Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Dječji tjedan obilježili i u Osnovnoj školi „Podrute“

OŠ Podrute

Objavljeno:

- dana

Tijekom prošlog tjedna, od 4. do 8. listopada, Osnovna škola Podrute obilježila je Dječji tjedan. Učitelji su pripremili različite aktivnosti za djecu koje su se, većim dijelom, održavale pod velikim odmorom u matičnoj i područnoj školi.

Dječji tjedan je započeo i završio „Glazbenim odmorom” tijekom kojeg su se slušali hitovi  domaćih i stranih izvođača. O odabiru glazbe pobrinuo se učitelj glazbene kulture Andrej Križanec.

„Čitam ti priču”, aktivnost učiteljice hrvatskog jezika, provodila se u knjižnici gdje su učenice 8. razreda, Lana Đopar i Katarina Vizir, učenicima nižih razreda čitale slikovnicu „Oči koje svijetle u mraku”, dok je učenicima viših razreda učiteljica Jelena Đakmanec – Milevčić čitala priču „Ronilac bisera”.

U područnoj školi Završje učenicima nižih razreda slikovnicu je čitala knjižničarka Snježana Sedlar. Nakon pročitanih priča, učenici su crtanjem i pisanjem iznijeli svoje dojmove.

Učenici šestog i osmog razreda područne škole sa svojom učiteljicom hrvatskog jezika Daliborkom Mrazek, proveli su aktivnost pod nazivom „Ove jeseni otvaram kišobran” u kojoj su navodili pozitivne misli i poruke za svu djecu.

O dječjim pravima i dužnostima više su govorili učenici petog i sedmog razreda sa svojom učiteljicom hrvatskog jezika Andrejom Korpar u aktivnosti „Svi smo mi dio istog svijeta”, kao i učenici četvrtog razreda matične škole s učiteljicom Vedranom Cerovec. Aktivnosti se priključila učiteljica Kristina Meštrić koja je s učenicima o dječjim pravima i dužnostima pričala i pisala na njemačkom jeziku. 

Učenici šestog razreda područne škole sa razrednicom Danijelom Harmicar proveli su aktivnost „Djeca i mladi mijenjaju svijet” na kojoj su se osvrnuli na postignuća djece i mladih koji svojim postupcima pokreću promjene u svijetu za bolju budućnost.

– Svi radovi provedenih aktivnosti izloženi su na panoima škole. Ponosni smo i na naše male prvašiće učiteljice Nedjeljke Đurkan koji su doprinijeli izložbi svojim slikovnicama o Crvenkapici, kao i na učenike trećeg razreda učiteljice Dijane Vincek koja je kroz aktivnost „To sam ja“ s učenicima izrađivala srca i pisala poruke ljubavi i prijateljstva. Na hodnicima škola učenici su, tijekom cijelog tjedna, veselo skakutali i igrali školicu, rješavali sudoku i tražili glagoljična slova po školi kako bi na panou uspješno posložili glavnu misao vodilju Dječjeg tjedna: Ljubav djeci prije svega – poručuje Danijela Harmicar, učiteljica.

Život i društvo

U Hrvatskoj lani 64.394 lovca, evo koliko su životinja odstrijelili

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

lov lovac puška

Državni zavod za statistiku objavio je podatke o lovstvu u Hrvatskoj tijekom 2020. godine.

Lani je u našoj zemlji bilo 64.394 lovaca, a ukupan broj lovaca u 2020. veći je za 3,2 %.

Iste je godine odstrijeljeno 63.432 komada divljači, a najviše divljih svinja, odnosno 39.778 komada.

U 2020. odstrel jelena veći je za 8 %, s odstrijeljena gotovo 5654 grla, dok je kod srna odstrijeljeno 17.789 grla, što je povećanje od 6,6 %. Odstrel zečeva veći je za 8 %, dok je odstrel fazana veći za 3,4 % u odnosu na 2019.

Odstrel divljih svinja u 2020. u odnosu na 2019. ostao je na približno istoj razini, dok je odstrel močvarica smanjen za 10 %. Odstrel ostale pernate divljači ostao je na prošlogodišnjoj razini.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Varaždinske Toplice u finalu izbora za najbolji mali grad za razvoj gospodarstva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove je godine u organizaciji Jutarnjeg lista, Gradonačelnik.hr-a i agencije Ipsos održan izbor najboljih gradova u Hrvatskoj u nekoliko kategorija, a nagrade „Najbolji grad 2021.” dodijeljene su u četvrtak u Novom Vinodolskom.

U završnicu izbora malih gradova koji imaju najbolje uvjete za razvoj gospodarstva, uz četiri grada otočna grada – Hvar, Krk, Mali Lošinj i Komižu ušao je i jedan grad s kontinenta, a to su Varaždinske Toplice.

Varaždinske Toplice kojima je ovo bio prvi ulazak u završnicu izbora najboljih malih gradova u gospodarstvu, potvrdile su svoju kvalitetu između ostalog, zahvaljujući najboljim pokazateljima broja nezaposlenih (12) na 1000 stanovnika i udjela poreznih prihoda u ukupnim proračunskim prihodima od 73 %.

Vrijedi svakako istaknuti i potpore za gospodarstvo, a jedna od njih je potpuno ili djelomično oslobađanje od doprinosa za nositelje osam vrsta investicija, među ostalim za investitore u stambenu izgradnju, poljoprivrednu proizvodnju i turizam.

Ponos zbog ulaska u prestižno finale nije skrivala ni gradonačelnica Dragica Ratković.

– Bili smo u finalu pet najboljih malih gradova za gospodarstvo što je samo poticaj za sve ono što nas čeka i nagrada za sve ono što smo radili – rekla je gradonačelnica.

Varaždinske Toplice su jedini kontinentalni grad koji je ušao u finale u kategoriji gospodarstvo, a gradonačelnica Ratković naglasila je kako je to dodatan poticaj za još više ulaganja i puno bolji rad.

– Nastavljamo raditi punim plućima kako bi bili još bolji iduće godine – zaključila je Ratković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje