Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Čakovečki prvašići učili o pravilnom ponašanju u prometu

Objavljeno:

- dana

Prvi tjedan školske nastave vrijeme je kad se u Čakovcu tradicionalno održavaju preventivne akcije namijenjene učenicima prvih razreda. Njihov je cilj nove školarce upoznati s pravilima ponašanja u prometu te sigurnog kretanja pločnicima.

Organizatori akcije su Policijska uprava međimurska i Autoklub Čakovec uz potporu Grada Čakovca, a provedene su dvije akcije, „Poštujte naše znakove“ i „Sigurno u školu sa HAK-om“. Ove su se godine učenice i učenici prvih razreda osnovnih škola okupili na prometnom poligonu kod SRC „Mladost“ gdje su im djelatnici policije održali nekoliko predavanja o tome kako prepoznati karakteristične opasnosti kojima su djeca izložena u prometu, korištenju nogostupa, sigurnom prelasku ceste, prepoznavanju znakova i slično. Djelatnici Autokluba Čakovec su djeci dijelili bojanke, slikovnice, reflektirajuće trake, ruksake i ostali promidžbeni materijal iz kojeg mogu naučiti kako se ponašati u prometu. Prvoškolce je na poligonu posjetio i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač. Pozdravljajući okupljenu djecu, rekao je da je vrlo važno naučiti se ponašati u prometu, znati prometna pravila te znakove. Bez obzira što su još uvijek  mali, samim kretanjem po ulici, sudionik su u prometu te se na ovaj način uče prometnoj kulturi, ali i važnosti pridržavanja prometnih pravila. Djeci su se obratili i načelnik Policijske uprave Međimurske Ivan Sokač i predsjednica Autokluba Čakovec Darinka Tompoš. U akciju je bilo uključeno 285 učenika prvoškolaca iz I., II., III. osnovne škole, OŠ Kuršanec, OŠ Ivanovec te Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec.

Kultura

Noć knjige 23. travnja i u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. travnja, održat će se jubilarna, deseta Noć knjige.

Povod ovoj manifestaciji su Svjetski dan knjige i autorskih prava (na isti dan) te Dan hrvatske knjige (22. travnja), a ovaj put njezin je okvir Godina čitanja, proglašena odlukom Vlade RH. U nastojanju da odgovore na aktualni trenutak, organizatori Noći knjige odlučili su je ove godine tematski posvetiti ljekovitoj moći knjiga u razdobljima društvenih i intimnih kriza.

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i ove godine organizira manifestaciju Noć knjige. S posebnim veseljem predstavljaju ovogodišnji program koji realiziraju s ICARUS-om Hrvatska. Pozivaju se svi zainteresirani da se pridruže u proslavi, a zauzvrat možete pronaći teme i aktivnosti koji bi mogle biti korisne za sve ustanove i zanimanja.

Program, koji će se održati u Multimedijalnoj dvorani Muzeja “Croata insulanus” Grada Preloga, započet će u 18 sati. Izložbu “Priče iz arhiva” otvorit će predsjednica ICARUS-a Hrvatska, dr. sc. Vlatka Lemić. Članica ICARUS-a dr. sc. Tamara Štefanac predstavit će priručnik za razvoj publike u projektu CHEARCH, a glazbena gošća večeri je Lea Šprajc.

S obzirom na epidemiološke mjere, broj gostiju u dvorani je ograničen, a potvrda dolaska je obavezna. Prijaviti se možete putem poveznice na obrazac.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Piškorovcu, Domašincu i Kotoribi mještani predali 186 komada streljiva različitih kalibara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

PU međimurska

U subotu, 17. travnja, policijski službenici Policijske postaje Prelog mještanima Piškorovca, Domašinca i Kotoribe omogućili su dragovoljnu predaju oružja, streljiva i drugih minsko-eksplozivnih sredstava.

Mještani su prihvatili poziv te dragovoljno predali ukupno 186 komada streljiva različitih kalibara pištoljskog, puščanog i lovačkog streljiva. Predano oružje pohranjeno je u skladištu Policijske uprave međimurske.

Akciji su svojom prisutnošću podršku u Piškorovcu dali načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc i predsjednik ogranka UDVDR Mala Subotica Josip Halić, u Domašincu načelnik Općine Domašinec Mario Tomašek i njegov zamjenik Goran Koren te u Kotoribi načelnik Općine Kotoriba Ljubomir Grgec i predsjednik ogranka UDVDR Kotoriba Dragan Rajher.

I nadalje u radu Policijske uprave međimurske jedan od najvažnijih prioriteta je suzbijanje nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava. 

Upravo s ciljem da se građani potaknu i odluče na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, vrlo često na području Policijske uprave međimurske provode se preventivne akcije u sklopu nacionalne kampanje „Manje oružja, manje tragedija“.

– Zahvaljujemo građanima na odazivu preventivnim akcijama dragovoljne predaje oružja, streljiva i minsko-eksplozivnim sredstava, a sve one koji se još uvijek nisu odlučili na dragovoljnu predaju, pozivamo da bez ikakve bojazni od sankcija, dragovoljno predaju sva ubojita sredstava – poručuje policija.

Nastavite čitati