Povežite se s nama

Foto i video

FOTO “Dani pere“: zbog slastica iz krušne peći gužva u Etno parku Gradišće

Objavljeno:

- dana

Kako čuvati stare običaje najbolje je u subotu pokazala Etno udruga Greben koja je  u subotu brojnim posjetiteljima još jednom dočarala dio bogate povijesti i tradicije novomarofskog kraja, na sedmim po redu “Danima pere”.

Riječ je o spravljanju tradicionalne slastice, jednostavnog jela od pšeničnog i kukuruznog brašna, kiselog mlijeka, sira i jaja koja se priprema i danas. – Glavne zvijezde manifestacije su – pere- koje sumještani i njihovi gosti donose na ocjenjivanje. Slastice su ispečene u Etno parku Gradišće, u prekrasnoj starinskoj krušnoj peći. Tako su posjetitelji iz prve ruke mogli vidjeti način pripreme pere – kazala je Renata Horvatić, voditeljica ureda Turističke zajednice Novog Marofa. – Ponosna sam na vrijedne članove Udruge Greben koji rade na očuvanju starih običaja i na uređenju Etno parka koji je prava riznice kulturne baštine ovoga kraja. Svake godine se nadograđuje sadržaj u samom parku i on već sad predstavlja vrhunski turistički potencijal – dodala je Horvatić te naglasila da su “Dani pere” jedna od najvažnijih aktivnosti Udruge. Nakon pripreme i pečenja pere, “najteži” posao imao je ocjenjivački žiri: Članovi su proglasili tri najbolje slastice koje su nagrađene poklonima organizatora, Udruge Greben. Uz organizatora, potporu događanju pružili su i Turistička zajednica te Grad Novi Marof. Gradonačelnik Siniša Jenkač naglasio je važnost manifestacije zbog prijenosa tradicije na najmlađe. -“Dani pere” specifičan je kolač našeg podneblja, vrlo je jednostavan, i lijepo je što žene još uvijek pripremaju taj kolač. Podupiremo rad Etno udruge Greben i ovaj je događaj dio turističke ponude Novog Marofa – kazao je Jenkač. Napomenuo je i da će ovo događanje, ali i ostale turističke manifestacije u Novom Marofu, postati sve zanimljivije i prepoznatljivije većem broju posjetitelja. I to ne samo onima iz Novog Marofa i Varaždinske županije, već i iz drugih krajeva.

Foto i video

FOTO U voćanskom kraju čerhanje perja bilo je glavni društveni događaj na kojem su se spajali cure i dečki

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUD Voća u svoj bogat i raznovrstan kalendar godišnjih aktivnosti u 2023. uvrstio i oživljavanje jednog od potpuno nestalih običaja.

Odlučeno je da se zimsko razdoblje zaključi jednim starim običajem koji je, na žalost, nestao iz tog kraja i iz svakodnevnog života općenito. Radi se o čerhanju perja (ili čierhaju perja), aktivnosti koja je spajala i potrebu za izradom posteljine, a i predstavljala je idealnu priliku za druženje.

Kako je taj običaj izgledao moglo se u subotu vidjeti u Etno hiži u Gornjo Voći gdje su vrijedne članice KUD-a skupile perje, čierhale, obradile perje od kojeg će se dati izraditi jastuk koji će biti dio izložbenih predmeta u spomenutom objektu.

– Nekada je to bio glavni društveni događaj na kojem su se spajali cure i dečki, razmjenjivale su se informacije, umjesto današnjeg googlanja dovoljno je bilo pola sela staviti na jedno mjesto. Dolazili su i iz susjednih sela, a obavezno su tu bili i muzikaši koji su zaokružili cijeli događaj. Nije prije bilo izlazaka, takvi su događaju bili glavni društveni trenutak, a zadnji takav održao se prije 40 godina. Ovo je lijepi povijesni trenutak, uprizorenje u Etno kućici i početak jedne lijepe priče – ispričala je voditeljica KUD-a Ljubica Galić. Prije svega, ovaj KUD pokreće ljubav prema rodnom kraju, korijeni… Voća je uvijek bila siromašnija, ali je bogata duhom.

– Ljubav prema korijenima je moj pokretač. Vraćanje ovog običaja je koristan, vraćamo se perju, a to će biti jedan lijepi događaj koji će postati zaokružena priča – dodala je Galić, dok je načelnica Donje Voće Sanja Kočet istaknula kako je KUD taj koji čini jedno mjesto, a ova manifestacija, odnosno njena priča, dogodila se prilikom pisanja monografije kojom će KUD obilježiti niz običaja u narednom razdoblju.

– Svaka lokalna zajednica mora biti svjesna da oživljavanje, priprema nekih sadržaja bez KUD-ova i bez ostalih udruga ne funkcionira. Kada su kultura i baština u pitanju KUD je na prvom mjestu, a Etno kuća je veliki turistički mamac. Imamo tradicionalnu kuću koja je uređena nekadašnjim stilom, opremljena multimedijskim sadržajem te je ista ovdje da bude na raspolaganju upravo ovakvim događajima što je čini još posebnijom – ispričala je Kočet.

Za kraj, nešto iz zapisa KUD-a Voća koji će biti u monografiji ‘Škrinja voćanske prošlosti’:
˝Kad su se kokoši, pure, race i guske zaklale, perje se čupalo i pospremalo u vreće i tamo se čuvalo sve do zime. U zimi su krenule čerhane – u selu se dogovorilo kod koga je koji dan čierhanje perja (tj. paperje se odvajalo od glavne peteljke perja). Ako je u selu bilo muzikaša, i oni su bili na okupljanju, a znalo se zasvirati i “na češalj” ako nije bilo muzikaša. Hodalo se u susjedna sela gledati puce koje čierhaju, a domaći dečki su onda bili ljuti na nepozvane pridošlice. Stari ljudi su bili oko peći i govorili: ˝Idemo se spominati kak je negdar bilo˝, djeca su skakala i igrala se ili vani, ili su se stiskala uz peći; žene i cure su bile te koje su radile. Pri tome su se pričale priče iz svakodnevnog života, često iz i priče iz prvog i drugog svjetskog rata, priče o “coprijama”, ili su foringaši pričali svoje priče itd. , a i mnogi su se brakovi dogovorili na ovakvim druženjima. Kad je sve bilo gotovo slijedile su društvene igre – najčešće se riftera pokalo. Za domaš su se nudili domaći specijalitete – pogače, ili kuruzne zlijevke s orehima ili zdigeni štrukli˝.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO U Varaždinu u tijeku prvi susret kolekcionara vatrogasne baštine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Hrvatska vatrogasna zajednica u suradnji s Prvim hrvatskim dobrovoljnim vatrogasnim zborom u Varaždinu danas je organizirala 1. susret kolekcionara vatrogasne baštine u dvorani  Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu (Ulica baruna Trenka 44).

Prigodnu izložbu znatiželjnici mogu besplatno razgledati do 13 sati. Cilj manifestacije je okupiti kolekcionare vatrogasne baštine iz Hrvatske i susjednih zemalja i široj javnosti predstaviti ovaj zanimljiv hobi.

Posjetitelji mogu vidjeti zbirke vatrogasnih medalja, znački, modela vatrogasnih vozila te zbirke numizmatike i filatelije na temu vatrogastva kao i staru vatrogasnu opremu.

Za posjetitelje je otvoren stalni postav Muzeja te izložba „Iza vatrenog zida – žene u vatrogastvu“. Organizatori pozivaju sve zainteresirane da posjete Susret i Muzej hrvatskog vatrogastva kako bi upoznali ovaj zanimljiv hobi i čuvare vatrogasne povijesti. 

Kako to sve skupa izgleda pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje