Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Davorin Mance: „Pravila treba poznavati da bi se ih moglo kreativno prekršiti!“

Davorin Mance

Objavljeno:

- dana

Čakovečki Fotoklub osnovan je 2007. godine kao udruga građana te je jedan od najaktivnijih i najuspješnijih takvih klubova u Hrvatskoj.

Ciljevi Fotokluba uključuju promociju fotografske umjetnosti, kao i razvitak te unapređenje fotografije kao tehničke i umjetničke discipline. Dužnost predsjednika Fotokluba Čakovec obnaša Davorin Mance, jedno od nezaobilaznih imena međimurske fotografske scene.

Half Dome

Impresija refleksije

Životno mjesto

– Fotografijom sam se počeo baviti prije desetak godina. Posljedica je to, između ostalog, moje ljubavi za likovnošću: oduvijek sam volio crtati, a u osnovnoj školi u sklopu Tehničke kulture govorili smo i o fotografiji. Do moga prvoga doticaja s fotoaparatom došlo je, vjerujem, kao i kod većine nas, tako što su moji roditelji kupili fotoaparat za bilježenje obiteljskih događaja. Nakon osnovne škole moj interes za fotografiju ponešto je zamro, sve dok nisam kupio prvi „digitalac“ prije, kako sam rekao, nešto više od deset godina. Internet je tada već bio iznimno životno mjesto te se moglo pronaći svakakvih informacija i kontakata povezanih s fotografijom. Tako sam naletio i na stranicu Fotokluba Čakovec… Ostalo je povijest! – uz smijeh se prisjeća Mance, koji nije veliki zagovornik važnosti tehnologije u procesu nastanka dobrog umjetničkoga djela. Što se tiče tehnike, smatra da fotoaparat mora služiti kao produžetak ruku fotografa.

Ljepotica s visočja

Old Man of Storr

– Ideja fotografije nije prenijeti ono što vidimo, osim ako se radi o dokumentarističkoj fotografiji, već prikazati ono što osjećamo. Djelo ne mora biti tehnički savršeno, niti pak mora biti vjeran prikaz života, nego unutarnji prikaz duhovnog i emotivnoga stanja umjetnika. Moja velika ljubav su pejzaži, koji povezuju likovnu umjetnost, koju također volim, i fotografiju. Moj omiljeni motiv, odnosno prva fotografska ljubav, je rijeka Drava, koja je prekrasna i kao stvorena za tu umjetnost. Ideju za fotku često imam razrađenu u glavi: proces planiranja kod nastanka je mojih fotografija iznimno važan… Valja dobro poznavati lokaciju fotografiranja, pokušati predvidjeti vremenske uvjete i tako dalje, što ne znači da povremeno nešto ne zamijetim i spontano. Kako kaže naslov knjige našega člana Davora Žerjava, moramo „promišljati fotografski“, to jest, izvježbati se da snimimo situaciju, pronađemo zanimljiv prizor te reagiramo u djeliću sekunde. To je glavna ideja koju Fotoklub želi prenijeti ljudima zainteresiranima za fotografiju putem svojih edukacija, no za to je potrebno raditi, vježbati, učiti pa opet raditi, vježbati, učiti… – objašnjava Davorin.

Pogled sa zlatne obale

Skica ljetnog popodneva

Osobno izražavanje

Dodaje da dobrom smatra pojavu socijalnih medija, koji omogućavaju mnogima da se pokušaju izraziti: – Fotografija je jako demokratičan medij. No, i u takvom mediju postoje neke osnove i pravila… Pravila treba poznavati da bi se ih moglo kreativno prekršiti kasnije! (smijeh) Šalu na stranu, upućeni vide kad umjetnik nešto napravi namjerno, iako se i na temelju slučajnosti svašta može naučiti. S djecom je upravo zato prekrasno raditi: jako su otvorena, postavljaju najneobičnija pitanja te nude isto takva rješenja! Zbog toga proces učenja ne ide samo u jednome smjeru. Fotoklub nastoji stalno nuditi edukativni sadržaj: tako smo u rujnu završili sa 6. Ljetnom školom fotografije za djecu od 10 do 18 godina. Ljetnu školu provodimo u partnerstvu s Tehnološko-inovacijskim centrom Međimurje te s Međimurskom županijom, s kojima izvrsno surađujemo. Dobru suradnju ostvarujemo i s Knjižnicom „Nikola Zrinski“ iz Čakovca. Svake godine među mladim polaznicima Ljetne škole otkrivamo i na kreativno stvaranje potičemo motiviranu i talentiranu djecu. Fotoklub je osigurao komplete digitalnih fotoaparata i bljeskalice za djecu koja nemaju svoju opremu. Sudjelovali smo i u projektu SUKUS (financiranom iz europskih fondova), tijekom kojega je organiziran niz radionica za srednjoškolce smještene u učeničkim domovima u Čakovcu.

Vatreno nebo

Voda na Marsu

Idućeg mjeseca u dva termina, u subotu, 9. studenoga te tjedan dana kasnije, 16. studenoga, organiziramo jesenske radionice za odrasle. Na radionicama, koje će trajati po četiri sata, bit će riječi o povijesti i osnovama fotografije s naglaskom na praktičnom aspektu. Pripremamo i godišnju zajedničku izložbu članova Fotokluba, na kojoj se obično predstavljaju tri teme: čovjek, priroda i arhitektura, te se putem tih radova prezentira godišnji rad članstva. Radove za izložbu svake godine odabire netko od poznatih hrvatskih fotografa tko nije iz našega Kluba. Odlično surađujemo i sa susjednim klubovima, najviše s onima iz Lendave, Murske Sobote i Nagykanizse.

Zimski san

Sukus iskustava

Mance edukaciju, a osobito cjeloživotno učenje, smatra izuzetno važnom. Na svaku fotografiju gleda kao na sukus svih izvora inspiracije i prethodnih iskustava autora: – Edukacija otvara horizonte: važno je što šire opće znanje jer ono utječe na širinu motiva i perspektive pojedinog umjetnika. Stoga preporučam svakome da pročita knjige koje su izašle te one koje će tek izaći u nakladi Fotokluba te sve zainteresirane pozivam da nam se pridruže i na radionicama, izložbama, predavanjima i drugim aktivnostima!

Početkom rujna završila 6. Ljetna radionica za djecu od 10 do 18 godina. Vodili su je Davor Žerjav (iza lijevo) i Davorin Mance (iza desno)

Foto i video

FOTO Djed Mraz stigao u Varaždin i već uveselio brojne mališane koji su poželjeli druženje s njime

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Danas, 7. prosinca, u svoju Kuću u Gajevoj ulici u Varaždinu stigao je pravi pravcati Djed Mraz.

Svratili smo do njega da vidimo ima li već posjetitelja i zatekli ga u društvu oduševljenih mališana koji se s njim fotografiraju i kreiraju vječne uspomene.

U toploj, divno uređenoj Kući Djeda Mraza tako je već prvi dan vrlo veselo, a osim djece, zabavljaju se i roditelji jer je Djed Mraz u odličnom raspoloženju, spreman na šalu s mlađima i malo starijima.

Naravno, Djed Mraz gotovo ništa ne radi bez svojih pomagača, pa je tako posjetiteljima na usluzi bila i vesela vilenjakinja.

Kako je bilo, pogledajte u fotogaleriji.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Na Korzu Varaždinke i Varaždinci prate utakmicu Hrvatske i Japana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Hrvatska nogometna reprezentacija u ponedjeljak, 5. prosinca, na Svjetskom prvenstvu u Kataru igra utakmicu osmine finala.

Protivnici našima su Japanci. Rezultat je trenutno 1:1. Japan je poveo u 43. minuti kada se Maeda najbolje snašao u hrvatskom kaznenom prostoru.

U drugi dio Dalićevi izabranici krenuli su žustrije i pritisak je urodio plodom u 55. minuti. Dejan Lovren ubacio je za Perišića koji je glavom pogodio za izjednačenje.

Igraju se trenutno produžeci.

U Varaždinu je, kao i mnogim hrvatskim gradovima, organizirano gledanje utakmice na otvorenom.

Mnogi su tako stigli na varaždinsko Korzo i na velikom video zidu prate susret.

Temperatura je oko 5 Celzijusa, no sigurno će navijače zagrijati napitci.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje