U nedjelju, 4. listopada, na Belici su u ponešto drukčijem formatu od uobičajenog obilježeni Dani kruha i zahvalnosti za plodove jeseni.

Naglasak je ove godine svakako bio na plodovima jeseni, budući da nije bilo klasičnih štandova s kruhom i kolačima. Nakon što su na središnjoj svetoj misi blagoslovljeni plodovi rada ljudskih ruku, ispred zgrade Općine upriličeno je proglašenje posjednika najvećega “kalampera”. Velečasni Mario Rukelj, odnedavno belički župnik te jedan od članova izborne Komisije (zadužen za “poštenje”, kako je naglasio belički načelnik), prije samoga proglašenja poveo je molitvu “Oče naš” kao još jedan oblik zahvale na jesenskim plodovima.

Predsjednica Komisije koja je pomno pregledala prijavljene gomolje bila je donedavna međimurska dožupanica, sadašnja državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Republike Hrvatske Sandra Herman.

– Konkurencija je doista bila žestoka, s obzirom na činjenicu da smo ovoliko rodnu godinu zadnji put imali prije deset godina! – ustvrdio je belički načelnik Zvonimir Taradi. Na njega se nadovezao Dejan Janušić, predsjednik beličkog Ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, također član Komisije:

– Zahvaljujem se Općini i Udruzi međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira te vas sve lijepo pozdravljam. Na ovaj naš “natječaj” proizvođači su prijavili osam kapitalaca – objasnio je Janušić, pobrojivši sve prijavljene od zadnjeg mjesta prema prvom.

Tako je na osmom mjestu završio gomolj Ivice Horvatića s 1716 grama, na sedmom onaj Danice Bakse s 1748 grama, na šestom djelo ruku Ene Čurlin s 1760 grama, na petom Stjepana Đurkina s 1775 grama, a na četvrtom mjestu, što je tzv. drvena medalja, Vite Krnjaka s 1933 grama.

Što se prvih triju mjesta tiče, treće mjesto zauzeo je prvi “dvokilaš” na popisu, gomolj Saše Novaka s 2009 grama. Na drugom mjestu nalazi se, s 2065 grama, kalamper Franje Taradija, dok je prvo mjesto ove godine osvojio proizvod ruku Eve Kovačić s čak 2102 grama!

Vlasnicima “najdebljih” dodijeljene su i vrijedne nagrade: za prvo mjesto bon od 1000 kuna u Agrocentru Cipro, za drugo mjesto bon od 700 kuna u tvrtki Agrol te za treće mjesto bon od 500 kuna u istoj tvrtki.

Na kraju se okupljenima obratila i novopečena državna tajnica Herman, našalivši se uz komentar da su “čak i v kalamperu žene bolje”.

– Hvala svima na svemu i hvala na podršci i čestitkama na novoj poziciji. Nadam se da vas neću razočarati, idemo svi skupa u nove pobjede! – poručila je.

I djelatnici te polaznici dječjih vrtića iz Belice, DV-a Belica i biskupijskoga DV-a svetog Nikole, dali su svoj obol ovogodišnjim Danima kruha ukrasivši izloge na zgradi Općine i izloživši dječje radove.

Komentari

Komentara