Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Dan Općine: smanjenje depopulacije i izgradnja vrtića u fokusu vodstva Donje Voće

Objavljeno:

- dana

Dvorana vatrogasnog Doma u Donjoj Voći gotovo je bila premala za brojne goste koji su 11. studenoga došli na svečanu sjednicu Općinskog vijeća povodom Dana Općine Donja Voća.

Predsjednik Općinskog vijeća Željko Žmegač prvi pozdravio je goste, među kojima su bile saborske zastupnice Nadica Dreven Budinski i Natalija Martinčević te gosti iz prijateljske Občine Starše u Sloveniji.

Žmegač je podsjetio da se i dalje puno novca te vremena troši na nerealizirane projekte općinske vlasti u prošlom mandatu. Dodao je da Općina brine za sve generacije svojih građana, govorio je o najvažnijim projektima koji se trenutno provode te rekao da ga veseli suradnja voćanskih udruga. Predsjednik Općinskog vijeća rekao je da se nada još boljoj suradnji s državnom i županijskom vlasti na važnim projektima za Donju Voću, a posebno je istaknuo budući projekt izgradnje sportske školske dvorane.

– Pa čak i ako izgubimo na sljedećim izborima, ajmo riješiti dvoranu, jer naša djeca i mladi to zaslužuju – završio je Žmegač te čestitao svim dobitnicima priznanja, a sumještanima blagdan svetog Martina.

Za glazbeni dio programa bio je zadužen KUD Voća, koji je premijerno izveo pjesme “Cigu migu” i “Zelena Voća”.

Načelnica Kočet

Načelnica Sanja Kočet u svom je govoru naglasila da je od svibnja prošle godine do danas u provedbi 10-ak projekata ukupne vrijednosti od oko 30 milijuna kuna. Fokus općinske vlasti je ne komunalnoj infrastrukturi i osiguravanju što više sadržaja za obitelji i mlade, da bi demografski oživjeli općinu.

Općina je kroz natječaj LAG-a Sjeverozapad osigurala sredstva za rekonstrukciju grobne kuće, a projekt kreće tijekom iduće godine. Također, uz pomoć sredstava Fonda za zaštitu okoliša nabavljene su kante za odvojeno prikupljanje otpada za svako domaćinstvo, a u tijeku je novi projekt provedbe edukacija na temu odvojenog prikupljanja otpada s naglaskom na najmlađe.

– Osigurana su i sredstva iz Fonda solidarnosti Europske unije u stopostotnom financiranju ukupne vrijednosti od 1,6 milijuna kuna za sanaciju najvećeg klizišta na području Općine, čija realizacija kreće uskoro – najavila je načelnica.

Kočet je najavila rekonstrukciju zgrade DVD-a Donja Voća, za čiju je rekonstrukciju i opremanje u suradnji s članovima DVD-a osigurano 7 milijuna kuna iz programa ruralnog razvoja. Vatrogasni dom će s 1326 kvadrata novouređenog i opremljenog prostora.

– Suočeni s depopulacijom pa smo sve svoje napore uključili u poboljšanje životnih uvjeta svojih stanovnika. Prioritet su djeca i mlade obitelji. Tijekom ove godine pet mladih obitelji ostvarilo je sufinanciranje u iznosu od 50.000 kuna po obitelji. Povećali smo i izdvajanje za učenike osnovne škole i njihove projekte, povećali iznos sufinanciranja školskog materijala, uveli sufinanciranje školskih projekata te nagrađivanje najuspješnijih učenika. Općina sufinancira boravak djece u dječjim vrtićima, dodjeljuje jednokratne novčane potpore za djecu predškolske dobi koja ne pohađaju vrtić, program predškole, uvođenje produženog boravka, a trenutno je i u završnoj fazi uređenja prostora za podružnicu vrtića čime će se osigurati uključivanje 22 mališana u predškolski odgoj i obrazovanje. Za buduće razdoblje ključan je projekt izgradnje vrtića, odnosno rekonstrukcija dijela područne škole u Gornjoj Voći u dječji vrtić. Vrijednost tog projekta je 5,5 milijuna kuna. Kroz Ministarstvo znanosti i obrazovanja osigurali smo iznos od 1,7 milijuna kuna te je pred nama i daljnja borba za osiguranje dodatnih sredstava ministarstva – jasna je bila Kočet.

Zaštita spilje Vindija, klizišta i ceste također će biti u fokusu općinske vlasti u narednom razdoblju.

Načelnica je na kraju svog govora rekla da se od početka mandata hvata u koštac problemima prethodne vlasti, ali da se taj trud isplatio jer ima potporu i vidi rezultate.

– Općina Voća smo svi im koji radimo na njezinom boljitku. I zato mi je svaki napad i udarac koji primim dodatni poticaj da idem u dobrom smjeru i bit ću ustrajna u tome jer će nakon četiri godine mandata Donja Voća biti ljepša, razvijenija i sretnija – završila je Sanja Kočet.

Priznanja zaslužnima

Plaketa Općine Donja Voća uručena je Raheli Blažević za posebna postignuća i uspjehe u odgoju i obrazovanju voćankse djece i mladeži i doprinos napretku i promociji voćanskog kraja te Petri Brlečić za posebna sportska postignuća i sudjelovanje na studentskom Svjetskom prvenstvu u karateu.

Zahvalnica Općine Donja Voća dodijeljena je Marijani Švetak za izniman trud u odgoju i obrazovanju voćanske djece i mladeži i Ankici Belcar za mentorski rad s učenicima u dramskom izričaju i osvojeno prvo mjesto na Festivalu učeničkih igrokaza POZOR.

Zahvalnica je dodijeljena i Zdenki Horvat za predani rad, požrtvovnost i brigu za mještane kroz dugogodišnji rad u ambulanti u Donjoj Voći, Nogometnom klubu NK Vindija za postignuća u razvoju sporta na području općine te ekipi mladeži DVD-a Donja Voća za osvojeno osmo mjesto na državnom natjecanju vatrogasne mladeži.

Zahvalnicu Općine primili su i Stanko Jurgec, Dragutin Gregur, Franjo Bolčević, Stjepan Šestanj, Josip Strupar, Silvestar Galić, Slaven Filipek i Mihael Sensa i to za dugogodišnji rad u Muzičkoj sekciji KUD-a Voća i očuvanju voćanskih običaja.

Dodijeljena su i priznanja Općine Donja Voća, a ona su uručena Emmi Bosilj, Luciji Bolčević, Ani Šipek, Anamariji Kralj, Petri Banfić i Emily Premužić za osvojeno prvo mjesto na Festivalu učeničkih igrokaza POZOR s predstavom “Jedna je mačka jela slatkiše”.

Priznanje su primili i Valentina Patrčević, Danijel Kukec, Matias Stolnik, Marina Kornet, Ana Potisk i Darija Bunić za trud i zalaganje te zapažene uspjehe u okviru izvanškolskih aktivnosti u školskoj godini 2021./2022. Učenici i vatrogasna mladež dobili su i novčanu nagradu.

Život i društvo

U Poduzetničkoj zoni Kneginec gradi se kanalizacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Poduzetničke zone Kneginec, sjeveroistočni dio, gdje su svoja zemljišta kupili novi investitori, temeljem zahtjeva Općine Gornji Kneginec ugovorena je izgradnja fekalne kanalizacije vrijednosti 2,6 milijuna kuna.

Investiciju provodi VARKOM kao pružatelj javne vodne usluge, radove sufinanciraju Hrvatske vode, a posao je na javnom natječaju izborila tvrtka Vodogradnja iz Varaždina.

Radovi obuhvaćaju izgradnju 650 metara fekalne kanalizacije promjera cijevi 300 mm te izgradnju prepumpne stanice. Uz navedeno izvesti će se i kanalizacijski priključci na parcele za nove poslovne subjekte, a rok za stavljanje kanalizacijske mreže u funkciju je do kraja ljeta.

Nastavite čitati

Život i društvo

Preminula je glumica Smiljka Bencet Jagarić, mogima poznata kao Regica iz Gruntovčana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Glumica Smiljka Bencet Jagarić preminula je u 89. godini.

Završila je u zagrebačkoj bolnici Rebro na hitnoj jer joj je pozlilo. Iznenada joj se pogoršalo, rekao nam je Nino Matijašec, nećak Smiljke Bencet, piše 24sata.hr.

Da nas je napustila omiljena Regica iz Gruntovčana potvrdili su i iz HDDU-a.

U karijeri je odigrala 131 ulogu u više od 3000 predstava. U kazalištu je poznata po ulogama Ann Boleyn, Cesarčeve Tonke i Petronile Brezovačkog, a od televizijskih uloga najpoznatije su one u Gruntovčanima i Mejašima, koja su joj obilježile karijeru. Do uloge Regice došla je igrom slučaja. Trebala ju je igrati Nela Eržišnik, no ona se razboljela i njezini prijatelji Šermentovi sjetili su se Smiljke Bencet-Jagarić. Nazvali su je u 23 sata i na suprugov nagovor, prihvatila je ulogu.

Posjetimo Smiljka Bencet – Jagarić, poznatija kao Regica iz Gruntovčana 8. rujna 2021. godine dobila je svoju ploču u varaždinskoj „Walk of Fame“ u Uskoj ulici.

>> FOTO Smiljka Bencet – Jagarić, popularna Regica dobila svoju ploču u Uskoj ulici

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje