Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Dječji vrtić „Tratinčica” iz Varaždinskih Toplica proslavio rođendan

Objavljeno:

- dana

Dječji vrtić „Tratinčica” Varaždinske Toplice, vrtić s dugogodišnjom tradicijom odgoja i obrazovanja, u nedjelju, 25. travnja, veselim he druženjem proslavio rođendan.

Dječji je vrtić osnovan pod okriljem Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića, a samostalnom odgojno-obrazovnom ustanovom postao je 1994. godine te je njen osnivač Grad Varaždinske Toplice.

Niz je godina bio smješten u osnovnoj školi, nakon čega je preseljen u zgradu stare škole sagrađenu 1878. godine, gdje i danas djeluje, odgajajući generacije zdrave, samopouzdane, znatiželjne, kreativne, zaigrane, zadovoljne i iznad svega nasmijane djece koja će znati uživati u suživotu s prirodom i znati biti dio nje.

Trenutno je u pet odgojnih skupina i predškoli ukupno 120 mališana, kaže ravnateljica vrtića Linda Novačić, koja se sa sjetom prisjetila ranijih godina kad se rođendan vrtića obilježavao raznim aktivnostima punih tjedan dana.

– Kako se dame ne pita za godine, tako nećemo ni otkriti koji je ovo rođendan naše „Tratinčice”, ali možemo reći da je već oko pola stoljeća drugi dom generacijama mališana. Uvijek smo za rođendan imali puno programa, velika druženja na koja smo pozivali naše donatore, prijatelje vrtića i sve ostale koji nam pomažu u radu, kako bi im se na taj način odužili za suradnju i pomoć, no ove godine rođendan smo obilježili skromnije. Malo su nas spriječile vremenske neprilike, a malo više epidemiološka situacija pa smo, poštujući propisane mjere proslavili rođendan u, da tako kažem, obiteljskom krugu – rekla je Novačić.

Rođendan „Tratinčice” proslavljen je u dvorištu vrtića, gdje su djeca otpjevala vrtićku himnu, plesala i veselila se. Slavlje nije prošlo bez šarenih konfeta, ali ni bez torte i to čak dvije – jedna od njih pripremljena je u slastičarnici Nympha, a drugu je u ime osnivača vrtića – Grada Varaždinskih Toplica, na poklon donijela gradonačelnica Dragica Ratković.

– Našim malim topličkim vrtićarcima od srca čestitam rođendan njihova vrtića te im želim da uživaju u igri i bezbrižnosti pa da dogodine proslavimo rođendan „Tratinčice” onako kao što smo to uvijek činili; uz pjesmu, radost i veselo druženje. Potrudit ćemo se da našim najmlađima osiguramo najbolje moguće uvjete u cilju zdravog i sigurnog odrastanja, od najranije dobi i tijekom školovanja sve do njihova odrastanja. Na mladima svijet ostaje i oni su naša budućnost i zato treba u njih ulagati – rekla je gradonačelnica Dragica Ratković.

Foto i video

FOTO Uživalo se u dobroj kapljici na 21. izložbi vina „Vinea 2021“ u Vinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povjerenstvo za ocjenjivanje, prema preporukama Stožera civilne zaštite i poštujući propisane epidemiološke mjere, 6. svibnja završilo je s ocjenjivanjem zaprimljenih uzoraka vina za 21. izložbu vina „Vinea 2021“ u Vinici.  

Podjela odličja održana je danas, u subotu, 15. svibnja, na natkrivenoj terasi pored zgrade Općine Vinica, s početkom u 14 sati, u skladu s epidemiološkim mjerama.

Kako je bilo, pogledajte u fotogaleriji.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Na Sveučilištu Sjever otvorena izložba „Kultura u fokusu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Sveučilištu Sjever, u Sveučilišnom centru Koprivnica svečano je otvorena 6. izložba u sklopu projekta „Kultura u fokusu“.

Projekt „Kultura u fokusu“ primarno se realizira kroz fotografiju i popularizira kroz međunarodni fotografski natječaj na platformi mediapitch.com u svrhu dokumentacije, edukacije, kreativne umjetničke interpretacije te komplementarnih znanstvenih istraživanja.

Na ovogodišnji natječaj prijavilo se ukupno 80 autora sa 680 radova od kojih je stručni žiri u sastavu Draženka Jalšić Ernečić, Siniša Hančić, Krasnodar Peršun, Dženat Dreković i Mario Periša odabrao 100 fotografija za izložbu, koja će još idućih tjedan dana biti otvorena za razgledavanje u prostorima Sveučilišnog centra Koprivnica. 

Također, ovogodišnje otvorenje izložbe održano je u sklopu Festivala znanosti koji se na Sveučilištu Sjever održava od ponedjeljka, 10. svibnja do subote, 15. svibnja, s temom „Kultura znanosti“. Izložba je organizirana uz potporu Sveučilišta Sjever i Grada Koprivnice, a svečano ju je otvorio gradonačelnik Grada Koprivnice, Mišel Jakšić.

Šesta Kultura u fokusu predstavlja razdoblje mučne 2020 godine, obilježeno pandemijom koronavirusa i snažnih potresa koji su uzdrmali Hrvatsku, a pandemijske mjere i prilike još traju i u 2021 godini. Cilj ovog projekta je istraživanje  percepcije kulturne baštine i povijesnih okolnosti uzrokovanih korona krizom te ujedno promocija duhovnih  vrijednosti, kulturnih ostvarenja i umjetničke  prakse nastalih i fotografski zabilježenih kroz 2020-u godinu i sve  do 30. travnja 2021.

Autor i idejni začetnik projekta „Kultura u fokusu“ je doc.art. dr. sc. Mario Periša, pročelnik Odsjeka za medijski dizajn Sveučilišta Sjever.

– Slijedeći ideju sveobuhvatnosti fotografskog stvaralaštva , neovisno o metodi i diskursu fotografskih praksi, a u namjeri popularizacije fotografskog stvaralaštva već 6. Kulturom u fokusu ostvarujemo zadani cilj koji sam stavio pred ovaj projekt,  a to je prije svega poticanje fotografskog stvaralaštava s umjetničkom i dokumentarnom vrijednošću, afirmacija umjetničkih osobnosti, šanse za mlade autore i potvrda fotografima s iskustvom, vraćanje kulturnih dobara i umjetničkog stvaralaštva u fokus javnosti. Osim izložbe, zajedno s kolegama s Odjela za prehrambenu tehnologiju na radionicama smo istražili i o mogućnostima „sljubljivanja vina i umjetnosti“ istražujući vezu okusa vina i percepcije fotografskog sadržaja – istaknuo je doc.dr.sc. Periša.

Teme ovogodišnjeg natječaja bile su predviđene standardnim kategorijama natječaja, no dodatnu pozornost autori su mogli istraživati u indirektnim vezama i posljedicama korone na kulturna ostvarenja za ovo razdoblje. Kultura u fokusu ima za cilj stvaranje  fotografija i dokumentarnog materijala s umjetničkom vrijednošću, promocije kulturnog stvaralaštva, stvaranja baze fotografija za daljnja istraživanja autorskih djela, kao i poticanja kreativnog izričaja i veće zastupljenosti kulturnih sadržaja u medijima i na društvenim mrežama.

Pobjednici po kategorijama ovogodišnjeg natječaja Kultura u fokusu su Borna Filić, Filip Gržinčić, Neja Markičević, Nedi Rački, Stipe Surać i Sandra Šimunović a ukupni pobjednik natječaja 6.Kulture u fokusu je Anto Magzan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!