U okviru projekta „Partneri za prirodu“, od 21. do 25. listopada stručna suradnica za opće poslove zaštite prirode “Međimurske prirode” – Javne ustanove za zaštitu prirode Sara Janković te voditeljica Odsjeka za zaštitu okoliša i prirode Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Međimurske županije dr. sc. Sandra Golubić sudjelovale su na studijskom putovanju u Švicarskoj.

Putovanje je organizirala Zelena akcija, a sudjelovalo je deset osoba iz Hrvatske, uključujući predstavnike i predstavnice okolišnih udruga (Zelena akcija, BIOM, Brodsko-ekološko društvo – BED, Zeleni Osijek), javnih ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode (“Zeleni prsten”, Park prirode Lastovsko otočje, “Međimurska priroda”), Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Međimurske županije. Domaćin je bio švicarski partner na projektu, Pro Natura, ističu iz Međimurske prirode.

U okviru putovanja međimurski su čuvari prirode posjetili dva regionalna parka prirode, dva prirodna rezervata, lokalnu kooperativu za proizvodnju sira „L’Etivaz“ te Pro Naturin centar za posjetitelje u Champ-Pittetu, na obali jezera Neuchatel.

Sudionici su se tijekom posjeta imali priliku detaljno upoznati sa sustavom zaštite prirode u Švicarskoj, kao i s različitim modelima uključivanja dionika u procese planiranja upravljanja zaštićenim područjima. Važna tema koja se provlačila tijekom putovanja bila je i način na koji očuvana priroda može poslužiti kao potpora lokalnom održivom razvoju.

– Posjet je predstavljao i odličnu priliku za umrežavanje različitih aktera uključenih u zaštitu prirode, kako švicarskih i hrvatskih institucija i udruga, tako i samih sudionika iz Hrvatske te se nadamo da će iz njega proizaći i neki budući zajednički projekti i suradnje – ističu iz “Međimurske prirode”.

Projekt „Partneri za prirodu“ financiran je putem Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Cilj projekta je izgradnja kapaciteta organizacija civilnog društva i javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima u Hrvatskoj putem suradnje i partnerstva sa švicarskim organizacijama civilnog društva i javnim institucijama, na način koji osigurava održivi socio-ekonomski razvoj lokalnih zajednica.

Projekt koordinira Zelena akcija, a partneri su javne ustanove “Zeleni prsten” Zagrebačke županije, Park prirode Lastovsko otočje, “Međimurska priroda” te švicarska nevladina organizacija Pro Natura/Friends of the Earth Švicarska.

Komentari

Komentara