Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Dan Općine Donji Kraljevec: Đuri Horvatu priznanje za životno djelo, dodijeljena i učenicima te sportašima

Objavljeno:

- dana

Općina Donji Kraljevec svoj Dan obilježava 7. svibnja, uz spomen na prvu konstituirajuću sjednicu tamošnjeg Općinskog vijeća.

Tim je povodom održana svečana sjednica na kojoj su dodijeljena općinska priznanja. Priznanje za životno djelo uručeno je Đuri Horvatu, za posebni doprinos u razvoju gospodarstva. DVD Donji Pustakovec primio je plaketu za 70 godina aktivnog i zapaženog djelovanja u području vatrogastva, a Košarkaški klub Donji Kraljevec za 50 godina aktivnog i zapaženog sportskog djelovanja.

Dodijeljena su i priznanja uspješnim učenicima s područja Općine Donji Kraljevec koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na državnim natjecanjima, odnosno učenicima koji su sudjelovali na državnim natjecanjima, a to su Nera Košak, Lovro Tota, Jakov Tota, Dora Vlahek i Ivana Pintarić, kao i Dino Dolenec, student Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci koji je dobitnik Dekanove nagrade.

Teni Vurušić za osvojeno 1. mjesto na državnom prvenstvu u karateu, Miji Sabol za osvojeno 1. mjesto na međunarodnom prvenstvu u karateu, Miji Križaj za sudjelovanje na državnom Mastersu u tenisu i Dorianu Čavleku, za sudjelovanje na državnom prvenstvu u štafetama uručeno je priznanje za sportska dostignuća tijekom 2020. godine.

Obnovljen vrtić i škole u Donjem Kraljevcu i Hodošanu

– Iza nas je uspješno razdoblje u kojem nismo zaboravili ni jedno naselje općine Donji Kraljevec. Gospodarstvo je naš motor razvoja i kao takvo uvijek nam je na oku temu stojimo na raspolaganju. Naše gospodarstvo je pretežito izvozno orijentirano i ostvaruje značajne prihode ne samo za Međimurje nego i za cijelu Hrvatsku – istaknuo je načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat.

U ovom mandatu obnovljena je Osnovna škola Donji Kraljevec i školska sportska dvorana, koja je opremljena i novom opremom. Uz to, obnovljena je i Osnovna škola u Hodošanu. Na ove investicije posebno je ponosan župan Međimurske županije Matija Posavec jer su realizirane dobrom suradnjom Županije i Općine. Sa županijske razine, osim u obrazovanje kao prioritet, ulagalo se u prometnice, izgradnju pješačko biciklističkih staza, dok je Općina obnovila dječji vrtić.

S obzirom na pozitivne gospodarske trendove, područje općine Donji Kraljevec raste i razvija se u dobrom smjeru.

Međimurje

U Međimurju nema novih pozitivnih nalaza na koronavirus

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona, koronavirus, covid

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 72 uzorka, od čega nema evidentiranih pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 1. kolovoza županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavile su se 3 osobe. Ukupan broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 8.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 64.202 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitaliziran je 1 pacijent pozitivan na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata nema hospitaliziranih kao ni otpuštenih pacijenata, na invazivnoj respiraciji nema pacijenata. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Međimurje

Oba pobjednika 17. natjecanja u oranju iz Preloga: to su Bernard Matijević i Luka Perko!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Udruga orača Međimurske županije

Županijsko natjecanje u oranju održano je jučer, zadnjega dana srpnja, na polju poznatom kao “Pijavišče” uz čakovečku južnu obilaznicu. Bilo je to već 17. izdanje natjecanja, a u konkurenciji od deset natjecatelja prva mjesta osvojili su Bernard Matijević (plug premetnjak) i Luka Perko (plug ravnjak). Zanimljivo je da oba šampiona dolaze iz Preloga.

Natjecanje su zajednički organizirali Međimurska županija, Grad Čakovec te općine Strahoninec i Mala Subotica, kao i Udruga orača Međimurske županije.

Prilikom otvorenja prisutnima su se obratili predsjednik Udruge orača Stjepan Pokrivač, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, dožupan Josip Grivec, kao i viša stručna savjetnica u Podružnici Međimurske županije Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede Suzana Pajić.

Drugo mjesto u kategoriji premetnjaka osvojio je Bruno Čerjavić iz Strahoninca, dok je treće pripalo Juri Jalušiću iz Ivanovca. Srebrni u kategoriji ravnjaka bio je pak David Hajdinjak iz Čakovca, a brončani Ivan Novak iz Preloga.

I ove je godine organizirano kuhanje finoga graha, što je majstorski “riješio” Dalibor Tkalčec-Kuki uz sina Svena i partnericu Mirjanu Kučinu.

Elemente poput naora i razora prikazali su, zanimljivo, ponajprije mladi orači, u rasponu od 23 do 30 godina.

– Izrazito smo ponosni na tu činjenicu, jer ona znači da dobro radimo svoj posao, promičemo naše zanimanje i potičemo mlade da rade nešto dobro te da nauče ovaj primarni dio obrade zemlje, bez kojeg nema žita, pa ni kruha ni druge hrane – istaknula je tajnica Udruge orača Katarina Pokrivač iz Svetog Križa. Tijekom 2021. došlo je do promjena u vodstvu Udruge; od pozicije predsjednika oprostio se Josip Kolarić. On je tu dužnost obavljao čak 16 godina, a sposobnog nasljednika dobio je u liku Stjepana Pokrivača.

Gosti i orači stigli su iz čak pet županija, dok su suci bili iz susjedne, Koprivničko-križevačke. Državna smotra ove se godine, nažalost, neće održati, no kako napominje novi predsjednik Udruge, u planu im je organizirati regionalnu smotru na kojoj bi se okupili najbolji orači sa sjevera Hrvatske.

Za kraj dodajmo da je Međimurska županija bila jednom od samo triju u kojima se natjecanje održalo u ovim pandemijskim okolnostima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje