Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Djeca iz OŠ Kuršanec zaslužuju da ih se čuje: dođite u Ludbreg na izložbu o životu Roma Bajaša

Objavljeno:

- dana

Povodom obilježavanje Svjetskog dana Roma, u petak, 8. travnja, učenici Osnovne škole Kuršanec izložit će svoje radove u Dvorcu Batthyany na Trgu Sv. Trojstva u Ludbregu.

Izložba slika, skulptura i fotografija nosi naziv „Život Roma Bajaša (Kustu d Bajaš)“, a riječ je o učenicima polaznicima Likovne grupe OŠ Kuršanec. Otvorenje izložbe će se održati u sklopu programa „Ludbreg petkom“, s početkom u 18 sati. Ulaz je besplatan.

Izlažu učenici Dario Kalanjoš (6.a), Patrik Balog (6.a), Jagoda Oršuš (7.a), Magdalena Panić ( 7.b), Tina Horvat (8.a), Ines Oršuš (8.b) i Maja Katalenić (8.b) te će svi zainteresirani moći pružiti potporu učenicima pri razvijanju ljubavi prema likovnoj umjetnosti.

– Centar za kulturu i informiranje „Dragutin Novak“ raspisao je natječaj za sudjelovanje u programu „Ludbreg petkom“ kojem je cilj promovirati kulturne aktivnosti kako bi se istaknuo njihov značaj i uloga. Poslala sam prijedlog za izložbu učeničkih radova povodom Svjetskog dana Roma. Naša prijava je prošla na natječaju te je ovo prvi put da učenici izlažu u Ludbregu. Izlagali su 2019. godine u Galeriji izvorne umjetnosti u gradu Zlataru na temu muke i Isusova uskrsnuća pod nazivom „Duh poziva“ zajedno s učenicima još nekoliko škola.  Nadam se da će otvorenje i sama izložba privući pozornost publike s obzirom na to da izlažu djeca koja radovima prikazuju način na koji žive i čiji se glas rijetko čuje. Ova djeca to zaslužuju – poručila je učiteljica Likovne kulture u OŠ Kuršanec i voditeljica Likovne grupe Ida Domišljanović, koja dolazi iz Novog Marofa.

Navodi da djeca u svojim radovima nastalim u školi prikazuju svoje romsko naselje u kojem žive te prikazuju čime se bave njihovi roditelji. Dočarali su također što vole raditi te glazbu koja je sastavni dio njihova života. Želja im je i pokazati kako su Romkinje lijepe žene koje vole nakit i šarenilo.

– Učenici Romi imaju veoma razvijene crtačke vještine. U likovnom stvaralaštvu po promatranju razvijaju vizualnu percepciju putem opažanja te razvijaju vlastiti likovni izraz. Jako mi je lijepo raditi s njima. Puni su energije i jako vole dolaziti na grupu. Zadnjih pet godina oslikavanjem uređujemo školski prostor, oslikali smo mnoge zidove u školi i namještaj. Rado se uključuju u sve aktivnosti vezane za likovno stvaralaštvo. Na likovnim natječajima, kao i na međunarodnim, postižu jako dobre rezultate – ponosna je učiteljica Ida Domišljanović na svoje učenike.

Navodi da je pandemija posljednje dvije godine zaustavila njezine brojne projekte vezane uz likovno stvaralaštvo učenika te da online nastava ima određene nedostatke.

– Iako su svi učenici bili u mogućnosti pratiti nastavu, nisu to činili. Teško je raditi na daljinu Likovnu kulturu. Mnogi nemaju pribor kod kuće. No, sretna sam što smo sada opet u školi – navodi učiteljica Ida koja je u OŠ Kuršanec stigla prije osam godina te je otada voditeljica Likovne grupe.

Osnovala ju je s ciljem da ojača potencijal učenika te razvije njihovu sposobnost opažanja, kao i aktivno izražavanje. Učenicima se ujedno, navodi naša sugovornica, jača samopouzdanje, razvijaju radne navike te kreativnost.

– Poticanje kreativnosti postiže se i poticanjem pozitivne atmosfere u razredu. Trudim se stvoriti ugodno razredno ozračje i nastojim učenicima pružiti priliku da otkriju vlastite mogućnosti te razviju ljubav prema likovnoj kulturi – navodi Ida Domišljanović, koja će se i dalje truditi da učenicima prenese svu ljepotu i čar likovnog stvaralaštva jer, na žalost, većini učenika Roma školovanje prestaje nakon završetka osnovne škole.

Međimurje

FOTO Pohvale i darovi za najuspješnije učenike OŠ Jože Horvata Kotoriba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za najuspješnije učenike i mentore Osnovne škole Jože Horvata Kotoriba 23. lipnja načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić organizirao je prijam kako bi im uputio riječi pohvale i uručio prigodne darove za izniman uspjeh na smotrama i natjecanjima, gdje su postigli zavidne rezultate u ovoj nastavnoj godini.

Ovom gestom načelnik je razveselio učenike koji su se natjecali na državnim natjecanjima te njihove mentore. U uvodnom dijelu prigodnim se riječima obratio svim pristiglim učenicima i njihovim mentorima te ravnateljici škole Snježani Matoš, nakon čega se svaki učenik predstavio i ukratko ispričao u čemu je bio uspješan. Potom su mentori ukratko ispričali svoje doživljaje s natjecanja i priprema te otkrili daljnje planove.

Nagrađeni su ovi učenici i mentori: Lovro Erdelji – Državno natjecanje iz informatike (mentorica Karmen Somi), Dorotea Tilošanec i Nela Kovačić – Državno natjecanje iz tehničke kulture (Jelena Tuksar), Ana Markan – Državno natjecanje iz biologije (Lidija Ribić), Karla Novak i Ivan Markan te Vanessa Balog i Vito Peranec – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, razredna nastava (Adela Horvat i Nenad Pogorelec), Mia Rajher i Gabrijel Dolenec te Sara Matulin i Lovro Erdelji – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, predmetna nastava (Romina Volar).

Nastavite čitati

Međimurje

Prijam za Jakova Vuka iz Macinca: osvojio je Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinski načelnik Nikola Novak u prostorijama je Općinske uprave Općine Nedelišće priredio prijam za Jakova Vuka iz Macinca, studenta Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta koji je osvojio Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu.

Jakov je primio Rektorovu nagradu za znanstveni rad u području biomedicine i zdravstva pod nazivom „Sinteza i karakterizacija novih hibrida harmina i primakina s potencijalnim citostatskim djelovanjem“, koji je izradio u akademskoj 2020./2021. godini u okviru istraživačkog projekta „Derivati harmina kao potencijalni antimalarici“ Hrvatske zaklade za znanost.

Rektorova nagrada dodjeljuje se za najbolje studentske radove znanstvenog sadržaja, odnosno, umjetnička ostvarenja radi poticanja znanstveno-istraživačkog i umjetničkog rada te promicanja studentskog stvaralaštva.

Općinski načelnik Nikola Novak poželio mu je sreću u daljnjem školovanju i u profesionalnoj karijeri, a za poticaj mu je dodijeljena i financijska nagrada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje