FOTOIvan Agnezović
POU

U prostorima društvenog doma u Svetom Đurđu u subotu je predstavljena osebujna monografija Udruge žena „Veliko srce“, povodom 15. obljetnice njenog uspješnog rada i djelovanja.

Podsjećamo, daleke 2003. godine počinje organizirano djelovanje žena u Općini Sveti Đurđ. Naime, 25. listopada 2003. osniva se HSS-ova organizacija žena „Hrvatsko srce” Sveti Đurđ, koja djeluje u razdoblju od šest godina. No, tijekom njenog rada, sve više dolazi do potrebe osnivanja nestranačke Udruge žena. Posljedično, gotovo sve članice 2009. godine prelaze u novu Udrugu žena Općine Sveti Đurd „Veliko srce”. Kontinuitet rada ne samo da je nastavljen već se novoj udruzi priključuju i žene iz drugih naselja tzv. Ludbreške Podravine. Danas „Veliko srce” broji 70 članica, a najveću vrijednost predstavlja im izniman broj aktivnosti.

– Skupljamo stari papir i pečemo različite domaće kolače za humanitarne svrhe. Uz to glumimo, plešemo, te odlazimo na izlete. Ništa nam nije teško realizirati s obzirom na to da si po potrebi i uzajamno pomažemo. S tim kod nas nema kompromisa, jer svako tko iskaže potrebu za bilo kakvu pomoć, zasigurno će je i dobiti – naglasila je Marija Milak, predsjednica udruge.

Supernova

Dodala je da ona i njene kolegice godišnje odrade 50-ak aktivnost.

– Stoga smo sigurno jedna od najaktivnijih udruga u ludbreškome kraju. Glumice „Velikog srca” postale su brend Općine Sveti Đurđ, a za naše izlete – poput jednodnevnih kupanja na moru, posjete prigodnim manifestacijama vezanim uz blagdane i drugo – uvijek se traži mjesto više – ističe Milak.

Sve nabrojeno, ali i mnogi drugi razlozi dali su presudan poticaj članicama „Velikog srca“ da se uhvate u koštac s pripremom monografije, što je izuzetno zahtjevan projekt za svaku udrugu. No, nisu željele gubiti vrijeme,, primile su se posla i rezultat nije izostao.

– Prikupljanje građe trajalo je pola godine, a sadržaj monografije je utvrđen na brojnim sastancima. Tekst je popraćen s pedesetak fotografija koje oslikavaju retrospektivu našeg 15-godišnjeg djelovanja na koje smo izuzetno ponosne – zaključila je potpredsjednica udruge,  Anica Šoltić, iz Prilesa.

Nakon službenog dijela svečanosti koju su uveličali predstavnici Općine, Varažždinske županije i domaći župnik, druženje se nastavilo uz domjenak i glazbeni program u kojem su sudjelovale Pajdašice ludbreškog KUD-a Anka Ošpuh.

Prigodne predstave izveli su glumci – amateri, članovi Komedijaša iz Stažnjevca i udruge Lepoglavski Pušlek. Dodajmo da članice „Velikog srca“ već 16. prosinca imaju novu aktivnost, odlazak na bajkoviti advent u Đakovu.

Komentari

Komentara