Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Dani otvorenih vrata Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

PRIMILI GOSTE

Svojim aktivnostima i programima koje provode tijekom cijele godine, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije ciljano radi na poboljšanju kvalitete života, socijalizaciji, ali i senzibiliziranju i upoznavanje javnosti s potrebama i problemima na koje nailaze.

Tako su i u okviru Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, organizirali Dan otvorenih vrata poludnevnog boravka i stambene zajednice spomenute Udruge. Tradicionalno već niz godina uvijek rado viđena gošća im je zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman koja ih je posjetila i ovom prigodom. S košarom punom darova, razveselila je korisnike, volontere, roditelje, djelatnike i predsjednicu Udruge Mariju Puklek.

– Ovakav vid stanovanja ovdje u Čakovcu, ali i u Celinama pruža mogućnost da osobe s intelektualnim teškoćama žive u lokalnoj zajednici kao ravnopravni članovi društva, osjećaju se korisno te svojim radom doprinose kućanstvu. Kroz različite kulturne, sportske, vjerske, zdravstveno rekreativne programe kojima rado prisustvuju, slobodno vrijeme naših štićenika sadržajno je i isplanirano vrlo promišljeno – istaknula je predsjednica Puklek.

Međimurska županija uvijek je prisutna i aktivna u svim programima koje Udruga provodi, što im predstavlja veliki oslonac, ali i motivaciju za buduće djelovanje.

– Vaš plemeniti rad, energija i ljubav koju ulažete kako bi svakom vašem članu život bio kvalitetniji i bolji, poticaj je i primjer svima nama kako moramo i trebamo djelovati. Lijepo je vidjeti vašu iskrenu sreću i radost, zadovoljstvo ovakvim oblikom stanovanja u kojem učite biti samostalni, brinuti se o sebi i kući te svojim radom i zalaganjem pridonosite zajednici. Zahvalna sam što ste i danas našli vremena te me ponovo ugostili i proveli me kroz prostore poludnevnog boravka i stanova u kojima živite – rekla je dožupanica Herman.

U organiziranom stanovanju uz podršku žive punoljetne osobe s nekim oblikom poteškoća, u pravilu njih pet, te kroz praktičan rad provode svoje dnevne aktivnosti, uključujući brigu o sebi, radnom i stambenom prostoru, sitnim popravcima, nabavci namirnica i pripremi jela, usvajanju higijenskih i radnih navika.

S obzirom na poteškoće kod nekih je korisnika osamostaljivanje moguće do određene mjere, no jedan od osnovnih ciljeva svakako je deinstitucionalizacija i sprečavanje institucionalizacije, što se ovakvim stambenim zajednicama upravo i postiže.

Izvor: Međimurska županija Foto:

Međimurje

Božićni koncert Marka Tolje 16. prosinca u Prelogu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Božićni koncert u Prelogu ove će godine održati popularni Marko Tolja.

Marko Tolja jedan je od naših najboljih vokala i dobitnik brojnih glazbenih nagrada. Uz prepoznatljivi autorski pop repertoar, strastveni je zaljubljenik u swing glazbu. Program će biti ispunjen popularnim božićnim pjesmama, ali i njegovim uspješnicama.

Koncert će biti održan u četvrtak, 16. prosinca, s početkom u 19 sati. Ulaz je moguć samo uz ulaznicu, koja se može nabaviti svakog dana, od petka, 10. prosinca, u Upravi Grada Preloga, od 7 do 16 sati.

Koncert će biti održan sukladno preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te će posjet koncertu biti moguć samo sa EU digitalnom COVID potvrdom uz obvezno korištenje medicinske maske ili maske za lice.

Nastavite čitati

Međimurje

U Murskom Središću djeca se družila sa svetim Nikolom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Murskom Središću sveti Nikola svake godine posjeti djecu u vrtićima na području grada, no ove ih je godine dočekao u prostorima Centra za kulturu „Rudar“.

U zabavljanju vrtićara pomogli su mu glumci Dječjeg gradskog kazališta Čakovec svojom kazališnom predstavom za djecu „Pobuna igračaka“.

Interaktivna predstava razveselila je mališane, a nakon predstave ih je sveti Nikola darivao slatkišima i fotografirao se s njima.

– Budući da su jaslička djeca premala za odlazak u CZK, gradonačelnik Dražen Srpak odveo je svetog Nikolu k njima kako nitno ne bi bio uskraćen za darove ovog zaštitnika djece te je tako nastavljena tradicija darivanja najmlađih – poručili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje