Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Diplomski sveučilišni studij Multimedija vaš je najbolji put u svijet dizajna i izrade videoigara

Objavljeno:

- dana

Na Sveučilištu Sjever, u Sveučilišnom centru Varaždin, otvoreni su upisi na diplomski sveučilišni studij Multimedija, a pročelnik Odjela za multimediju doc. art. Robert Geček istaknuo je značaj ovog diplomskog studija:

– Osim videoigara, nismo zapostavili ni ostala propulzivna područja u segmentu multimedije, tako da ćete na studiju Multimedije uz projektni i timski rad naučiti sve o AR/VR-u, umjetnoj inteligenciji, animaciji, 3D modeliranju, fotografiji, interaktivnim medijima, videu, zvuku i 3D printanju. Mnoge zanimljive stvari čut ćete i na ostalim redovnim, ali i izbornim kolegijima, te na taj način sami kreirate svoj put u budućnost. Na najbolji način iskusit ćete kako sve funkcionira u realnom sektoru uz mnogobrojna gostujuća predavanja vrhunskih stručnjaka – rekao je doc. art. Geček. Ujedno je dodao da Odjel Multimedije svake godine organizira Meet-up 3D&D (prvi govornik bio je Mate Rimac) na kojem se raspravlja o najnovijim trendovima u gaming industriji i multimediji. Tako su studenti ove godine iz prve ruke mogli čuti što rade „najveće face“ hrvatske gaming industrije, kao što je dvojac iz Croteama Davor Hunski i bivši student Multimedije Marijo Kotlar, koji su studentima prenijeli što je sve potrebno za uspjeh u gaming industriji. Na Sveučilištu Sjever gostovali su i zaposlenici Gamepiresa, tvorci hit-igre Scum, koji su razjasnili detalje oko izrade posebnih dijelova videoigara koji se ne mogu čuti nigdje drugdje. – Za iduću godinu pripremamo još više iznenađenja – poručuju iz Sjevera. Zahvaljujući kontinuiranom ulaganju u najmoderniju računalnu opremu, studij Multimedije posjeduje vlastiti vrhunski studio za video-animaciju i fotografiju, a od jeseni će imati i moderan tonski studio u kojem će budući studenti kreirati svoje projekte. Tu su i drugi laboratoriji u kojima će svi koji upišu ovaj studij kreirati vlastite interaktivne sadržaje i osmišljavati nove projekte, uz koje će se profilirati u prave magistre inženjere multimedijske i grafičke tehnologije.

Svijet videoigara sve je prisutniji u našim životima, bilo u zabavnom ili edukacijskom smislu. Industrija videoigara postala je svjetski fenomen prestigavši filmsku industriju za više od 50 posto po prihodima.

Diplomski sveučilišni studij Multimedije svima će otvoriti sva vrata na koja pokucaju jer studenti koji završe taj studij pripremljeni su za tržište, sa stečenim znanjem na koje nitko neće moći odmahnuti glavom i ne zaposliti ih. – Suradnja s gospodarstvom najveći nam je prioritet te ćemo vas povezati s vodećim tvrtkama u području videoigara i multimedije jer svakodnevno komuniciramo s njima i znamo koje su kompetencije i ishodi vašeg učenja potrebni kako biste se uklopili u njihove strategije. Izvrsnu suradnju imamo i sa stranim sveučilištima u Engleskoj, Švedskoj, Njemačkoj, Mariboru, Tajlandu i Brazilu, gdje ćete moći sudjelovati u razmjenama studenata, stjecati nova znanja i širiti svoje vidike. U idućoj akademskoj godini imat ćemo iznimnu čast ugostiti studente s najstarijeg švedskog sveučilišta Uppsala, s odjela Videoigara, koji će cijeli semestar provesti na razmjeni na mladom Sveučilištu Sjever – i to na Odjelu Multimedije. Pozdravljamo uvođenje srednjoškolskog programa „Tehničar za razvoj videoigara“ u Sisku i pozivamo sve učenike te srednje škole, naravno i ostalih, da nakon završetka nastave stjecati nove kompetencije iz multimedije i videoigara prvo na preddiplomskom studiju Multimedije, oblikovanja i primjene, a nakon završetka nastave na diplomskom studiju Multimedije – naglasio je pročelnik Robert Geček.

Život i društvo

Mali Bukovec: ulaganje od 630 milijuna kuna za energetski neovisnu općinu i županiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz godine u godinu se razvijaju, ulažu u infrastrukturne projekte, uređuju ulice i okoliš, a pred njima je povijesni projekt vrijedan nevjerojatnih 630 milijuna kuna.

U zadnjih desetak godina u prosjeku ulažu više od milijun kuna godišnje iz vanjskih izvora, a primarni cilj im je podići kvalitetu života svih mještana.

Općina Mali Bukovec na samom je rubu Varaždinske županije, ne može se pohvaliti velikim izvornim proračunom, ali je baš zato dokaz da se može.

Spomenimo i da je načelnik Darko Marković, koji tu dužnost obavlja već tri mandata, volonter, te da je u ta tri mandata iz EU fondova i natječaja ministarstava kroz osmišljene projekte povukao više od 18,5 milijuna kuna.

Obnovili su društvene domove, pomagali udrugama, uredili igrališta i izgradili Dječji vrtić. Upravo je vrtić projekt na koji je Marković posebno ponosan.

– Većinom su vrtići u manjim općinama podružnice najbližih većih gradskih vrtića. Međutim, mi smo sami izgradili vrtić i osnovali vlastitu ustanovu – rekao je Darko Marković.

Samo u prošloj godini realizirani su brojni projekti. Od značajnijih tu je svakako rekonstrukcija Društvenog doma u Svetom Petru. Vrijednost tog projekta iznosi 3,5 milijuna kuna.

Energetski neovisni

Najavio je i veliki projekt zbog kojeg je, kako kaže, 2005. i ušao u politiku, prvo kao općinski vijećnik, a zatim od 2009. godine kao načelnik. Radi se o projektu kojim će Općina Mali Bukovec, pa čak i Varaždinska županija, postati energetski neovisna.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja sredinom listopada prošle godine donijelo je odluku o izdavanju dozvola za istraživanje geotermalnih voda u energetske svrhe za četiri istražna prostora na području Slavonije, Podravine i Međimurja.

Dozvolu za istraživanje geotermalnih voda na istražnom prostoru Lunjkovec-Kutnjak dobila je tvrtka Bukotermal d.o.o., koja je u vlasništvu Varaždinske županije i Općine Mali Bukovec. Projekt bi se trebao razvijati u više faza. Prvo je u planu izgraditi manju elektranu snage do 2 MW, a nakon toga u drugoj fazi geotermalnu elektranu snage veće od 10 MW. Nakon toga u planu je iskoristiti višak topline od geotermalnih elektrana tako da se preusmjeri u kompleks plastenika za uzgoj cvijeća, odnosno u planu je osnovati Distributivni centar za cvijeće, koji bi bio ne samo središnji logistički centar za cvjećarstvo Varaždinske županije nego i proizvodni centar.

Veliki planovi

– Osim toga, kroz Varaždinsku županiju, Javnu ustanovu za regionalni razvoj Varaždinske županije i Hrvatsku poljoprivrednu komoru lobiramo i borimo se da u buduće programsko razdoblje 2021. – 2027. u naš nacionalni Program ruralnog razvoja uđe i mogućnost da jedinice lokalne samouprave, kao što je Općina Mali Bukovec, iz EU fondova mogu graditi toplovodnu infrastrukturu kojom bi viškove topline iz obnovljivih izvora energije (geotermalni izvori, kogeneracija, bioplinske elektrane itd.) mogli dovesti do proizvođača cvijeća i povrća, poslovnih zona i postojeće industrije kao što su pilane te na kraju i do samih kućanstava. Ako se Vlada RH za to izbori kod Europske komisije, Općina Mali Bukovec, kao ni mnoge druge manje ruralne općine, više neće biti ruralna općina na rubu Županije, nego jedna od najrazvijenijih općina u EU-u u kakvoj će mnoge mlade obitelji poželjeti raditi i živjeti – rekao je načelnik Marković.

Projekti za podizanje kvalitete života realizirani samo u prošloj godini

Samo u prošloj godini realizirani su brojni projekti. Od značajnijih tu je svakako rekonstrukcija Društvenog doma u Svetom Petru. Vrijednost tog projekta iznosi 3,5 milijuna kuna. Projekt je prijavljen na mjeru 7.4.1. te je iz EU fonda sufinanciran s 3,1 milijun kuna.

U prošloj godini završen je i projekt rekonstrukcije nerazvrstane ceste u Novom Selu Podravskom, kojom je to naselje spojeno s naseljem Sveti Petar, a vrijednost radova iznosi 3,7 milijuna kuna. Projekt je također prijavljen na EU fond i iz mjere 7.2.2. sufinanciran s 3,2 milijuna kuna.

Također, realiziran je i projekt rekonstrukcije traktorskog puta u šumsku cestu u šumi Križančiji, a vrijednost radova iznosi 740.000 kuna, od kojih je iz EU fonda sufinancirano 650.000 kuna.

Osim toga, prošle godine završen je i projekt rekonstrukcije centra naselja Mali Bukovec, kojim je u potpunosti uređen centar Općine s pripadnim raskršćem, za čija se sredstva u iznosu od 2,7 milijuna kuna Općina uspjela izboriti na nacionalnim natječajima.

Trenutno je u tijeku rekonstrukcija Trga svete Katarine u Malom Bukovcu, na kojem će se urediti zelena površina, uspostaviti nova regulacija prometa, izgraditi nekoliko desetaka parkirališnih mjesta te urediti dječje igralište u centru naselja

Od većih projekata trenutno je u tijeku rekonstrukcija Trga svete Katarine u Malom Bukovcu, na kojem će se urediti zelena površina, uspostaviti nova regulacija prometa, izgraditi nekoliko desetaka parkirališnih mjesta te urediti dječje igralište u centru naselja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždin: divovska skulptura Nikole Tesle osovljena ispred Tehnološkog parka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svečano otkrivanje skulpture „Tesla Powerline“ varaždinskog umjetnika Nikole Vudraga bit će upriličeno u srijedu, 21. travnja, u 12 sati ispred Tehnološkog parka Varaždin (Zagrebačka ulica 89).

Riječ je o najvećoj skulpturi na svijetu koja je posvećena Nikoli Tesli jer je visoka čak 12,5 metara.  Konstruirana je 2017. godine za izložbu „Tesla mind from the future“ u Zagrebu u obliku modela za visoki dalekovod.

>>U Varaždinu je umjetnost “puštena s lanca” na 60.000 metara četvornih

Skulptura je bila izložena u Zagrebu, Budimpešti i Berlinu, a sada je našla dom u Varaždinu.

Nikola Vudrag, rođen je u Varaždinu 1989. godine, jedan je od trenutno najcjenjenijih hrvatskih umjetnika u inozemstvu.

Nastavite čitati