskom vijeću: Gdje se pretovaruje otpad i zašto Čistoća nije platila račun Piškornici?

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Na aktualnom satu današnje sjednice varaždinskog Gradskog vijeća 14 vijećnika postavilo je 33 pitanja, a najviše ih se odnosilo na problematiku otpada.

Tako je HDZ-ovog Damira Habijana zanimalo zašto se na Dnevnom redu nije našla točka vezana za miješani komunalni otpad, što smatra problemom broj jedan.

– Na koji način je riješen problem otpada u Poljani Biškupečkoj, koji je rok, je li rješenje dugoročno… – upitao je Habijan.

Bivši gradonačelnik Ivan Čehok prokomentirao je kako ova gradska vlast nije uopće obavijestila mještane Poljane Biškupečke da će tamo stajati čak 700 tona otpada, i to mjesec dana. Upitao je i gdje se trenutno pretovaruje otpad. Rekao je kako postoji sumnja da se otpad pretovaruje na području V. mjesnog odbora i na području Banfice.

– Zašto se nije postupilo prema naputcima direktora Čistoće, koji je uputio na to da je ministar jedini koji može promijeniti destinaciju odvoza otpada – upitao je Mario Lešina s Čehokove liste, dok je Zlatana Avara zanimalo zašto je gradonačelnik radio pritisak na Nadzorni odbor Čistoće da se smjeni aktualni direktor Skroza.

– Spomenuli ste Avirovića kao novog direktora, zašto ste se založili za njega – upitao je Avar.

SDP-ovog vijećnika Lukavečkog zanimalo je u kojoj je fazi problematika baliranog otpada koji se u Brezju nalazi već 16 godina.

– Prva bala je postavljena prije punih 16 godina, tad sam imao 8 godina. Te bale su i dalje tamo. Cijela jedna generacija je završila školu, a bale su još tamo. Kad će bale otići iz Brezja – pitao je Lukavečki.

Bosilj mu je na to odgovorio kako je na sastanku s direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Kukićem saznao da se Grad nije pomaknuo s mrtve točke, odnosno da se do sad sve radilo bez suglasnoti nadležnog Ministarstva i Fonda.

Što se tiče aktualne poblematike, gradonačelnik Neven Bosilj rekao je kako je za problem otpada koji se skupljao u Poljani Biškupečkoj odgovoran isključivo direktor Čistoće Skroza.

– Više od 50 tvrtki u Hrvatskoj se bavi prikupljanjem otpada i jedino Čistoća nije osigurala kapacitete. Problemi koji su nastali su odgovornost direktora Čistoće koji za to prima izdašnu plaću. Zatražio sam mišljenje u kojem je Ministarstvo reklo da se može sklapati direktni ugovori kad se nitko ne javi na javnu nabavu – rekao je Bosilj i istaknuo kako nije bilo ni jednog realnog razloga da Čistoća ne osigura kapacitete. Stoga je, kaže, sazvao Skupštinu Čistoće s namjerom da se aktualni direktor smjeni. Odgovorio je i na pitanje zašto je predložio Sašu Avirovića iz Čakoma za novog šefa Čistoće.

– Predložio sam osobu koja ima iskustva da bude privremeni v.d., a onda bi na natječaju izabrali direktora – rekao je Bosilj.

– Vrhunac je bio kad je Čistoća odbila platiti račun za 300 tona interventnog otpada, čiji se odvoz naknadno dogovorio – rekao je Bosilj. Radi se, naime, o otpadu koji se skupljao u Poljani, a za koji su župan Stričak i gradonačelnik Bosilj dogovorili da se odveze u Piškornicu.

Vijećnik Mario Lešina je pak rekao da nije istina da nije plaćen račun zato jer je to odbio direktor, već zato jer je račun krivo fakturiran.

– Da to direktor Skroza plati, bio bi u prekršaju. Nisam čuo odgovor na pitanje zašto se nije postupilo na njegovim napucima 11. lipnja – objasnio je Lešina.

Bivši gradonačelnik Ivan Čehok bio je nezadovoljan odgovorima o Poljani Biškupečkoj oko toga gdje se trenutno pretovaruje miješani komunalni otpad ako se ne vozi izravno na odlagalište u Davoru.

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća prisegu su položile dvije nove vijećnice.

HDZ-ov Enes Garibović je stavio svoj mandat na mirovanje, a isto je učinila i Natalija Martinčević iz redova Narodne stranke – Reformisti.

Umjesto njih će u zastupničke klupe Gradskog vijeća Varaždina Silvija Cupar i Mirjana Kolarek Karakaš.

U fokusu

FOTO Prva gimnazija Varaždin: otvoreni laboratoriji za molekularnu biologiju te izradu holograma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija

Prva gimnazija Varaždin jučer, 22. listopada, svečano je proslavila svoj 385. rođendan. U trećoj najstarijoj gimnaziji u Hrvatskoj tim su povodom otvoreni kemijski i biološki kabinet te laboratoriji sa suvremenom opremom, kakvu nema nijedna škola u državi.

Laboratorij za molekularnu biologiju opremljen je PCR uređajem koji omogućuje istraživanja na razini DNA molekule, te mnogim uređajima koji omogućuju siguran rad u području stanične biologije i mikrobiologije. U novom laboratoriju za izradu holograma „Hololabu“ zainteresirani učenici naučit će kako izraditi vlastiti hologram te ga prikazati na svom pametnom telefonu, odnosno na holoprojektoru.

Varaždinska županija je kao osnivač škole uložila 1.148.000 kuna u uređenje kabineta i nabavu opreme, koja će učenicima omogućiti stjecanje vještina i znanja, provođenje istraživanja i najbolju moguću pripremu za STEM fakultete.

Nove prostore i opremu su, uz ravnateljicu Prve gimnazije Janju Banić, župana Anđelka Stričaka i njegovu zamjenicu Silviju Zagorec, razgledali i gosti, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, predstavnica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Biljana Vranković, a pridružili su im se djelatnici škole i drugi uzvanici.

Time i svečanom sjednicom Nastavničkog vijeća na kojoj su prvi put korišteni hologrami, Prva gimnazija Varaždin je na poseban način obilježila 385. obljetnicu osnivanja, ali i još dvije obljetnice, 75. godišnjicu osnivanja Školskog sportskog društva Srednjoškolac te 15. godina od početka provođenja programa International Baccalaureate Diploma, programa međunarodne mature. 

– Čestitam Prvoj gimnaziji Varaždin tri velike i značajne obljetnice. Treća najstarija gimnazija u Hrvatskoj danas je jedna od najrelevantnijih srednjih škola u državi. Pomičemo granice i uvodimo novine, čemu svjedočimo i danas kad smo otvorili novouređene kabinete i jedinstvene laboratorije. Prva gimnazija je postala prva škola u Hrvatskoj s ovakvom suvremenom opremom, koju će koristiti učenici i polaznici dvaju centara izvrsnosti. Ovo je iskorak iz redovne nastave prema istraživanju, pa s ponosom možemo reći da stvaramo mlade znanstvenike. Učenici Prve gimnazije to itekako zaslužuju jer osvajaju nagrade gdje god se pojave, od državnih do međunarodnih natjecanja. Ova škola će i dalje biti perjanica obrazovanja Varaždinske županije i cijele Hrvatske, škola u kojoj se obrazuju budući veliki znanstvenici i umjetnici – istaknuo je župan Anđelko Stričak.

Ulaganje u kabinete i laboratorije ne samo da je bilo financijski obimno, nego je škola dobila opremu koju nemaju ni visokoškolske ustanove, napomenula je ravnateljica Prve gimnazije Janja Banić.

 – Ovo je bilo veliko ulaganje i zbog njega smo uistinu sretni. Vjerujem da će naši mentori i učenici, koji su zajedničkim snagama osmišljavali ove laboratorije, to itekako znati iskoristiti. Zato se veselim našem Festivalu informatike u travnju, kao i Festivalu znanosti, na kojima će učenici centara izvrsnosti iz informatike i biologije pokazati što su naučili, posebno u Laboratoriju za molekularnu biologiju s izuzetno vrijednim uređajima koji se koriste i u medicinskim ustanovama. Da nije bilo našeg osnivača, Varaždinske županije, ova investicija vrijedna više od 1,1 milijun kuna ne bila moguća. Zahvaljujem im na tome, ali i na dodatnim ulaganjima vrijednima 776 tisuća kuna, čime je, primjerice, saniran cijeli sustav grijanja u starom dijelu škole – rekla je Janja Banić.

Uz gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja, rođendan je Prvoj gimnaziji čestitala i ravnateljica AZOO-a.

– Danas otvorene učionice nisu zanimljive samo za Varaždinsku županiju, nego za obrazovni sustav Republike Hrvatske, pogotovo zato što uz ovu školu postoje i centri izvrsnosti, što je još uvijek netipično za veći dio našeg obrazovnog sustava – navela je dr. sc. Brezak Stamać.  

O programu međunarodne mature u 3. i 4. razredu, kojim se stječe svjetski priznata svjedodžba, govorila je koordinatorica IB DP-a Ksenija Kipke-Horvat. Prva gimnazija je trenutno jedna od tri javne hrvatske škole s takvim programom, koji je uveden 2006. godine. O radu ŠŠD Srednjoškolac, koji je osnovan još 1946. godine, govorila je voditeljica Društva Tatjana Ostović Šlehta.

Prva gimnazija je sjedište centara izvrsnosti za informatiku i biologiju te Regionalnog obrazovnog centra. PCR uređaj, mikrobiološki kabinet i brojna druga oprema poput autoklava, inkubatora i sterilizatora u Laboratoriju za molekularnu biologiju učenicima će omogućiti da kroz Klub istraživača, odnosno Centar izvrsnosti za biologiju provode prava znanstvena istraživanja, a time će i prije upisa na fakultet steći iskustva koja će im omogućiti brzo napredovanje.

U Hololabu će učenike, uz to kako izraditi holograme na različitim programima, upoznati i s tim kako holograme primjenjivati u različitim područjima znanosti te ih motivirati na razvoj projekata specifičnih za pojedina prirodoslovna i tehnička područja te područja primjene u nastavi.

Nastavite čitati

U fokusu

Bivši varaždinski župan postao savjetnik za sigurnost na cestama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači u Varaždinu konstituiran je Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a osim formalnog dijela konstituiranja, članovi Savjeta kojem je predsjednik dr.sc. Zvonimir Sabati, županijski vijećnik raspravljali su i o analizi stanja sigurnosti prometa u našoj Županiji, a dana je i informacija o pripremama za održavanje cesta u zimskom razdoblju 2021./2022.

Članove Savjeta je pozdravio te im zaželio konstruktivan i plodonosan rad župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok je predsjednik Savjeta Sabati naglasio kako će ovo savjetodavno tijelo biti svojevrsna podrška izvršnoj vlasti.

– Svojim savjetima te konstruktivnim prijedlozima, ali i inicijativama nastojati ćemo utjecati na to da se pojača sigurnost prometa na cestama, kako bi svi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti  pa i vozači bili što sigurniji. Stoga je sinergija svih institucija , od policije, ŽUC-a, Hrvatskih cesta te predstavnika općina i gradova jako važna –rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec  je naznačio kako je u 2010. godini u Varaždinskoj županiji bilo 16 poginulih osoba u prometnim nesrećama, a 2020. godine četvero poginulih čime je ostvaren cilj zacrtan NPSCP-om (Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. godine), odnosno kako je rekao, broj poginulih osoba u prometnim nesrećama smanjenje je za 75%, a što našu Županiju svrstava u dvije županije u kojima je zabilježeno najveće smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama u spomenutom razdoblju.

– U 2020. godini u Varaždinskoj županiji bila je najmanja stopa smrtnosti u prometnim nesrećama u Hrvatskoj u odnosu na 100 tisuća stanovnika, odnosno broj poginulih iznosio je 2, 3 poginule osobe u odnosu na zacrtanih 5 poginulih osoba na 100 tisuća stanovnika – istaknuo je Posavec.

Cilj je zadržavanje pozitivnih trendova što se tiče smanjenja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama te smanjenje broja prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama, ali i smanjenje udjela alkohola u prometnim nesrećama te smanjenje broja prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće, a to su brzina, korištenje mobitela, te ne vezanje pojasom.

Sjednici Savjeta nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje