Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Danas počinje 5. Kliker festival: pripremljeni su sadržaji za djecu i mlade, ali i njihove odrasle

Objavljeno:

- dana

Varaždin postaje plesna pozornica na kojoj će se od 28. rujna do 4. listopada održati 5. izdanje Kliker festivala plesa, pokreta i igre, te publici predstaviti izvođače iz Hrvatske, Austrije, Njemačke, Turske i Italije.

Kliker festival, koji i ove godine donosi niz predstava, radionica, predavanja i koncert, petu godinu zaredom organizira umjetnička organizacija VRUM, pod vodstvom Sanje Tropp Frühwald, plesačice i koreografkinje suvremenog plesa.

Programi će se održavati u HNK-u Varaždin i P4 centru za mlade i nezavisnu kulturu.

Nakon zagrijavanja uz umjetničku rezidenciju i radionice s talijanskom koreografkinjom Eldom Gallo, festivalski program počinje održavanjem umjetničkog laboratorija u utorak, 29. rujna, s početkom u 10 sati.

Riječ je o umjetničkom laboratoriju Generator platforme, MOVING LAB “TOUCHED” u sklopu kojeg će umjetnice istraživati nove umjetničke ideje i formate namijenjene mladoj publici, temeljene na plesu i pokretu, inovativnim oblicima prezentacije, interaktivnosti, inkluzivnosti i interdisciplinarnosti.

Laboratorij će se odvijati svaki dan u varaždinskom Kazalištu, dok će u subotu s početkom u 11 sati u P4 centru za mlade sudionici prezentirati svoje zaključke.

U srijedu, 30. rujna, i u četvrtak, 1. listopada, za učenike II. i V. osnovne škole održat će se pop up predstava turske koreografkinje Ceren Oran „Leteće riječi“, dok je također u četvrtak u 18 sati na redu plesna radionica „Krećem se – izražavam se“ Andree Gotovine, nastala u suradnji s Kazališnim studijem mladih.

U ovoj jednodnevnoj radionici sudionici će istražiti vlastite tjelesne mogućnosti, kreativnost i slobodu kretanja. Radionica je primjerena psihofizičkom razvoju osobnosti svih “plesača” sa ili bez prethodnog iskustva.

Kliker petak donosi open space raspravu pod nazivom „Drugačiji svijet je moguć!“, a raspravljat će se o modelima suradnje u novom vremenu s naglaskom na izvedbenu umjetnost za djecu.

Open space će se održati u P4 centru za mlade i nezavisnu kulturu, a sudjelovat će predstavnici festivala, lokalne zajednice i odgojno-obrazovnih institucija.

Od petka u 18 sati konačno su na rasporedu i predstave otvorene za javnost. Slijedi neobična predstava „Neobične ljubavi“ Žaka Valenta u produkciji DIVERT I IMRC plesnog kolektiva, koja progovara o pojmu ljubavi, komercijalizaciji i klišeizaciji odnosa koji ljubav tumače na potpuno neprimjeren način. Predstava je namijenjena svima od 5 godina na više.

Kliker petak nastavljamo s plesnom predstavom „One“ za publiku iznad 14 godina, koja je inspirirana odrastanjem.

Riječ je o predstavi Andree Gotovine nastaloj u sklopu rada plesnih radionica Dramskog studija INK iz Pule, koja ovih dana doživljava svoju premijeru.

Predstava je na rasporedu u 20 sati, a izvodi se u Koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu.

U subotu, 3. listopada, od 18 sati Kliker festival sprema predstavu „Predivno drugačiji“ koja govori o različitosti i pripadnosti grupi te posebnu radionicu VOGUE INTENSIVE koja istražuje različite aspekte tog urbanog plesnog stila s ciljem jačanja svijesti vlastite pojavnosti i prostora.

Radionica je namijenjena početnicima, kao i iskusnim plesačima.

Zadnjeg dana festivala će se u HNK-u u Varaždinu s početkom u 10 sati ponovno održati predstava „Predivno drugačiji“, a nakon toga na redu je interaktivni tulum za djecu i mlade „Kišni razdraganci“.

Riječ je o hvaljenom audio-vizualnom projektu koji nam spremaju dva vesela autora Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle iz Leta 3, koji je nedavno nagrađen glazbenom nagradom Porin u kategoriji Najbolji dječji album.

Koncert počinje u 11 sati, a ulaz je, kao i na sve Kliker programe – besplatan. Broj gledatelja i sudionika pojedinih programa je ograničen, pa će ulaz na programe biti moguć 30 minuta prije početka, dok se svi zainteresirani za sudjelovanje u Voguing radionici mogu prijaviti putem maila [email protected]

5. Kliker festival se održava u suradnji s HNK Varaždin i Gradskim muzejom Varaždin, međunarodnom suradničkom platformom Generator, europskim projektom ConnectUp – The Life of the Others, P4 – varaždinskim centrom za mlade i nezavisnu kulturu te lokalnim odgojno-obrazovnim institucijama, a pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zaklade “Kultura nova” i Austrijskog kulturnog foruma.

– Sve posjetitelje i sudionike podsjećamo na smjernice i preporuke koje su na snazi i koje će se primjenjivati tijekom festivala, popratnih programa i radionica, te molimo da ih se pridržavaju u najvećoj mogućoj mjeri – poručuju organizatori.

Program Kliker festivala dostupan je ovdje.

Život i društvo

Brojni Ivančani žele zasaditi klonove ivanečke lipe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Ivanec

Predstavnici Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom, kojima se pridružio i gradonačelnik Milorad Batinić, 4. ožujka su sa stabla stare velelisne lipe u Ivancu (Tilia platyphyllosScop.), uzeli oko 250 novih plemki od kojih će se u rasadniku Instituta proizvesti klonovi.

Ovaj projekt Grad provodi treću godinu za redom sa ciljem da proizvodnjom kloniranih sadnica lipe trajno, za budućnost,sačuva originalni genetski zapis matičnog stabla.

Tim povodom je u Ivancu boravio i dipl. ing. Ivica Čehulić, voditelj Odjela rasadničke proizvodnje u Šumarskom institutu.

Na nastavak ovoga projekta Grad se odlučio zbog velikog interesa građana. Naime, nakon što im je ujesen lani na gradskoj špici besplatno podijeljeno 140 mladih lipa (dok je još 10 stabalaca Grad ustupio mjesnim odborima koji su ih zasadili u okolici društvenih domova), neprestano se javljaju novi građani koji bi na svojim imanjima također željeli zasaditi ivanečku lipu.

To i ne čudi, jer zna se da su za svoju lipu Ivančani emotivno jako vezani.

Lipa je dugovječni simbol Ivanca za koji se pretpostavlja da je star više od 600 godina. Stari zapisi navode de je vjerojatno zasađena početkom 14. stoljeća, prilikom svečanog preuzimanja Starog grada od strane ivanovačkog reda.

Budući da je starost načela matično stablo, Grad Ivanec ga je odlučio sačuvati projektom kloniranja.

Napominjemo da su reznice uzete i prošle godine, a od njih proizvedeni klonovi lipe za isporuku će biti spremni najesen ove godine. Grad će i tada dio stabalaca pokloniti građanima, a o početku predbilježbi obavijestit ćemo vas na vrijeme.

Što se tiče reznica koje su uzete danas, one će za isporuku biti spremne 2022. godine.

Grad mladim ivanečkim lipama planira zasaditi parkovne površine te od njih formirati drvored u Poslovnoj zoni. Inače, za svaki klon izdaje se numerirana svjedodžba o podrijetlu sadnica, kao potvrda da stabalce nosi originalni genom matičnog stabla.

Sve troškove ovoga projekta financira Grad Ivanec.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Vidovec priprema Strategiju razvoja pametne općine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić održao je sastanak s dr. Julijem Domcom, savjetnikom Predsjednika RH za energiju i klimu, a vezano uz izradu Strategije razvoja pametne općine.

Navedena strategija odredit će daljnji razvoj Općine Vidovec u smjeru korištenja obnovljivih izvora energije i čiste energije s ciljem poboljšanja kvalitete života stanovnika i predstavlja sveobuhvatan razvojni plan. U skladu s nacionalnim i EU standardima, služit će kao osnova budućeg gospodarskog, društvenog i kulturnog razvoja općine usmjerena na efikasno povlačenje sredstava iz fondova EU.

Domac je ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske-REGEA, a od 2013. i predsjednik Europskog udruženja regija i energetskih agencija za energiju i okoliš – FEDARENE sa sjedištem u Bruxellesu. Od 2004. radi za Europsku komisiju kao evaluator projekata, savjetuje Europsku komisiju kao pozvani stručnjak, a od 2017. član je i Političkog odbora EU-a Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju.

S obzirom na odličnu suradnju koju je načelnik Hranić imao s dr. Domcem u Europskom odboru regija gdje je Domac bio suradnik na izradi Hranićevog mišljenja “Upravljanje energetskom unijom i čista energija”, dogovorena je daljnja suradnja na izradi Strategije razvoja pametne općine za Općinu Vidovec.

Nastavite čitati