Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Čakovečki HGSS-ovci obnovili licencu iz pružanja prve pomoći

Objavljeno:

- dana

USPJEŠNO ODRAĐENA VJEŽBA

Članovi Hrvatske gorske službe spašavanja dužni su svake tri godine obnoviti licencu iz pružanja prve pomoći. Sada je red došao na pripadnike Stanice HGSS-a Čakovec, čijih svih 20 članova uspješno obnovilo znanje.

– Ukoliko netko ne dođe na obnavljanje znanja iz pružanja hitne pomoći automatski prestaje biti članom HGSS-a. Jedna naša članica pristupila je licenciranju iako ima slomljenu ruku – naglasio je Neven Putar, pročelnik Stanice Čakovec te dodao kako je pružanje prve pomoći sastavni dio svake vježbe koju provode.

– Tečaj obnove znanja obuhvaća sve aspekte zbrinjavanja unesrećenih osoba u planinama i nepristupačnim područjima prema programu trajne edukacije pripadnika HGSS-a iz područja prve pomoći – rekao je Putar.

Obuku su provodili instruktori Medicinske komisije HGSS-a, među kojima je bio i Romeo Novak.

– Prvi dio koji smo proveli na čakovečkim bazenima se temeljio na radionici održavanja života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora i imobiliziranja ozlijeđenih osoba. Drugi dio je bio provjera naučenog kroz vježbu na nepristupačnom terenu – kazao je Novak.

Vježba se provodila u Globetki, a uključivala je scenarij u kojem su dvije osobe doživjele nesreću vozeći motorni Quad. Odmah po primitku dojave HGSS-ovci su izašli na teren, locirali unesrećene i pružili im prvu pomoć. Jednoj osobi, koja je prema scenariju imala slomljenu ruku, imobilizirana je ruka, dok je druga zbog ozljeda vrata i kralježnice imobilizirana i uz pomoć nosila izvučena iz šume i predana liječničkoj službi.

Relicenciranje je iskorišteno i za simboličnu predaju automatskog vanjskog defibrilatora (AVD) kojeg su HGSS-ovci dobili za svoj rad. On je ustupljen spasilačkoj službi na čakovečkim gradskim bazenima, a instruktori Medicinske komisije educirali su spasioce oko njegova korištenja. Sve dok to intervencije HGSS-a ne zahtijevaju AVD će biti kod spasilaca na bazenima i u pripravnosti za moguću upotrebu i spašavanje nečijeg života.

Izvor: HGSS Foto:

Međimurje

FOTO Pohvale i darovi za najuspješnije učenike OŠ Jože Horvata Kotoriba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za najuspješnije učenike i mentore Osnovne škole Jože Horvata Kotoriba 23. lipnja načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić organizirao je prijam kako bi im uputio riječi pohvale i uručio prigodne darove za izniman uspjeh na smotrama i natjecanjima, gdje su postigli zavidne rezultate u ovoj nastavnoj godini.

Ovom gestom načelnik je razveselio učenike koji su se natjecali na državnim natjecanjima te njihove mentore. U uvodnom dijelu prigodnim se riječima obratio svim pristiglim učenicima i njihovim mentorima te ravnateljici škole Snježani Matoš, nakon čega se svaki učenik predstavio i ukratko ispričao u čemu je bio uspješan. Potom su mentori ukratko ispričali svoje doživljaje s natjecanja i priprema te otkrili daljnje planove.

Nagrađeni su ovi učenici i mentori: Lovro Erdelji – Državno natjecanje iz informatike (mentorica Karmen Somi), Dorotea Tilošanec i Nela Kovačić – Državno natjecanje iz tehničke kulture (Jelena Tuksar), Ana Markan – Državno natjecanje iz biologije (Lidija Ribić), Karla Novak i Ivan Markan te Vanessa Balog i Vito Peranec – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, razredna nastava (Adela Horvat i Nenad Pogorelec), Mia Rajher i Gabrijel Dolenec te Sara Matulin i Lovro Erdelji – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, predmetna nastava (Romina Volar).

Nastavite čitati

Međimurje

Prijam za Jakova Vuka iz Macinca: osvojio je Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinski načelnik Nikola Novak u prostorijama je Općinske uprave Općine Nedelišće priredio prijam za Jakova Vuka iz Macinca, studenta Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta koji je osvojio Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu.

Jakov je primio Rektorovu nagradu za znanstveni rad u području biomedicine i zdravstva pod nazivom „Sinteza i karakterizacija novih hibrida harmina i primakina s potencijalnim citostatskim djelovanjem“, koji je izradio u akademskoj 2020./2021. godini u okviru istraživačkog projekta „Derivati harmina kao potencijalni antimalarici“ Hrvatske zaklade za znanost.

Rektorova nagrada dodjeljuje se za najbolje studentske radove znanstvenog sadržaja, odnosno, umjetnička ostvarenja radi poticanja znanstveno-istraživačkog i umjetničkog rada te promicanja studentskog stvaralaštva.

Općinski načelnik Nikola Novak poželio mu je sreću u daljnjem školovanju i u profesionalnoj karijeri, a za poticaj mu je dodijeljena i financijska nagrada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje