Povežite se s nama

Kultura

FOTO Dani Čakovca: otvorena izložba Adina i Mije Hebib, održan koncert učitelja i bivših učenika Umjetničke škole!

Grad Čakovec/Tomislav Borković

Objavljeno:

- dana

U izložbenom prostoru Centra za kulturu, u četvrtak je povodom obilježavanja Dana Grada Čakovca, otvorena izložba „Mostovi prijateljstva Čakovec – New York – Sarajevo“, dvoje autora, oca i kćeri Adina i Mije Hebib.

Radi se o bosanskohercegovačkim umjetnicima mostarskih korijena, koji su svoje karijere izgradili radeći i izlažući širom svijeta. Adin Hebib predstavio se odabirom radova iz svojih pet ciklusa naglašenog kolorita slikanih u ekspresionističkoj maniri, a Mia Hebib predstavila je presjek stvaralaštva umjetnički oblikovanog nakita u platini, zlatu, srebru i mjedi, koji već petnaestak godina predstavlja u vlastitoj liniji nakita Oblik Atelier. Dok Adin živi i radi u Sarajevu, njegova kći Mia najviše boravi na njujorškoj adresi.

Moderatorica otvaranja izložbe u Centru za kulturu bila je čakovečka povjesničarka umjetnosti Maja Žvorc, a otvorenju su prisustvovali i brojni posjetitelji. Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač tom je prilikom u društvu svog zamjenika Zorana Vidovića, zahvalio umjetnicima na uspješnoj suradnji te izrazio nadu da je ovo tek početak uspješne kulturne suradnje između dviju sredina. Izložba je izazvala velik interes građana, a u Centru za kulturu može se pogledati do 18. lipnja ove godine.

Nakon otvaranja izložbe, na red je došla i glazbena umjetnost. Umjetnička škola „Miroslav Magdalenić“ Čakovec, ove godine obilježava čak tri važne obljetnice: 75. obljetnicu Glazbene škole u Čakovcu (1946. – 2021.), zatim 25. obljetnicu Umjetničke škole „Miroslav Magdalenić“ Čakovec (1996.– 2021.) te 115. obljetnicu rođenja Miroslava Magdalenića (1906. – 2021.) Od nekoliko događanja kojima se će se ovi vrijedni jubileji proslaviti, škola je uz Dan Grada Čakovca, organizirala sjajan koncert svojih profesora i bivših učenika škola, od kojih neki danas rade u toj ustanovi, dok su neki još uvijek na putu glazbenog školovanja.

Koncertu su prethodile pozdravne riječi ravnateljice škole Senke Bašek Šamec, a zatim su slijedili atraktivni nastupi svih profesora i njihovih mladih gostiju. Gradonačelnik Stjepan Kovač u samom je finalu koncerta ravnateljici škole uručio povelju Grada Čakovca te tako nagradio njeno uspješno djelovanje u glazbenom i umjetničkom obrazovanju brojnih generacija.

Kultura

U Murskome Središću ostale karte za predstavu “Potraga za gusarskim blagom”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće organizira “Ljeto uz Muru” u nešto drukčijem obliku, uz predstave niskog rizika, u kontroliranim uvjetima i uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Nakon što su podijeljene sve ulaznice za Kerekesh Teatar, nestale su i ulaznice za stand up show Vlatka Štampara „Odraslost“, koji je na rasporedu večeras, u petak, 23. srpnja u 20 sati. Ostale su još samo ulaznice za predstavu „Potraga za gusarskim blagom“, koja će se održati u subotu, 24. srpnja u 19 sati u lučici na šetnici. Svi zainteresirani mogu karte podići danas do 14 sati u prostorima Gradske uprave Murskoga Središća.

Kerekeshi predstavom “Imovina” zaključili mini turneju

Nakon što su prethodna dva dana nasmijavali publiku u Murskom Središću predstavama „Ringišpil“ i „Ja, trudnica“, Kerekeshi su svoju mini turneju zaključili predstavom „Imovina“. Smijeh je odzvanjao u jednakoj mjeri kao i prethodnih dana: Kerekeshi su se još jednom potvrdili kao omiljeni zabavljači publike u najsjevernijem gradu Republike Hrvatske.

Gledatelje je posebno zabavljalo i poznavanje lokalne toponimije, čime su dokazali koliko im je stalo publiku ostaviti zadovoljnom.

Nastavite čitati

Kultura

Ivica Dolenec priprema osebujnu izložbu “Poznati pred objektivom”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska “sedma sila” na okupu 1979. godine – Vukotić, Levatić, Fiket, Dolenec, Njegovec, Premuž i Puttar

Svatko tko je posljednjih nekoliko desetljeća ozbiljnije pratio varaždinsku medijsku scenu, nije mogao ne primijetiti iznimno vrijedne fotografije fotoreportera Ivice Dolenca.

Riječ je, podsjećamo, o doajenu varaždinskog novinarstva koji ove godine obilježava 50. obljetnicu profesionalnog bavljenja fotografijom.

Fotografijama “punio” Polet, Vikend, Arenu…

Tijekom višedesetljetne karijere Dolenec je dokazao da bez vrhunske sprege umjetnosti i zanata nema profinjenosti fotografskog umijeća. U njegovu slučaju sve je počelo kao hobi još u osnovnoj školi.

– Kod kuće sam imao i privatni fotolaboratorij s najnužnijom opremom za razvijanje crno-bijelih filmova i fotografija. Još pamtim recepture za pripremu razvijača, fiksira, prekidača tonera i drugih kemikalija u “domaćoj radinosti”. Srećom, moje mladenačke mušice i talent prepoznao je varaždinski fotograf Vjekoslav Plajh. Bio je moj prvi učitelj, ali najviše znanja stječem radeći s Dragutinom Brezovcem i kasnije Stephanom Lupinom. Iznimnu suradnju imao sam i s kolegom Mladenom Merlićem – prisjeća se Dolenec.

Naš sugovornik kao 15-godišnjak odlazi u Zagreb te kao polaznik Grafičke škole počinje suradnju sa studentskim listom Polet.

– Bila je to prekretnica u mom ranom druženju s objektivom i aparatom, pa ubrzo suradnju širim na tada iznimno popularne tjednike Vikend i Arenu. U mojoj profesionalnoj karijeri uzor mi je bio koprivnički novinar, fotoreporter, književnik, publicist i kolumnist Mladen Pavković. U prijateljskim odnosima smo već 45 godina, a iznimnu suradnju ostvarujemo tijekom Domovinskog rata. Slično je bilo i s kolegom Ivicom Baksom – ističe Dolenec, koji je kao ratni reporter najpotresnije fotografije zabilježio 1991. godine u opkoljenom Vukovaru.

Svojom bogatom arhivom dokumentarnih fotografija i nizom izložbi godinama nastoji pridonijeti stvaranju istine o Domovinskom ratu. No, otkrio nam je da trenutno priprema osebujnu fotoizložbu “Poznati pred objektivom”.

Zaustavio povijest

– Publiku uvijek zanima kako se ispred kamera i fotoaparata ponašaju osobe s estrade, političari, umjetnici i obični ljudi. Raditi nekada u medijima bilo je izazovno, inspirativno, zahtjevno, ali manje stresno nego danas. Preminule su mnoge poznate osobe koje sam snimio i intervjuirao, te spomenutom izložbom želim kulturnu javnost podsjetiti na neke od njih. Bit će to još jedna prigoda da znatiželjnici vide što fotograf mora osjetiti i prenijeti snimkama koje nerijetko nastaju u najneobičnijim situacijama – zaključio je Ivica Dolenec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!