Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Dječji tjedan u općini Sračinec s mnogobrojnim aktivnostima

Objavljeno:

- dana

Na mladim svijet ostaje

Dječji tjedan u općini Sračinec obilježen je mnogobrojnim aktivnostima djece i za djecu.

Sve je počelo još u nedjelju kada su u sklopu Dana Miholja održane edukativno – zabavne aktivnosti za djecu. U rad s djecom uključili su se OŠ Sračinec, Dječji vrtić Bambi, Savjet mladih te udruga Črna sraka s mnogobrojnim kreativnih radionicama i igrama za djecu.

Djeca općine Sračinec svoje mještane nekoliko puta godišnje razvesele predstavama koje su pripremila. Ovaj put predstavu za djecu pripremili su odrasli. U velikoj dvorani Doma kulture u Sračincu gostovalo je kazalište Pinklec iz Čakovca s monodramom Petrica Kerempuh prilagođenoj djeci od prvog do osmog razreda osnovne škole.

– Ovaj Dječji tjedan organiziran je u sklopu inicijative Općina prijatelj djece, koju provodimo već neko vrijeme. Nadamo se da će Općina Sračinec uskoro dobiti status prijatelja djece, jer zaista mnogo sredstava ulaže u predškolsko i školsko obrazovanje te standard života djece. Završni izvještaj smo predali, još čekamo posjet iz Zagreba i nadamo se skorom dobivanja statusa Općine prijatelj djece – rekla nam je Stanka Miko, predsjednica Općinskog vijeća Općine Sračinec i voditeljica inicijative.

U utorak je delegacija djece iz Osnovne škole Sračinec posjetila općinske prostorije gdje ih je primio načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec. 28 predstavnika učenika, po jedan iz svakog razrednog odjeljenja, mogli su razgledati prostorije, upoznati djelatnike i dobiti informacije o načinu rada općinske uprave.

– Naša Općina izdvaja velika sredstva za potrebe djece, od njihovog rođenja, kada svako dijete dobiva poklon od 1.000 kuna, preko novog dječjeg vrtića koji smo izgradili, pa sve do stipendiranja studenata. Iako Općina Sračinec nije vlasnik Osnovne škole, svake godine pomažemo u poboljšanje standarda učenika. Godinama financiramo školu plivanja za učenike trećih razreda, sufinanciramo prehranu učenika slabijeg imovinskog stanja, obnavljamo i nabavljamo nova didaktička pomagala, opremamo školu ormarićima, financiramo školu u prirodi i tako dalje. Nagrađujemo izvrsnost, stipendijama za srednjoškolce i studente s područja općine, a od nedavno djeluje i Savjet mladih od kojih dobivamo prijedloge za rad – istaknuo je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Nakon susreta s načelnikom i djelatnicima Općine, djeca su dijelila letke o svojim pravima i inicijativi Općina prijatelj djece. Aktivnost Dječjeg tjedna nastavljene su radionicama i predavanjima u Osnovnoj školi Sračinec i Dječjem vrtiću Bambi.

Izvor: Foto:

Život i društvo

Planira se gradnja novog pastoralnog centra u Vidovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu župnog dvora Župe svetog Vida u Vidovcu započete su aktivnosti oko izgradnje novog pastoralnog centra, u dvorištu župnog dvora.

Obzirom da se sadašnje pastoralne aktivnosti odvijaju u pomoćnoj zgradi u dvorištu župnog dvora, koja je dotrajala te nema uređen sustav grijanja, a i same aktivnosti ograničene su karakteristikama dostupnog prostora, javila se potreba za izgradnjom novog pastoralnog centra.

Inicijativu za izgradnju pastoralnog centra pokrenuo je načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić u suradnji s velečasnim Brankom Švogorom.

U novom pastoralnom centru nalazit će se učionice, kabineti, dvorane, sanitarije, kuhinja, kotlovnica, spremište i uredski prostori.

Novi pastoralni centar od 600 m2 služit će za potrebe župe sv. Vida kao i za razne druge pastoralne susrete i aktivnosti tijekom čitave godine. – Drago mi je da je inicijativa za izgradnju novog pastoralnog centra konačno pokrenuta i mogu samo reći da će Općina Vidovec maksimalno poduprijeti projekt izgradnje. Do sad smo iz proračuna izdvojili 55.000 kuna za izradu projektne dokumentacije. Ovim projektom naši mještani dobit će adekvatne prostorije za vjeronauk i vjeronaučne susrete, prostor za roditeljske sastanke prvopričesnika i krizmanika, susrete mladih kroz čitavu godinu, a bit će na raspolaganju i za Caritas te ostale udruge i pojedince. Vjerujem da će ovaj projekt biti na korist čitave zajednice – istaknuo je načelnik Bruno Hranić.

Navedeni projekt predstavljen je i varaždinskom biskupu mons. Bože Radošu koji je izrazio zadovoljstvo i najavio da će Varaždinska biskupija također poduprijeti projekt izgradnje pastoralnog centra te ujedno napomenuo da pastoralni centar treba služiti svim mještanima u cilju boljeg povezivanja župe i lokalne zajednice.

Nastavite čitati

Život i društvo

U akciji darivanja krvi u Kaznionici u Lepoglavi prikupljene 64 doze krvi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

GDCK Ivanec

Uspješno je provedena još jedna akcija dobrovoljnog darivanja krvi koja se održala jučer u restoranu „Ivančica“ za djelatnike Kaznionice u Lepoglavi i sve ostale darivatelje koji su se pridružili akciji darivanja krvi.

Akciji je pristupilo 67 darivatelja, i to 42 muškaraca i 25 žena, te su prikupljene 64 doze dragocjene tekućine. Odbijena su 3 darivatelja.

Prvi puta krv su darovale Ivana Hiržin iz Donje Višnjice i Bunić Emina iz Donje Voće.

Iz Kluba 100+ krv je darovao Franjo Bračko iz Lepoglave koji je prošle godine dobio priznanje za 100 put darovanu krv.

– Pozivamo vas da se pridružite i našim budućim akcijama DDK i na taj način napravite nešto pozitivno za svoje i tuđe zdravlje! Najavljujemo iduću akciju u prostorijama GDCK-a Ivanec 16. ožujka od 8:30 do 13:00. Pratite naš kalendar akcija DDK na našim internetskim stranicama. Hvala svima od srca! Vaše društvo Crvenog križa! – poručuju iz ivanečkog Društva Crvenog križa.

Nastavite čitati