Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Čakovec domaćin 10. Revije filmova za djecu u CZK-u, do 3. ožujka prikazat će se osam europskih filmova

FOTO: Grad Čakovec

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini u ponedjeljak je otvorila jubilarnu 10. Reviju filmova za djecu, koja će se u čakovečkom Centru za kulturu održavati do 3. ožujka.

Tijekom četiriju dana prikazat će se ukupno osam europskih filmskih naslova za djecu iz sedam država. Spomenimo da je zahvaljujući Reviji 70-ak filmova u proteklih deset godina gledalo oko 14 tisuća učenika, i to iz gotovo svih europskih zemalja.

Usprkos otežanoj organizaciji i pandemijskim uvjetima održavanja nastave, školarci iz Čakovca i Međimurja u velikom su se broju odazvali na gledanje filmova za djecu u okviru Revije.

Odgoj za kvalitetan sadržaj

– Ovaj festival omogućit će vam da vidite kvalitetne i raznovrsne filmove koji nisu na engleskom jeziku i koji dolaze iz Europe. Vidjet ćete pritom da se u našoj okolini snimaju odlični filmovi te da i tamo žive ljudi koji poput nas imaju iste želje i probleme. Film je danas najbolji način da na dva sata otputujete u daleke zemlje, upoznate nove ljude i kulture, sjednete u vremeplov i posjetite neka prošla ili buduća vremena, ili pak se prepustite svijetu mašte – istaknula je čakovečka gradonačelnica te potaknula djecu da na ovakav način razvijaju toleranciju, sklapaju nova prijateljstva i uče o drugim kulturama i jezicima.

– Hvala školama koje organizirano dolaze svake godine i uživaju u projekcijama, a posebno hvala ide i djelatnicima našega Centra za kulturu koji već deset godina rade na tome da nam prikažu kvalitetne filmove – dodala je Cividini, ponosna na činjenicu da je Čakovec jedan od rijetkih hrvatskih gradova ove veličine koji ima kino te što se u gradu filmovi prikazuju više od stoljeća.

Ove godine prikazuju se švedski, francuski, finski, belgijski, češki i njemački filmovi te jedan belgijsko-nizozemske koprodukcije, o čemu je više rekla Marina Kukolić, voditeljica filmske i izložbene djelatnosti Centra za kulturu Čakovec.

– Danas je s nama 200 učenika 4. i 5. razreda iz I. Osnovne škole Čakovec i Osnovne škole iz Svete Marije. Međimurski školarci prvi će u Hrvatskoj vidjeti češki film i jedan njemački film naziva “Škola čarobnih životinja – naglasila je Kukolić te zahvalila Gradu Čakovcu i partnerima koji prate i sufinanciraju program.

Upravo film o čarobnim životinjama ima posebno značenje za ovogodišnjeg partnera revije Austrijski kulturni forum.

– Film je djelomično sniman i u Austriji, što mu za naš Forum daje dodanu vrijednost, a pritom moramo napomenuti da smo izuzetno ponosni što vam možemo biti partner u okviru ove velike obljetnice Revije filma – rekla je pritom Stephanie Karner, direktorica Austrijskog kulturnog foruma iz Zagreba.

Na Reviji i radionice

Spomenimo da je program potpora nastavi medijske kulture, ali diskretno postaje više od toga, jer ukazuje na korelacije s nastavnim predmetima. To postaje posebice važno u pandemijskim uvjetima života školaraca.

– Među nama tako rastu ljubitelji europskog filma, koji razvijaju sposobnost vrednovanja audiovizualnog djela i kritičkog izbora. Osnovnoškolska populacija poistovjećivala se putem filma i u zajedničkom gledanju filmova s vršnjacima europske zajednice, slušali su jezike, upoznavali posredno druge nacije, obiteljske sličnosti i različitosti te se identificirali s djecom iz cijele Europe – objašnjavaju iz Grada Čakovca.

U okviru ovogodišnje Revije filmova održava se i foto radionica “Maškarijada u Gradu” u Centru za kulturu te radionica animacije (piksilacija) na Maloj sceni “Vinko Lisjak”.

Međimurje

FOTO Na svečanoj sjednici OV-a Male Subotice Pečat Općine SRD-u “Šaran”, Udruzi žena Palovec i KUU-u “Zvon”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: MŽ

U Domu kulture Mala Subotica u petak, 1. srpnja, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana Općine, koji se obilježavaju bogatim programom.

Okupljene su na sjednici pozdravili načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc i predsjednik Općinskog vijeća Mladen Križaić, koji su svojim govorima obuhvatili projekte, događaje i uspjehe općine tijekom proteklih godinu dana.

Kvaliteta života

Prošla, 2021. godina, u Općini Mala Subotica ostat će upamćena po intenzivnijem broju investicija kojima je krajnji cilj ulaganje u kvalitetu života, povećanje proizvodnih kapaciteta te potpora poljoprivrednicima i udrugama civilnog društva.

Sjednici su prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnici susjednih općina, predstavnici političkoga, društvenog i gospodarskog života Međimurja te mnogi mještani.

Recitacijama i glazbenim nastupom sjednicu su obogatili Puhački orkestar Općine Mala Subotica, učenica Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica Greta Zamuda koja je pod mentorstvom Ljiljane Rinkovec sudjelovala na Županijskoj i Državnoj smotri LiDraNo 2022. u kategoriji literarnoga stvaralaštva sa svojom pjesmom “Pes Campi”, recitacijama učenici Sara Žulić i Leo Marčec, kao i Mažoretkinje Male Subotice.

Nagrade i zahvalnice

Nagrade su uručene Aidi Trstenjak, Lovri Farkaš, Eliju Hrgoviću, Štefanu Granatiru, Marti Žulić, Viktoriji Rebernik, Severini Lajtman, Karli Grašić, Doroteji Cerovec, Klari Grašić, Dariji Cirkvenčić, Heleni Hlišć, Eleni Hajdarović, Eduardu Ciglaru, Martinu Lajtmanu i Dragutinu Srncu.

Pečat Općine Mala Subotica primili su Sportsko-ribolovno društvo “Šaran” Mala Subotica, Udruga žena Palovec i KUU “Zvon” Mala Subotica, svi povodom 25 godina uspješnog djelovanja.

Zahvalnice su dodijeljene: Franji Dodleku iz Držimurca, Auto otpadu “Grandy”, Cerzalu d.o.o., Steelplastu d.o.o., Promessu d.o.o., članovima DVD-a Mala Suboticu Mladenu Horvatu, Kristijanu Križaiću, Karlu Balentu, Marijanu Horvatu i Simonu Kapelariju, članovima DVD-a Sveti Križ Aleksandru Horvatu i Robertu Novaku te članovima DVD-a Držimurec-Strelec Filipu Horvatu i Nevenu Šafariću.

Nastavite čitati

Međimurje

Opet raste broj oboljelih u Međimurju: u zadnja 24 sata zabilježen 81 novopozitivan slučaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 114 uzoraka, od čega je evidentirano 75 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 65,7% pozitivnih od broja testiranih.

Brzim antigenskim testiranjem potvrđena su 4 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2. Iz drugih županija javljeno je da je PCR-om dokazan SARS-Cov-2 kod 2 osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 30 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 216. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 126.372 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 6 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenata, otpuštena je 1 osoba. Nema preminulih osoba.

Cijepljenje se provodi petkom od 12 do 14 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 14 do 17 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje