Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Dječji vrtić Belica: možda su maleni uzrastom, no veliki su po humanim djelima!

Objavljeno:

- dana

U Dječjem vrtiću Belica ove pedagoške godine bilo je mnogo događanja! Iako su polaznici ustanove uzrastom maleni, upravo su po svojim humanim djelima pokazali da su zapravo – veliki!

– “Projekt Afrika” započeli smo krajem listopada 2019. – pozvali smo djecu i roditelje da se uključe novčanim prilogom za pomoć djeci u Ugandi. Na tu smo se akciju odlučili potaknuti saznanjem da naša sumještanka dr. Ana Magdalenić putuje tamo s ciljem da posjeti djecu i njihovu školu sv. Franje, odakle nam se javio i njihov poglavar franjevac Agapitus – objašnjava ravnateljica Vrtića Snežana Bence.

Skupilo se oko 3 tisuće kuna, ali dobrobit ove akcije vidljiva je i na djeci! Kako to?

– Osim što smo ih potaknuli na empatiju i razmišljanje o životu njihovih vršnjaka u dalekoj Ugandi, oni su u vrtiću istraživali i učili o tom kontinentu uz mnoštvo aktivnosti koje su za njih pripremali odgojitelji ili su ih sami inicirali. Imali su priliku sudjelovati u predstavljanju puta uz videomaterijale i fotografije te čuti iskustva dr. Ane. Naučilo se puno o zemljopisnim značajkama, flori i fauni, glazbi i plemenskoj kulturi Afrike, a kruna cijelog projekta bila je fašnička maska ”Afričko pleme” – objašnjavaju iz Vrtića.

Za sudjelovanje u međunarodnom projektu „Say hello to the world!“ dobili su naslov tolerantnog vrtića.

– Radom na zadanim temama i uz suradnju s partnerskim vrtićem iz Slovenije kod djece smo razvijali svijest o međusobnim različitostima, da ih je potrebno uvažavati i poštivati, pomagati slabijima, utjecali smo na vlastiti osjećaj vrijednosti i dostojanstva, proširivali znanja i kompetencije…

Tijekom provedbe ovog projekta organizirali smo akciju prikupljanja potrepština i hrane za čakovečki Azil „Prijatelji“, mnogo smo govorili o kućnim ljubimcima te se dotaknuli teme napuštenih životinja, a djeca su, naravno, odmah bila spremna pomoći.

 

Već nekoliko godina prikupljamo plastične čepove za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma, a svake se godine trudimo što više doprinijeti humanitarnom božićnom sajmu Općine Belica. S takvim ciljevima u planu djelovat ćemo i dalje. Ovom se prilikom zahvaljujemo svim polaznicima vrtića, roditeljima i svima ostalima koji su sudjelovali u humanitarnim akcijama! – dodaju.

 

Međimurje

FOTO Tjedan kolektivne sadnje stabala u Dječjem vrtiću “Potočnica” Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove je godine Dječji vrtić Potočnica sudjelovao je u nacionalnoj kampanji “Tjedan kolektivne sadnje stabala u Hrvatskoj 2021.” koji se održava u razdoblju od 1. – 7. ožujka.

Inicijativa “Zasadi drvo, ne budi panj!” pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi stablo i tako pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine, ujedno i borbi protiv klimatskih promjena. Želi se potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da diljem Hrvatske zasade što više stabala i time istaknu važnost i dobrobit drveća i zelenila.

Vrtni centar Iva Štefanec i Rasadnik Žižek Sveta Marija velikodušno su donirali Dječjem vrtiću sadnice kupine, maline, smokve i jasena. Djeca su zajedno sa svojim odgojiteljicama, ravnateljicom i općinskim načelnikom zasadili sadnice u dvorištu vrtića.

Nastavite čitati

Međimurje

Sveti Juraj na Bregu: “Barakači” očistili potok, radnici razne lokacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga Baraka/Općina Sveti Juraj na Bregu

Unutar Udruge Baraka djeluje “gerilska skupina” s misijom raščišćavanja šuma od štetnog otpada koji se godinama nakuplja u prirodnim životnim zajednicama.

Drugoga vikenda u veljači članovi Udruge koji se nazivaju “Barakačima” organizirali su testnu verziju akcije čišćenja potoka na području spomenika prirode Bedekovićeve grabe koji se nalazi na prostoru općine Sveti Juraj na Bregu.

– Pošto smo ocjenili akciju uspješnom, sudeći po količini skupljena otpada i dobrom danu kojeg smo proveli u parku, kontaktirali smo načelnika Općine Anđelka Nagrajsalovića s planom organizacije većih akcija kojima se možete pridružiti i vi! Pratite informacije o nadolazećim događajima na Facebook stranici Udruge Baraka! – poručuju “Barakači”.

Djelatnici na javnim radovima sanirali onečišćene lokacije

Pokoji dan kasnije na području iste Općine, u skladu s dojavama građana, locirana su mjesta na kojima su nesavjesne osobe odbacile otpad. Djelatnici zaposleni na javnim radovima u Općini Sveti Juraj na Bregu sanirali su spomenute lokacije i prikupile odbačeno smeće. Odbačene vreće s raznim otpadom nalazile su se u šumi pokraj županijskih cesta Pleškovec – Mali Mihaljevec, Mali Mihaljevec – Zasadbreg i Frkanovec – Dragoslavec.

Nastavite čitati