Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Članovi CTK folkloraše iz Moslavine počastili slasnim pogačicama, zlevankama …

Objavljeno:

- dana

Članovi varaždinskog Centra tradicijske kulture u subotu su u svojim prostorima ugostili 30-ak kolegica i kolega iz Kulturno-umjetničkog društva “Mijo Suparić” koje djeluje u Velikoj Ludini.

Bila je to prigoda da prostorije dobiju osebujnu funkciju, te su ih vrijedne ruke članica CTK ovaj put pretvorile u izložbeni prostor. Naime, u čast jutarnjih gostiju postavile su mini izložbu nošnji našeg kraja.

– Plesni podij ispunili smo ujedno mirisom svježe pečenih pogačica, zlevanki i “diganica” koje su pripremile vrijedne ruke naših članica. Sve to kako bismo dočekali folkloraše iz sjeverozapadnog dijela Sisačko – moslavačke županije. Našim gostima predstavljen je čitav spektar tradicijskih jela, koje pripremamo i predstavljamo u online radionicama u sklopu aktualnog projekta KultOFF – KultON kojeg je sufinancirala EU iz Europskog socijalnog fonda – objasnio je Krešimir Plantak, voditelj folklorno-glazbenog ansambla.

Štoviše, gostima iz prelijepe Moslavine štošta je otkrio o narodnom ruhu varaždinskog kraja.

– Uvjereni smo da su naši gosti zadovoljni subotnjim posjetom, te da su s veseljem i puni dojmova nastavili svoj put po Varaždinu. Sretni smo što smo makar nakratko mogli biti njihovi domaćini. Ovim putem zahvaljujemo Ivanu Šerugi iz hotela Turist na vrhunski spravljenim pogačicama, te našim vrijednim članicama koje su se iznimno potrudile da prostorije CTK posebno zablistaju – zaključio je Krešimir Plantak.

Kakva je bila atmosfera na druženju pogledajte u galeriji fotografija:

Foto i video

 FOTO Varaždin prepun šetača, sve bi dali za dulji predah od kiše

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : REGIONALNI TJEDNIK

Uz sramežljive sunčeve zrake i temperaturu od oko 23 stupnjeva tko ne bi prošpancirao gradom.

Pogotovo, nakon dosadne jučerašnje kiše. Na terasama se tražilo mjesto više, a šetača nije nedostajalo.

Koga smo sve zatekli ove subote u šetnji gradom pogledajte u foto galeriji:

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Sajam udruga u poljoprivredi opet razveselio brojne sladokusce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U samom srcu Grada Varaždina, na Franjevačkom trgu održan je drugi po redu „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“.

Na njemu su poljoprivredni proizvođači, OPG-ovci, i drugi brojni izlagači iz gotovo svih dijelova Varaždinske županije predstavili svoje proizvode; od meda, heljde, varaždinskog ulja, varaždinskog bučinog ulja, varaždinskog klipiča, cvijeća, vina, voća i povrća i slično.

Predsjednica Županijskog saveza poljoprivrednih udruga Marija Cafuk nije krila zadovoljstvo velikim brojem izlagača, ali i posjetitelja Sajma.

– Želja nam je bila pokazati poljoprivredu Varaždinske županije „u malom“, odnosno što sve poljoprivrednici iz naše županije proizvode, što sve udruge odrađuju, koje sve proizvode imaju. Ujedno po prvi puta na Sajmu se može isprobati i  varaždinska sarma koju smo napravili od zaštićenog varaždinskog zelja, heljdine kaše i mesa koje je donirao Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske. Budućnost nam je da zaštitimo našu varaždinsku sarmu – rekla je Cafuk.

Savez inače okuplja 16 poljoprivrednih udruga, od kojih se njih 12 predstavilo na sajmu. Uz članove Saveza na manifestaciji su se predstavili i Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske, Udruga kuhara Varaždinske županije, Gospodarska škola Varaždin, Srednja škola „Arboretum Opeka“ iz Marčana, Udruga za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave „Hajdina“, Udruga žena „Preslica“ iz Sračinca, Udruga žena „Maruša“ iz Maruševca, Udruga žena „Trnovečko srce“ iz Trnovca, OPG Štefanec, OPG Podbojec, OPG Špoljar, OPG Šimak, a za dobru zabavu pobrinuli su se članovi KUD-a Vidovec i Tamburaški sastav Udruge Mejaši iz Ljubešćice.

Čestitku i podršku uputila je i zamjenica župana Silvija Zagorec koja je istaknula kako je Varaždinska županija u svoj fokus stavila poljoprivrednu proizvodnju koja je od iznimne važnosti za razvoj županije.

Kakva je bila atmosfera pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje