Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Dječji tjedan: 800 mališana uživalo u aktivnostima na Starom gradu

Objavljeno:

- dana

Ove godine Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina uključila se u obilježavanje Dječjeg tjedna koji se odvijao pod motom „Ljubav djeci prije svega”.

Vremenske (ne)prilike nisu dozvolile da se sve planirane aktivnosti održe u predviđenim terminima, ali na kraju svega, to je najmanje važno – ono što je najvažnije je da su mališani i ovoga puta imali priliku mnogo toga doznati i doživjeti, a pritom se i naigrati, naskakati i uživati u dobrom, veselom društvu.

Varaždinsko Društvo „Naša djeca” organiziralo je brojne aktivnosti za vrtićarce i osnovnoškolce, a u organizaciji im se pridružila Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina.

Naime, nakon što su se djeca upustila u Pustolovnu potragu za blagom Varaždina, edukativno-zabavnu i rekreativnu aktivnost na Trgu kralja Tomislava, krenuli su prema Starom gradu gdje su ih dočekali stručna suradnica u ZSUGV-u Anica Sitar i voditelj Nogometne akademije „Lumen” Tomislav Jelenski.

Na livadi ispred dvorca, djeca su tijekom pet dana mogla uživati igrajući već zaboravljene „stare igre”, one uz koje su se nekada družili i rasli njihovi roditelji. Natjecali su se tako u potezanju užeta, skakanju u vrećama, nošenju mandarine na žlici, bacanju potkove…

– Bilo je to pet prekrasnih dana u kojima smo i Tomislav i ja uživali baš kao i djeca. Prisjetili smo se tih nekih starih igara koje se danas gotovo ne igraju, a vrlo su zabavne i ono što je još važnije, djeca su stalno u pokretu. Ne treba posebno naglašavati važnost sporta za sve, a posebno za naše najmlađe, zato nam je drago što smo se na naš način uključili u obilježavanje Dječjeg tjedna – kazala je Anica Sitar.

U aktivnostima organiziranim na Starom gradu uključilo se gotovo 800 vrtićaraca i osnovnoškolaca.

Foto i video

FOTO Podrška Palčićima: HNK u Varaždinu zasjao ljubičastom bojom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Grad Varaždin i ove se godine uključio u obilježavanje Svjetskog dana prijevremeno rođene djece – tim je povodom jučer, 17. studenoga, zgrada HNK u Varaždinu bila osvijetljena ljubičastom bojom.

U cijelom svijetu, 1 od 10 djece rodi se prije vremena. U Hrvatskoj, to je više od 2600 djece godišnje, odnosno sedmero svakoga dana. S obzirom na to da se rađaju nezreli, ovoj djeci je, da bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika.

Usprkos tome, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od pet godina. Svake godine, zbog prijevremenog rođenja, u svijetu umire milijun djece.

S ciljem podizanja svijesti u javnosti o problemu prijevremenog rađanja, 17. studenoga organiziraju se različite aktivnosti širom svijeta, a jedna od njih je osvjetljavanje poznatih građevina dekorativnom rasvjetom ljubičaste boje, s obzirom na to da je to boja koja simbolizira ovu temu.

Dodajmo da podršku roditeljima prijevremeno rođene djece kontinuirano pruža Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Na Kapucinskom trgu niče impozantni ledeni tobogan dugačak 40 metara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Organizatori Advenat u Varaždinu najavili su najbolju ikad Ledenu čaroliju na Kapucinskom trgu, a klizalište bi s radom trebalo početi 26. studenoga.

Ledena čarolija, koja uz ove rekreativne zimske radosti uključuje i prateću ugostiteljsku ponudu koja će vas grijati nakon boravka na ledu, ove se godine ponovno vraća na prostrani Kapucinski trg, na kojem je sve i počelo.

Obožavatelje leda i ledene zabave na Kapucinskom trgu čeka veliko klizalište s ledenim stazama površine od čak 1100 m2 te 40 m dugi ledeni tobogan površine 120 m2, najavili su organizatori.

Danas snimljene fotografije gradnje tobogana izgledaju prilično fenomenalno. Izgleda da će se moći klizati i ispod tobogana

Klizat će se svakodnevno, a bit će organizirana i škola klizanja. Cijene će biti iste kao i prijašnjih godina – 15 kuna ulaznica i 15 kuna najam klizaljki.

U četvrtak, 23. prosinca, na Kapucinskom trgu će 6 mladih akademskih umjetnika izrađivati ledene skulpture. Iz ledenih će blokova oblikovati ledene instrumente inspirirani lokacijom Glazbene škole u Varaždinu. Organizator akcije je Rotary club Varaždin 1181.

Budući da Zagreb ove godine nema klizalište u centru grada varaždinski gradonačelnik se nada da će gosti pohrliti na klizanje u Varaždin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje