Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje na Belici: proglašen najkalamper!

Objavljeno:

- dana

U nedjelju, 4. listopada, na Belici su u ponešto drukčijem formatu od uobičajenog obilježeni Dani kruha i zahvalnosti za plodove jeseni.

Naglasak je ove godine svakako bio na plodovima jeseni, budući da nije bilo klasičnih štandova s kruhom i kolačima. Nakon što su na središnjoj svetoj misi blagoslovljeni plodovi rada ljudskih ruku, ispred zgrade Općine upriličeno je proglašenje posjednika najvećega “kalampera”. Velečasni Mario Rukelj, odnedavno belički župnik te jedan od članova izborne Komisije (zadužen za “poštenje”, kako je naglasio belički načelnik), prije samoga proglašenja poveo je molitvu “Oče naš” kao još jedan oblik zahvale na jesenskim plodovima.

Predsjednica Komisije koja je pomno pregledala prijavljene gomolje bila je donedavna međimurska dožupanica, sadašnja državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Republike Hrvatske Sandra Herman.

– Konkurencija je doista bila žestoka, s obzirom na činjenicu da smo ovoliko rodnu godinu zadnji put imali prije deset godina! – ustvrdio je belički načelnik Zvonimir Taradi. Na njega se nadovezao Dejan Janušić, predsjednik beličkog Ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, također član Komisije:

– Zahvaljujem se Općini i Udruzi međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira te vas sve lijepo pozdravljam. Na ovaj naš “natječaj” proizvođači su prijavili osam kapitalaca – objasnio je Janušić, pobrojivši sve prijavljene od zadnjeg mjesta prema prvom.

Tako je na osmom mjestu završio gomolj Ivice Horvatića s 1716 grama, na sedmom onaj Danice Bakse s 1748 grama, na šestom djelo ruku Ene Čurlin s 1760 grama, na petom Stjepana Đurkina s 1775 grama, a na četvrtom mjestu, što je tzv. drvena medalja, Vite Krnjaka s 1933 grama.

Što se prvih triju mjesta tiče, treće mjesto zauzeo je prvi “dvokilaš” na popisu, gomolj Saše Novaka s 2009 grama. Na drugom mjestu nalazi se, s 2065 grama, kalamper Franje Taradija, dok je prvo mjesto ove godine osvojio proizvod ruku Eve Kovačić s čak 2102 grama!

Vlasnicima “najdebljih” dodijeljene su i vrijedne nagrade: za prvo mjesto bon od 1000 kuna u Agrocentru Cipro, za drugo mjesto bon od 700 kuna u tvrtki Agrol te za treće mjesto bon od 500 kuna u istoj tvrtki.

Na kraju se okupljenima obratila i novopečena državna tajnica Herman, našalivši se uz komentar da su “čak i v kalamperu žene bolje”.

– Hvala svima na svemu i hvala na podršci i čestitkama na novoj poziciji. Nadam se da vas neću razočarati, idemo svi skupa u nove pobjede! – poručila je.

I djelatnici te polaznici dječjih vrtića iz Belice, DV-a Belica i biskupijskoga DV-a svetog Nikole, dali su svoj obol ovogodišnjim Danima kruha ukrasivši izloge na zgradi Općine i izloživši dječje radove.

Međimurje

Međimurska županija: 15 pozitivnih, preminula jedna osoba, u Bolnici 37 pacijenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 118 osoba, od čega je evidentirano 13 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 11,01 % pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 13 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 107. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 41.461 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.
Iz drugih županija javljeno je o 1 pozitivnom slučaju dokazanom PCR testom, a obavljenim testiranjima s Ag brzim testovima evidentiran je 1 pozitivan slučaj.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 37 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, a otpuštena su 2 pacijenta. Na invazivnoj respiraciji nalaze se 2 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, ženska osoba stara 77 godine s brojnim dodatnim pridruženim bolestima.

U subotu, 27. veljače 2021. godine nastavit će se druga faza cijepljenja osoba starije životne dobi (iznad 65 godina) te osoba s kroničnim bolestima. Cijepljenje će se i ove subote održati na 3 punkta, u dvorani Graditeljske škole u Čakovcu te dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću, a cijepit će se 1500 osoba.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje. Također, dostupna je internetska platforma za sve web preglednike, mobitele i tablete te je postavljena na mrežnoj stranici Doma zdravlja Čakovec.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi [email protected].

Nastavite čitati

Međimurje

U Selnici, Črečanu i Križopotju ove subote volonterska akcija “Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Međimurska priroda” – Javna ustanova za zaštitu prirode i ove godine organizira volontersku akciju “Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama‟.

Akcija počinje ove subote 27. veljače u 9 sati postavljanjem zaštitne ograde na već poznatim lokacijama u Selnici i Črečanu te od ove godine i prvi put kod retencije Križopotje u Općini Gornji Mihaljevec. Na tim su lokacijama prometnice s dijelovima “crnih točaka” na kojima žabe i drugi vodozemci najviše početkom proljeća i toplijih dana stradavaju.

Volonterska akcija se nastavlja tijekom ožujka prenošenjem žaba preko prometnica. Osim djelatnika “Međimurske prirode” u akciji sudjeluju učenici i profesori Srednje škole Čakovec, Gimnazije Josipa Slavenskoga Čakovec, Osnovne škole dr. Ivana Novaka Macinec, Srednje škole Prelog, članovi KUD-a Selnica, komunalni redari i drugi predstavnici općina na čijem području se akcija provodi te drugi prijavljeni volonteri.

Ove subote, kao i tijekom trajanja akcije prenošenja žaba u jutarnjim i večernjim satima u ožujku, za dodatni oprez mole se vozači koji se kreću navedenim dijelovima prometnica u Selnici, Črečanu i Križopotju.

Volonteri su za akciju educirani putem online predavanja. Održale su ga Sara Janković i Sara Srša iz “Međimurske prirode”. Odgovore na pitanja zašto i gdje se postavljaju zaštitne ograde za žabe, što su „crne točke‟, koje su najčešće vrste vodozemaca u Međimurju i kako se uključiti u volonterske programe “Međimurske prirode” dodatno potražite u videu na YouTube kanalu “Međimurske prirode”.

Više o volontiranju u “Međimurskoj prirodi” na priloženoj poveznici.

Nastavite čitati