Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec proslavio je 50. rođendan

Objavljeno:

- dana

Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec jedina je posebno odgojno ustanova za učenike s teškoćama u razvoju u Međimurskoj županiji koja djeluje od davne 1971. godine, a provodi odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju djece s intelektualnim teškoćama u razvoju.

Od 1981. godine u Centru za odgoj i obrazovanje započinje odgojno obrazovni rad s djecom s poremećajem iz spektra autizma, a posljednjih 20 godina Centar organizira poludnevni boravak za osobe s teškoćama u razvoju starije od 21 godine.

Centar danas školuje 150 učenika s većim teškoćama u razvoju kroz 34 posebna razredna odjela te zapošljava 75 djelatnika. Učenici kroz školski sportski klub, ali i učeničke zadruge postižu zapažene uspjehe na lokalnoj i državnoj razini. Neprepoznatljiviji su po tome što su 5 godina izrađivali skulpture Oskara znanja kao nagrade za najbolje učenike u državi.

Centar upisuje sve veći broj djece s težim razvojnim teškoćama čija edukacija i rehabilitacija zahtjeva profesionalni angažman različiti struka, stručni suradnici, pedagozi, psiholozi i defektolozi imaju veliku ulogu u razvijanju samostalnosti i neovisnosti o tuđoj pomoći kod djece.

– Potrebe učenika i njihovih roditelja uvijek su u središtu naše pozornosti. Stoga su naši prioriteti neprestano usmjereni na poboljšanje kvalitete odgojno obrazovnog rada, stalnom unapređenju nastave novim metodama. Posjedujemo potrebna stručna znanja koja neprestano i ciljano nadograđujemo prateći najnovija znanstvena područja u zaštiti osoba s teškoćama. Svakim danom sve se više javlja potreba za našim uslugama u centru, ali i u lokalnoj zajednici – rekla je ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Dragica Benček te nastavila kako danas kao i prije 50 godina zaposlenici centra jednako ustraju u svojoj glavnoj svrsi i svojoj misiji, a to je kvalitetno školovanje djece s teškoćama u razvoju te pružanju ljudske i stručne pomoći njima i njihovim obiteljima.

– Naši učenici svoje brojne vještine stječu radom sa stručnjacima i zato oni danas mogu aktivno i ravnopravno sudjelovati u brojnim društvenim i javnim događanjima – zaključila je.

Čestitku za uspješnih 50 godina rada uputio je zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec koji je rekao da se djeca s teškoćama u razvoju susreću s različitim oblicima isključenost te da je svima nama zadaća njima pružiti podršku.

– Ovaj posao mogu raditi samo oni koji imaju empatiju, dušu i srce i zato čestitam zaposlenicima Centra za odgoj i obrazovanje na vašoj dobroti, jer ovo nije samo posao ovo je poziv. Hvala na vašem trudu i predanosti poslu – rekao je.

Da svi mi možemo i moramo pomoći svakom djetetu da ostvari svoje mogućnosti rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

– Djeca, ali i zaposlenici Centra zaslužuju bolje uvjete za rad. Grad Čakovec ima spremnu projektnu dokumentaciju za izgradnju novog, većeg, prostorno adekvatnijeg Centra za odgoj i obrazovanje, no međutim trebamo pomoć svih institucija iz Zagreba koje nam u tome mogu pomoći. Već pedeset godina radite najbolje što znate u svome području djelovanja i na taj način olakšavate život djeci s teškoćama u razvoju. Hvala vam na tome – navela je Cividini.

Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, rekao je kako je došlo vrijeme da se realizira dugo očekivani projekt izgradnje novog Centra za odgoj i obrazovanje.

– Vaša ustanova je jedina takva ustanova u ovoj regiji koja može pružiti adekvatnu pomoć i kvalitetan rad djeci koja imaju značajne i posebne potrebe. Nastavite s istom energijom i entuzijazmom i dalje – poručio je.

Obilježavanju 50. obljetnice rada prisustvovali su i Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Snježana Sekušan-Galešev, dekanica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Zlatko Bukvić, predsjednik Hrvatske komore edukacijskih rehabilitatora Hrvatske, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu MŽ Blaženka Novak te predstavnici gradova i općina s područja Međimurske županije.

Izaslanica predsjednika RH Snježana Žarković istaknula je kako, zahvaljujući odličnoj viziji i vodstvu, ova ustanova podiže opći standard u odgoju učenika s teškoćama u razvoju, a svojim pristupom je primjer kako bi se svako uređeno društvo trebalo odnositi prema ranjivim skupinama društva.

– Vesele me vaši planovi za izgradnju nove zgrade Centra i nadam se da će započeti planovi što prije postati stvarnost kako bi djelatnici i polaznici imali uvjete kakve zaslužuju. Moje osobno zadovoljstvo bilo je promatrati učenike koji su s puno entuzijazma, strpljenja, truda, ljubavi i veselja izrađivali skulpture Oskara znanja – rekla je Žarković te zahvalila djelatnicima na ljubavi, požrtvovnosti i strpljenju koje ugrađuju u svoj posao.

Dodajmo da, uzevši u obzir obvezu poštivanja epidemioloških mjera, u središnjem dijelu programa nije bilo dječjih nastupa uživo, već je prisutnima prikazan izuzetno dojmljiv film o svakodnevici učenika i djelatnika Centra naslovljen Možeš ti to, čiji su autori Ivana Tkalec i Bojan Miljančić.

Međimurje

FOTO Pohvale i darovi za najuspješnije učenike OŠ Jože Horvata Kotoriba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za najuspješnije učenike i mentore Osnovne škole Jože Horvata Kotoriba 23. lipnja načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić organizirao je prijam kako bi im uputio riječi pohvale i uručio prigodne darove za izniman uspjeh na smotrama i natjecanjima, gdje su postigli zavidne rezultate u ovoj nastavnoj godini.

Ovom gestom načelnik je razveselio učenike koji su se natjecali na državnim natjecanjima te njihove mentore. U uvodnom dijelu prigodnim se riječima obratio svim pristiglim učenicima i njihovim mentorima te ravnateljici škole Snježani Matoš, nakon čega se svaki učenik predstavio i ukratko ispričao u čemu je bio uspješan. Potom su mentori ukratko ispričali svoje doživljaje s natjecanja i priprema te otkrili daljnje planove.

Nagrađeni su ovi učenici i mentori: Lovro Erdelji – Državno natjecanje iz informatike (mentorica Karmen Somi), Dorotea Tilošanec i Nela Kovačić – Državno natjecanje iz tehničke kulture (Jelena Tuksar), Ana Markan – Državno natjecanje iz biologije (Lidija Ribić), Karla Novak i Ivan Markan te Vanessa Balog i Vito Peranec – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, razredna nastava (Adela Horvat i Nenad Pogorelec), Mia Rajher i Gabrijel Dolenec te Sara Matulin i Lovro Erdelji – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, predmetna nastava (Romina Volar).

Nastavite čitati

Međimurje

Prijam za Jakova Vuka iz Macinca: osvojio je Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinski načelnik Nikola Novak u prostorijama je Općinske uprave Općine Nedelišće priredio prijam za Jakova Vuka iz Macinca, studenta Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta koji je osvojio Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu.

Jakov je primio Rektorovu nagradu za znanstveni rad u području biomedicine i zdravstva pod nazivom „Sinteza i karakterizacija novih hibrida harmina i primakina s potencijalnim citostatskim djelovanjem“, koji je izradio u akademskoj 2020./2021. godini u okviru istraživačkog projekta „Derivati harmina kao potencijalni antimalarici“ Hrvatske zaklade za znanost.

Rektorova nagrada dodjeljuje se za najbolje studentske radove znanstvenog sadržaja, odnosno, umjetnička ostvarenja radi poticanja znanstveno-istraživačkog i umjetničkog rada te promicanja studentskog stvaralaštva.

Općinski načelnik Nikola Novak poželio mu je sreću u daljnjem školovanju i u profesionalnoj karijeri, a za poticaj mu je dodijeljena i financijska nagrada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje