Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Čuvari povijesne baštine iz Dunjkovca i okolice: “Pazimo na svoju ‘Međimursku grudu!'”

Objavljeno:

- dana

Udruga za očuvanje kulturne baštine „Međimurska gruda“ sa sjedištem u Dunjkovcu osnovana je 20. rujna 2013. na inicijativu Tihomira Štefulja, Franje Soldata, Branka Horvata i Ivana Pongraca. Ciljevi udruge uključuju unapređenje i promociju seoskog života u svim njegovim aspektima.

– Udruga se bavi promidžbom Dunjkovca, staroga međimurskog naselja čije se ime prvi put spominje već 1259. godine. Brojimo dvadesetak članova, uglavnom iz Dunjkovca. Naše aktivnosti uključuju promociju Povijesne zbirke „Štrekari“ koja je smještena kod željezničkoga stajališta u Dunjkovcu, izložbu slika, Večer folklora, Gulašfest i Festival međimurskih delicija „Bakini kolači“ – kaže predsjednik Udruge Franjo Soldat. Dosad su nekoliko puta s Povijesnom zbirkom sudjelovali i na manifestaciji Noć muzeja.

Zbirka „Štrekari“

Objašnjava da su ubrzo nakon osnutka Udruge kontaktirali HŽ Infrastrukturu iz Zagreba: zanimala ih je željeznička postaja Dunjkovec, u koju su na kraju smjestili svoju Zbirku.

– Uspjeli smo se dogovoriti s HŽ-om da nam daju postaju na korištenje na petnaest godina. Prionuli smo poslu uz dobrovoljni rad naših članova i sanirali stajalište iz 1949. godine koje je bilo u lošem stanju. Prije pet godina svečano smo otvorili Zbirku. Stupili smo u kontakt i s Hrvatskim željezničkim muzejom – u početku smo htjeli napraviti zbirku o prvoj hrvatskoj pruzi, no iz Muzeja su nam objasnili da bismo vrlo teško došli do željenih materijala. Tako smo od te ideje odustali i odlučili svoj fokus posvetiti štrekarima, odnosno pružnim radnicima koji su radili na građenju pruge – objašnjavaju Soldat i Tihomir Štefulj, tajnik „Međimurske grude“. Rade i na uspostavljanju kontakata s mjestima koja su povezana s poviješću međimurskih željeznica, kao što su Pragersko i Šalovci u Sloveniji.

– S njihove strane također postoji želja za suradnjom. Prošle godine smo od manifestacija, nažalost, uspjeli organizirati samo Noć muzeja krajem siječnja. Unatoč tomu, ove godine i dalje planiramo održati sve aktivnosti, no prilagodit ćemo se okolnostima. U ožujku bismo trebali održati izložbu slika – dosad su se na našim izložbama predstavili Nada Patafta, Spomenka Marciuš koja je i članica naše Udruge, zatim Franjo Mustač – Medarov, Danijel Drvenkar, koji nam je na stajalištu oslikao i parnu lokomotivu, i Franjo Rožman – Brko – dodaju predsjednik i tajnik „Grude“.

Ovu lokomotivu naslikao je Danijel Drvenkar iz Orehovice

Dodaju da je Večer folklora dijelom proslave Dana mjesta, baš kao i Gulašfest. Dunjkovec svoje dane slavi, naime, 1. srpnja, a organizatori su Mjesni odbor i lokalne udruge poput Udruge žena Dunjkovec i Udruge “Hrastinka” Dunjkovec-Pretetinec. Postoji i ideja da Gulašfest postane manifestacijom na razini općine, na kojoj bi se natjecale ekipe iz svih općinskih mjesta.

Smoligarov grunt

– Želimo napraviti još i višenamjensku Bakinu sobu, kao i Smoligarov grunt. „Smoligar“ je bilo tradicionalno zanimanje koje je nekad hranilo mnogobrojne obitelji Dunjkovca. Smoligari su cijepali panjeve sa smolom i tako dobivali triješće koje su naslagali u malene zavežljaje i po raznim sajmovima prodavali za potpalu. Kako se to ne bi zaboravilo, 1999. je u dvorištu PŠ Dunjkovec postavljena skulptura smoligara, čiji je autor Dragutin Jamnić iz Lepoglave – ističe Soldat.

Skulptura Smoligara postavljena je kod PŠ Dunjkovec. Autor je Dragutin Jamnić iz Lepoglave.

Potkraj 2016. godine uz pomoć Franje Cimermana izdali su i CD pod nazivom „Dujkovec je selo“. Na CD-u se nalazi pjesma nepoznatog autora koju su stariji Dunjkovčani prenosili mlađima. Nadamo se da će „Međimurskoj grudi“, vrijednim čuvarima kulturne baštine, ove godine okolnosti dopustiti održavanje planiranih aktivnosti, kao i da će uspjeti u svojim projektima.

Međimurje

Andreja, Rundek & Ekipa „Ftičeki“ na otvorenju ovogodišnjeg Ljeta u gradu Zrinskih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Danko Strahinić

U Čakovcu će se i ove godine od 25. lipnja do 10. srpnja održavati popularna manifestacija Ljeto u gradu Zrinskih. Glavni programi održavat će se na otvorenom u atriju Staroga grada Zrinskih, a u slučaju lošeg vremena izvedbe će se seliti u zatvorene prostore, dvoranu Centra za kulturu Čakovec ili na Malu scenu „Vinko Lisjak“.

Svi programu su besplatni, ali zbog ograničenog broj ljudi koji im smiju prisustvovati obavezno je podizanje besplatnih ulaznica u uredu Turističke zajednice Grada Čakovca. Dodatni popratni programi održavat će se u Fox Baru i Klubu Prostor.

Svečano otvorenje ovogodišnjeg Ljeta u gradu Zrinskih bit će u petak, 25. lipnja, u 21 sat koncertom Andreje, Rundeka & Ekipe „Ftičeki“. U koncertnom dijelu programa još će nastupiti Lidija Bajuk i Lea Šprajc (1. srpnja), Dobre vibracije (3. srpnja), J. R. August (8. srpnja) te brojni drugi bendovi, solisti i DJ-evi. Bit će održano i nekoliko kazališnih predstava, a čakovečkoj publici će se predstaviti Glumačka družina Histrion s predstavom „Tajkuni“ (27. lipnja), Kazališna grupa Lectirum s predstavom „Dekorater“ (2. srpnja), Teatar Gavran s predstavom „Savršeni partner“ (4. srpnja), dok će članovi Gradskog kazališta Zorin dom izvesti predstavu „A.jmo P.robat ČEHOV.a“ (9. srpnja).

Preostali dio programa ispunit će filmske večeri, slušaone, izložbe kao i kviz na otvorenom pod nazivom „Čakovec – Grad znanja“ autora i voditelja Roberta Srneca, koji je na rasporedu u četvrtak, 1. srpnja, također u atriju Staroga grada Zrinski.

Nastavite čitati

Međimurje

„Svaki tjedan sport jedan“: osnovnoškolcima na raspolaganju 23 kampa iz 18 različitih sportova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čakovečki osnovnoškolci će i ove ljetne praznike moći provesti aktivno, baveći se sportom. Naime, 18. godinu zaredom Grad Čakovec i Zajednica sportskih udruga Grada Čakovca domaćini su ljetnog sportskog kampa pod nazivom „Svaki tjedan sport jedan“. Ovih ljetnih praznika učenicima su na raspolaganju 23 kampa iz 18 različitih sportova.

Program ovogodišnjih kampova predstavili su gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, predsjednik gradske Zajednice sportskih udruga Bojan Ružić i predsjednik Športskog streljačkog kluba Čakovec Nenad Nemec.

– Cijela je priča započela s nekoliko sportova, da bi danas mladi mogli birati između njih čak 18. Svi kampovi provode se pod stručnim vodstvom trenera i studenata Kineziološkog fakulteta. O uspješnosti ovog projekta govori i činjenica da ga kopiraju mnogi hrvatski gradovi, a četvrtu godinu zaredom prepoznaje ga i resorno Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje kampove sufinancira s 80 posto sredstava, a ove godine to iznosi gotovo 105.000 kuna. Posebno je zanimljivo to da velika većina polaznika kampova tijekom godine ne odlazi na sportske treninge. Na kampovima mogu testirati koji im sport najbolje leži – rekao je Bojan Ružić.

Upravo činjenica da se djeca imaju priliku okušati u gotovo svim sportovima koji postoje u gradu, daje dodatnu vrijednost čitavom projektu. S time se složio i predsjednik Športskog streljačkog kluba „Čakovec“ Nenad Nemec.

– Upravo su kampovi u naš klub doveli nove mlade članove. Streljaštvo je specifičan sport, nije toliko zastupljen u medijima pa su programi poput ovog prilika da se i mlađi upoznaju sa streljaštvom – istaknuo je Nemec.

Ljetni sportski kampovi zaštitni su znak Čakovca još od 2005. godine i kroz njih su prošle brojne generacije čakovečkih osnovnoškolaca.

– Aktivno provođenje ljetnih praznika, pogotovo ako se uz zabavu i bavljenje sportom stječu zdrave navike, izuzetno je važno za djecu i mlade. Održavaju se tijekom trajanja ljetnih praznika, tako da se i oni osnovci koji će većinu praznika provesti kod kuće, mogu organizirano i pod stručnim vodstvom baviti sportom. Zadovoljni će sigurno biti i roditelji, ali i zajednica jer bavljenje sportom pridonosi socijalizaciji i zdravlju – rekla je gradonačelnica Ljerka Cividini dodajući da će Grad nastaviti podržavati ovaj projekt.

Osnovnoškolci koji će sudjelovati na najviše sportova bit će nagrađeni. Cijena sudjelovanja na kampovima je 100 kuna za djecu s područja Grada, a 150 kuna za ostale zainteresirane sudionike, bez obzira na broj kampova na koje će djeca dolaziti. Prijavnice za sudjelovanje mogu se ispuniti na recepciji Gradskih bazena „Marija Ružić“ u Čakovcu. Pored spomenutog, ovoga ljeta organizirana su i predavanja o zdravom načinu života i zdravoj prehrani.

Prvi kampovi započinju već u ponedjeljak, 21. lipnja, i to iz plivanja, kickboxinga i odbojke. Sljedeći tjedan od 28. lipnja do 2. srpnja je pak rezerviran za streličarstvo, odbojku na pijesku i nogomet.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!