Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Dječji tjedan u općini Sračinec s mnogobrojnim aktivnostima

Objavljeno:

- dana

Na mladim svijet ostaje

Dječji tjedan u općini Sračinec obilježen je mnogobrojnim aktivnostima djece i za djecu.

Sve je počelo još u nedjelju kada su u sklopu Dana Miholja održane edukativno – zabavne aktivnosti za djecu. U rad s djecom uključili su se OŠ Sračinec, Dječji vrtić Bambi, Savjet mladih te udruga Črna sraka s mnogobrojnim kreativnih radionicama i igrama za djecu.

Djeca općine Sračinec svoje mještane nekoliko puta godišnje razvesele predstavama koje su pripremila. Ovaj put predstavu za djecu pripremili su odrasli. U velikoj dvorani Doma kulture u Sračincu gostovalo je kazalište Pinklec iz Čakovca s monodramom Petrica Kerempuh prilagođenoj djeci od prvog do osmog razreda osnovne škole.

– Ovaj Dječji tjedan organiziran je u sklopu inicijative Općina prijatelj djece, koju provodimo već neko vrijeme. Nadamo se da će Općina Sračinec uskoro dobiti status prijatelja djece, jer zaista mnogo sredstava ulaže u predškolsko i školsko obrazovanje te standard života djece. Završni izvještaj smo predali, još čekamo posjet iz Zagreba i nadamo se skorom dobivanja statusa Općine prijatelj djece – rekla nam je Stanka Miko, predsjednica Općinskog vijeća Općine Sračinec i voditeljica inicijative.

U utorak je delegacija djece iz Osnovne škole Sračinec posjetila općinske prostorije gdje ih je primio načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec. 28 predstavnika učenika, po jedan iz svakog razrednog odjeljenja, mogli su razgledati prostorije, upoznati djelatnike i dobiti informacije o načinu rada općinske uprave.

– Naša Općina izdvaja velika sredstva za potrebe djece, od njihovog rođenja, kada svako dijete dobiva poklon od 1.000 kuna, preko novog dječjeg vrtića koji smo izgradili, pa sve do stipendiranja studenata. Iako Općina Sračinec nije vlasnik Osnovne škole, svake godine pomažemo u poboljšanje standarda učenika. Godinama financiramo školu plivanja za učenike trećih razreda, sufinanciramo prehranu učenika slabijeg imovinskog stanja, obnavljamo i nabavljamo nova didaktička pomagala, opremamo školu ormarićima, financiramo školu u prirodi i tako dalje. Nagrađujemo izvrsnost, stipendijama za srednjoškolce i studente s područja općine, a od nedavno djeluje i Savjet mladih od kojih dobivamo prijedloge za rad – istaknuo je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Nakon susreta s načelnikom i djelatnicima Općine, djeca su dijelila letke o svojim pravima i inicijativi Općina prijatelj djece. Aktivnost Dječjeg tjedna nastavljene su radionicama i predavanjima u Osnovnoj školi Sračinec i Dječjem vrtiću Bambi.

Izvor: Foto:

Život i društvo

FOI u inicijativi UN Global Compact, u žiži interesa fakulteta odsad su i ljudskih prava, prava radnika te borba protiv korupcije…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Fakultet organizacije i informatike pridružio se u lipnju 2022. godine UN Global COMPACT-u – najvećoj i najvažnijoj svjetskoj inicijativi za održivi razvoj i korporativnu i institucijsku održivost.

Global Compact inicijativa pokrenuta je 2000. godine s ciljem uvođenja društveno odgovornog poslovanja i danas je najveća takva inicijativa koja okuplja više od 14 000 korporativnih dionika i više od 4 000 dionika civilnih i nevladinih organizacija iz više od 140 zemalja diljem svijeta. Kao dio Global Compact inicijative, FOI se obvezao podupirati načela inicijative iz područja ljudskih prava, prava radnika, okoliša i borbe protiv korupcije te će svake dvije godine UN-ovoj inicijativi dostavljati izvješće o konkretnoj podršci načelima Global Compact-a, a izvješća će biti javno objavljena na web stranici fakulteta.

Pristupanje Global Compact inicijativi korak je prema dodatnom unapređenju društveno odgovornog poslovanja fakulteta, a svoje zadovoljstvo učinjenim izrazila je i dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep poslavši pismo Antoniu Guterresu, glavnom tajniku Ujedinjenih naroda, obvezujući se podupirati transparentno poslovanje i pridržavati se načela Global Compact inicijative.

Ovim pristupanjem inicijativi koja djeluje pod okriljem UN-a, FOI se obvezuje na odgovornost i održivost, koja postaju obvezujuća osnova za daljnje praktično djelovanje u akademskom i javnom sektoru.

Nastavite čitati

Život i društvo

Trnovec Bartolovečki: U srpnju kreće  prva faza sanacije divljih deponija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostoru novouređene zgrade Matičnog ureda u Bartolovcu u petak je potpisan ugovor o prvoj fazi sanacije nelegalnih odlagališta otpada na području Općine Trnovec Bartolovečki. Ugovor su potpisali načelnica Verica Vitković i Boris Rauš, direktor tvrtke Bagerkop-Roberto iz Novog Marofa.

– Procijenjena vrijednost svih deponija, a govorimo o velikim deponijima koji se nalaze na nekretninama u vlasništvu Općine ili Republike Hrvatske, iznosi oko 3 milijuna kuna. Obzirom da ne možemo dati 3 milijuna kuna za sanaciju smeća u jednoj godini, mi smo to podijelili u dvije faze. Prvu fazu krajem godine prijavili smo na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i dobili odluku o sufinanciranju 40 posto te vrijednosti. Isto tako, Fond je i ove godine objavio natječaj pa smo prijavili i drugu fazu. Protekli tjedan je došla odluka o odobravanju također 40 % od strane Fonda i za drugu fazu – kazala je načelnica Vitković.

Prva faza sanacije divljih deponija obuhvaća nekretnine koje su smještene u Poduzetničkoj zoni u Trnovcu, zatim one uz dravski kanal te uz kanal kroz Šemovec. Očekivano vrijeme izvođenja radova je do kraja srpnja.

U dogovoru s izvođačem radova, sanacijom nelegalnih odlagališta otpada djelomično će se riješiti i uređenje poljskih putova u lošijem stanju na području Općine Trnovec Bartolovečki.


Naime, na divljim deponijima puno je građevinskog otpada, cigle, crijepa i betona. Zbog uštede i na odvozu ovog otpada s divljih deponija i u nabavi materijala za sanaciju poljskih putova, ovaj otpadni materijal će se reciklirati i na ekološki način će se navoziti poljski putovi.


Direktor Rauš potvrdio je da tvrtka ima postrojenje za obradu ovog neopasnog otpada i njegovo recikliranje za upotrebu u uređenju poljskih putova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje