Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Čak 7 zlata i 2 srebra za Ludbreške mažoretkinje i Twirling klub

Objavljeno:

- dana

Sedam zlatnih i dvije srebrne medalje epilog su nastupa na Državnom mažoret i twirling prvenstvu, održanom u Požegi od 1. do 3 travnja, gdje su predstavnici Ludbreških mažoretkinja i Twirling kluba između 1000 plesača u devet od deset kategorija, u kojima su se natjecali, osvojili najviša odličja. 4 zlata i 1 srebrno osvojena su u twirlingu natjecanju, a 3 zlata i jedno srebro u mažoretu.

Iako je Ivan Beneš u Freestyle kategoriji osvojio 4. mjesto, stekao je pravo na nastupa na europskom i svjetskom prvenstvu, obzirom da se natjecao u najvišoj seniorskoj A razini, što je za svaku pohvalu jer mu je to prvo natjecanje kao solista.

Mirjana Pavičić, predsjednica Ludbreških mažoretkinja i twirling kluba navela ja kako uvijek očekuju puno od svih natjecanja, no zbog jako dobre konkurencije ne mogu unaprijed znati „kako će to ispasti“.

– Svjesni smo svoje kvalitete i ove godine nam se sve uloženo vratilo kroz sve ekipe i svima svaka čast. S ovom prekrasnom djecom smo opravdali sve uloženo, rezultati su fantastični, ne sjećam se kad smo vratili se s toliko zlata – istaknula je te zahvalila svima sudionicama i trenerima na uloženom trudu, ali i svima ostalima koji ih podržavaju.

Iza nagrađenih koreografija stoje licencirani treneri Tihana Ledenko i Tihomir Bendelja koji se osvrnuo na treniranje i pripremanje za natjecanja u izazovnim pandemijskim uvjeta navodeći da su izostanci bili teški za svladati, no srećom u posljednjoj fazi priprema to nije bio slučaj pa su djeca mogla dolaziti i redovito.

Što se tiče inspiracija za nove koreografije, ideja ne nedostaje, a nekad nastaju već u busu, obično po povratku s natjecanja, pojasnila je trenerica Tihana Ledenko, no za uvježbavanje su potrebni mjeseci.

– Pripreme traju jako dugo, treba naći više vrsta glazbi, dobre dijelove, iskombinirati ih, izmisliti kreativnu i zanimljivu priču. Nije isto raditi koreografiju za tradicionalni ples i za koreografiju s rekvizitima koji su puno zahtjevniji. Uvijek bude dosta dorada i zbilja se sve treba dobro uvježbati što traje mjesecima – rekla je.

Najbolji s natjecanja u Požegi sudjelovat će na Europskom kupu u Španjolskoj i Europskom prvenstvu u Italiji, kad je o mažoret plesu riječ, te na Europskom kupu u Španjolskoj i Svjetskom prvenstvu u Italiji u twirlingu, a opcija ima puno, pojašnjava Pavičić govoreći o planovima za dalje.

– Imamo puno mogućnosti i trebamo se dobro dogovoriti kamo će se ići. Djeci natjecanja puno znače, naravno, važno trenirati i plesati, ali jako je poticajno i ostvariti putovanja i druženja. To je velika motivacija i za sadašnje, ali i za nove članove za koje su nam vrata uvijek otvorena. Najčešće upisujmo od početka školske godine, no zainteresirani nam se mogu uvijek javiti pa i sada jer smo natjecateljsku sezonu za prvi dio odradili – navodi Pavičić.

Uz naše su predstavnike državnom prvenstvu nastupili su i plesači iz Cavtata, Čakovca, Donjeg Kraljevca, Goričana, Kaštela. Sinja, Koprivnice, Krapine, Murskog Središća, Segeta, Pleternice, Selnice, Sinja, Solina, Splita, Valpova i Požege.

REZULTATI:

TWIRLING:

Matea Mužic – Rhtyhmic Twirl – Senior B razina – 1. mjesto

Ivan Beneš – Freestyle – Seniori A razina – 4. mjesto

Lea Bendelja i Ena Čižmešija – Par – Juniori B razina – 1. mjesto

Nika Miličević i Lena Ledinko – Par – Juniori B razina – 2. mjesto

Team – Juniori B razina – 1. mjesto

Pomponi – 1. mjesto

MAŽORET:

Grupa s rekvizitima – Juniori – 1. mjesto

Tradicionalni mažoret ples – Mlađi juniori – 1. mjesto

Exhibition grupa – Juniori – 1. mjesto

Tradicionalni minime mlađe – 2. mjesto

Život i društvo

Varaždinski gradski buseki prelaze na ljetni vozni red

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 1. srpnja do 31. kolovoza 2022. godine, zbog manjeg broja putnika/učenika, primjenjivat će se novi vozni red gradskih buseka, javio je Grad Varaždin.

Isti je objavljen na internetskim stranicama Grada Varaždina na linku https://varazdin.hr/gradski-buseki/?search_q=buse.

Ovo je svakako dobro znati!

Nastavite čitati

Život i društvo

Ravnatelji osnovnih i srednjih škola u Županiji o energetskoj samodostatnosti škola i zaštiti okoliša

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija nastavlja s programima digitalizacije, energetske samodostatnosti i zaštite okoliša u svim obrazovnim ustanovama kojima je osnivač i to zahvaljujući programu „Školski DIZEL – DIgitalno i ZELeno“ koji je predstavljen na kolegiju ravnatelja osnovnih i srednjih škola.

Kako je istaknuo pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek riječ je o smjernicama za primjenu digitalnih tehnologija kao i za primjenu obnovljivih energija i zaštite okoliša u osnovnim i srednjim školama vodeći se pritom Nacionalnom razvojnom strategijom RH do 2030. godine, energetskom i digitalnom tranzicijom, stručnim analizama Instituta za razvoj poslovnog upravljanja – IMD i Svjetskog gospodarskog foruma –WEF.

– Varaždinska županija ima sposobnost digitalizacije osnovnih i srednjih škola, kao i sposobnost uvođenja globalnih mjerila za digitalizaciju. Prioritet digitalizacije i tehničkih standarda je STEM područje. Stoga su naši ciljevi određivanje tehničkih standarda opremanja digitalnim tehnologijama, daljnje uređenje prostora u cilju interaktivnosti s digitalnom opremom, podizanje sigurnosnog standarda u školskim prostorima, pokretanje razvojnih programa korištenjem digitalnih tehnologija te stvaranje sustava jednakih šansi i globalne konkurentnosti – prezentirao je pročelnik Huđek okupljenim ravnateljima te naglasio kako će digitalizacija doprinijeti efikasnosti školskog sustava, dati poticaj mjerama održivog razvoja školstva, važnost novih tehnologija u opremanju škola, kao i mogućnost formiranja zelenih praktikuma i radionica.

Što se tiče „zelenih“ smjernica Varaždinskoj županiji je za cilj uvođenje obnovljivih izvora energija i zaštite okoliša u školski sustav, uključenje u razvoj energetskih projekata, proizvodnja energije čime bi se doprinijelo racionalizaciji potrošnje energije, uvođenju izvrsnosti poslovanja školskog sustava, kao i doprinošenju njegovoj stabilnosti, dok će se financijski potencijal proizvedene energije preusmjeriti u razvoj.

– Zelene energije imaju značajnu ulogu na stabilnost poslovanja školstva. Čak je izvrsnost poslovanja školstva moguće prikazati modelom energije jer upravo zelene energije doprinose mjerenju uspjeha poslovanja na uravnotežen način. Uštede koje će se postići kroz proizvodnju energije omogućit će nam također pokretanje razvojnih programa, što je Varaždinskoj županiji od izuzetne važnosti, kao i postizanje sposobnosti poticanja mjera održivog razvoja i zaštite okoliša – naglasio je pročelnik Huđek.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak zahvalio se svim ravnateljima na uspješnom završetku još jedne školske godine, koja unatoč brojnim izazovima, bilježi sjajne rezultate, prvenstveno po pitanju sudjelovanja učenika na raznim natjecanjima, te osvajanju brojnih nagrada i priznanja. Osvrnuo se i na proteklih 20-ak godina ulaganja u obrazovanje.

– Varaždinska županija osnivač je 47 obrazovnih ustanova – riječ je o 33 osnovne škole, 13 srednjih škola te jednom učeničkom domu. 2001. godine u svim tim našim osnovnim i srednjim školama bilo je svega 20-ak informatičkih učionica i isto toliki broj informatičara. Danas u našim školama ukupno imamo 4801 računalo, 126 nastavnika informatike i 124 informatičke učionice. Niti jedna škola tada nije proizvodila vlastitu energiju, odnosno imala krovnu mrežnu elektranu ili dizalicu topline. Danas 19 naših škola proizvodi vlastitu energiju, odnosno 40 posto obrazovnih ustanova je na obnovljivim izvorima energije. Kako smo svjedoci sve veće neizvjesnosti vezane uz rast cijena energenata – ovakve smjernice, odnosno program jedino su rješenje. Varaždinska županija će i dalje, kroz ovakav program, ulagati u opremanje svojih škola, projekte obnovljivih izvora energije kako bi škole bile energetski samodostatne. Naravno samim time doprinosit ćemo i zaštiti okoliša – zaključio je župan Stričak.

Na kolegiju je sudjelovala i pročelnica Upravnog odjela za proračun i javnu nabavu Klaudija Brezovec koja je ravnatelje upoznala s provođenjem projekta županijske riznice u osnovnim i srednjim školama te zamjenica župana Silvija Zagorec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje