Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Četiri odgojiteljice Dječjeg vrtića „Zeko“ provele su tjedan dana na Cipru

Objavljeno:

- dana

Četiri odgojiteljice Dječjeg vrtića „Zeko“ u Varaždinu sudjelovale su od 11. do 15. studenoga na dva Erasmus+ KA1 strukturirana tečaja u Nikoziji na otoku Cipru.

Naime, u organizaciji dječjeg vrtića „Zeko“ nastavljaju se aktivnosti Erasmus+ projekta pod akronimom „KOKOOS – Kompetentni odgojitelji za kvalitetni odgojno-obrazovni sustav“. Odgojiteljice Jagoda Barbir i Jasminka Mumlek sudjelovale su na tečaju „Environmental Education and outdoor education in non-formal settings“, u okviru kojeg su u prirodnom okruženju učile o temeljima odgoja i obrazovanja za očuvanje okoliša, putem interaktivnog učenja koje potiče maštu i kreativnost. Na strukturiranom tečaju „Art and environment: Children’s artistic expressions through the use of the natural, social, cultural environment“ sudjelovale su odgojiteljice Anja Poljan i Željka Medenjak. Ovaj tečaj obuhvatio je teme o važnosti umjetnosti u dječjem razvoju, odnosu umjetnosti i okruženja, vježbe za razvoj umjetničkih vještina, te učenje vizualizacijom putem aspekta kulturne i ekološke osviještenosti. Obje edukacije su se odvijale tijekom pet dana na otvorenom – plaži Ayia Napa, eko-farmi Riverland nedaleko Nikozije i u planinama Troodos na 1100 metara nadmorske visine. Okružene predivnom prirodom, odgojiteljice su naučile kreativno razmišljati, osvijestile važnost poštivanja okoliša, usavršile svoje vještine komuniciranja na engleskom jeziku i sklopile nova europska poznanstva, što će osigurati europsku budućnost i obogatiti vrtićki kurikulum, ističu iz vrtića. U okviru projekta predstoji im još šest južnoeuropskih mobilnosti učenja o komunikaciji, kreativnim igrama i mindfulness metodama u obrazovanju. Mobilnosti iz programa Erasmus+ u potpunosti su financirane sredstvima Europske komisije.  

Život i društvo

Vatrogasci iz Varaždinske županije su brzi i efikasni, te ulijevaju sigurnost građanima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Vatrogasne zajednice Varaždinske županije u Novom Marofu održana je prezentacija dijela operativnih snaga i mogućnosti Vatrogasne zajednice, a osim promocije opreme održana je i prigodna vježba u kojoj su sudjelovali DVD Ivanec, DVD Gornji Kneginec, DVD Novi Marof, DVD Donja Voća, DVD Varaždinske Toplice i Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina.

Bila je to prilika da se građanima pokaže oprema kojom raspolaži naši vatrogasci, a osim njih u to su se uvjerili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Novog Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina Ivica Labaš, a prezentaciju kao i vježbu vodio je županijski vatrogasni zapovjednik Željko Nađ.– Predstavili smo dio opreme i tehnike kojom raspolažemo, prezentirali smo vježbu spašavanja iz dubina i visina, izložili smo i vozilo za akcidente, auto ljestve, šumsko vozilo, a od noviteta prezentirali smo vatrogasne dronove. Također smo predstavili i natjecateljske ekipe, od onih malih pa sve do ženske ekipe – rekao je Nađ.Župan Anđelko Stričak pohvalio je organizaciju spomenute prezentacije te je naglasio kako su naši vatrogasci brzi, efikasni i ulijevaju sigurnost građanima, a to su pokazali mnogo puta.

– Prezentacija čime sve vatrogasci raspolažu od vatrogasnih vozila do opreme, te prikaz njihove obuke i vježbi vjerujem da je oduševila sve posjetitelje. Svime pokazanim ulijevaju sigurnost, a najveći test su imali prije dva tjedna kada je područje županije pogodila jaka kiša koja je prouzročila poplave i brojna klizišta. Na teren je tada izašlo 57 vatrogasnih postrojbi sa 1065 vatrogasaca te 245 vatrogasnih vozila. Hvala vam na toj požrtvovnosti i pomoći našim građanima. DVD-u Novi Marof čestitam na organizaciji ove prezentacije za koju pretpostavljam da je uvod u 100 obljetnicu društva, koja će se održati krajem rujna – rekao je župan.Gradonačelnik Grada Novog Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač je izrazio zadovoljstvo prikazanom opremom i spremnošću vatrogasaca.

– Povodom stote obljetnice svog rada i postojanja koju DVD Novi Marof ove godine obilježava organizirana je ova prezentacija na kojoj smo se mogli uvjeriti u spremnost vatrogasnih snaga. Stoga možemo zaključiti kako su vatrogasne snage naše Županije od svih intervencijskih postrojbi najspremnije i najbolje opremljene za sve situacije – rekao je Jenkač.


Svim vatrogascima, te svim gostima zahvalio se predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović napomenuvši pritom važnost dobre organiziranosti i opremljenosti vatrogasnih snaga, ali i suradnje s Varaždinskom županijom za koju je rekao kako je izuzetno dobra i korektna.

Nastavite čitati

Život i društvo

I ove godine Udruga mladih V.U.K. poziva na okupljanje sve koji podržavaju žene i njihovu autonomiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hoda za život u subotu, 3. lipnja, održat će se u Varaždinu.

S ovom inicijativom i njihovim porukama ne slaže se varaždinska Udruga mladih V.U.K. Istog dana s početkom u 10:30 sati na Starom gradu kod kule organiziraju drugu “Subotu za slobodu” u našem Varaždinu.

– Novim okupljanjem šaljemo staru poruku: Varaždin i njegovi građani i građanke uvijek su bili otvoreni, tolerantni, uključivi i želimo da tako ostane! Na “Subotu za slobodu” pozivamo sve koji vjeruju u jednakost i ravnopravnost, koji podržavaju žene i njihovu autonomiju, slobodu i pravo na izbor. Pozivamo sve sugrađane i sugrađanke koji zajedno s nama žele grad u kojem nema mjesta netoleranciji, osudama i diskriminaciji. Pridružite nam se! Dok drugi kleče protiv ljudskih prava, mi ustajemo za slobodu. Nakon okupljanja, šećemo do dvorišta P4. Vidimo se u subotu! – poručili su organizatori.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje