Povežite se s nama

Kultura

FOTO I VIDEO Čakovečki ‘Slavenski’ i ivanečki KUD zlatni na 55. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova u Poreču i Vrsaru

Predstavnici zborova-sudionika. FOTO: HSK

Objavljeno:

- dana

Ovog vikenda, 24. i 25. rujna, u organizaciji Hrvatskoga sabora kulture i suorganizaciji Maistre d.d. te HDS-a – ZAMP, uspješno je održan 55. Susret hrvatskih pjevačkih zborova u Poreču i Vrsaru.

Susret je okupio 14 zborova iz 10 hrvatskih županija s više od 400 pjevača, koji su svoj nastup morali izboriti na županijskim smotrama, samostalnim preslušavanjima i video selekcijama.

Pjevački zbor “Josip Štolcer Slavenski” iz Čakovca

Prvog dana Susreta, u subotu, 24. rujna, u 17 sati, zborovi su predstavili svoje natjecateljske programe u kazališnoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Poreč, koje je ocjenjivalo stručno povjerenstvo u sastavu Antoaneta Radočaj-Jerković, Igor Vlajnić i Marija Ramljak.

Drugog dana Susreta, u nedjelju, 25. rujna, u 11 sati zborovi su proslavili ovu manifestaciju svojim revijalnim nastupima te zajedničkim pjevanjem skladbe “Sliku milu Istre naše” Ivana Matetića Ronjgova.

Predstavnik Međimurske županije bio je Pjevački zbor “Josip Štolcer Slavenski” iz Čakovca, koji je osvojio Zlatnu plaketu HSK-a s 94,08 bodova. Kao predstavnik Varaždinske županije nastupio je pak Mješoviti pjevački zbor KUD-a “Rudolf Rajter” iz Ivanca, koji je također osvojio Zlatnu plaketu s 90,83 boda.

Snimke nastupa dostupne su ovdje (Poreč, natjecanje) i ovdje (Vrsar, revijalni dio).

Kultura

FOTO U palači Herzer otvorena zanimljiva izložba o kulturi hrane u varaždinskom kraju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

U izložbenom prostoru palače Herzer Gradskog muzeja Varaždin večeras, 7. prosinca, otvorena je izložba „Dobar tek!/Kultura hrane u varaždinskom kraju“.

Na izložbi je predstavljeno oko 500 predmeta iz fundusa GMV-a, koji kroz multidisciplinarni pristup govore o prehrambenim navikama i običajima, proizvodnji, trgovanju, pripremi, pohrani, posluživanju i konzumaciji hrane na varaždinskom prostoru kroz prošlost i sadašnjost, pa i s pogledom u budućnost.

>>Kada su Varaždinci prvi puta kušali naranču, kada se jelo dabrovo meso i druge zanimljivosti doznajte na izložbi u GMV-u

Budući da je to jedan od najvećih i najopsežnijih projekata varaždinskoga muzeja u posljednjih nekoliko godina, u čijem su osmišljavanju sudjelovali kustosi i restauratori svih odjela GMV-a, kao i više vanjskih suradnika, izložba će biti postavljena za razgled gotovo cijelu iduću godinu.

Drugi dio izložbe s temom o ulozi hrane s konzervatorsko-restauratorskog aspekta otvara se u Starom gradu u siječnju 2023. godine.

Kako je bilo na otvorenju, pogledajte u fotogaleriji.

Nastavite čitati

Kultura

Centar tradicijske kulture svečanim koncertom obilježit će 30 godina rada Krešimira Plantaka Večerina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 16. prosinca 2022. godine, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu Centar tradicijske kulture održat će svečani cjelovečernji koncert pod nazivom „Pa kak već?!“.

Riječ je o koncertu koji obilježava 30 godina rada umjetničkog voditelja folklornog ansambla Krešimira Plantaka Večerina.

Krešimir Plantak Večerin rođen je 1976. godine u Varaždinu. Po profesiji je magistar ranog i predškolskog odgoja. U amaterskom životu grada Varaždina počinje participirati kao dijete davne 1987. godine kao član radničkog kulturno umjetničkog društa „Vilko Jurec“, kasnije KUD-a „Varteks“ Varaždin te nakon toga Centra tradicijske kulture Varaždin, gdje djeluje kao umjetnički voditelj još od 1992. godine.

– Kao krunu svog tridesetogodišnjeg umjetničkog rada na koncertu „Pa kak već?!“ predstavit će nam nešto drugačiji oblik cjelovečernjeg koncerta od onog na koji smo navikli! Tako će se na repertoaru, koji će izvesti nekoliko sekcija Centra tradicijske kulture Varaždin, pronaći točke koje će uprizoriti plesove i pjesme iz gotovo svih krajeva Hrvatske, a kako će to postati drugačije od uobičajenog – pogledajte iz prve ruke – poručuju iz CTK-a.

Koncert će se održati u petak u varaždinskom HNK-u s početkom u 19 sati i 30 minuta.

Ulaznicu možete nabaviti na blagajni HNK-a u Varaždinu svakim radnim danom od 10 do 12 sati ili od 18 do 19:30 po cijeni od 60 kuna.

Pripremu i realizaciju koncerta financijski su omogućili Grad Varaždin, PZC Varaždin d.d. te Gradska tržnica Varaždin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje