Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Djed Božićnjak posjetio Cesticu i razveselio djecu, a ostavio im je i slatke pakete

Objavljeno:

- dana

Kulturno umjetnička sekcija „Zvončići“ u suradnji s DVD-om Lovrečan Dubrava, MNK Lovrečanom, Lovrečanskim adventom i općinom Cestica, organizirala je dolazak Djeda Božićnjaka u općinu Cestica.

Obilazak Djeda Božićnjaka organiziran je u nedjelju, 20. prosinca. Ovaj put zbog loše epidemiološke situacije i zabrane okupljanja, Djed Božićnjak nije dijelio poklone po organiziranim punktovima, već je dostavio besplatne slatke pakete djeci koja su ga razdragano čekala ispred svojih kuća.

Marljivi organizatori Lovrečanskog adventa pobrinuli su se da svi ljudi koji su čekali ispred svojih kuća, dobe šalicu besplatnog kuhanog vina ili čaja.

Zbog loše epidemiološke situacije ove godine nije bilo zapisivanja za darove od strane roditelja.

Uz financijsku pomoć općine Cestica, organizatori su odlučili ove godine rasteretiti roditelje plaćanja darova, pa su prigodne slatke paketiće podijelili besplatno svoj djeci koja su ga vjerno čekala.

Na potezu od ukupno 22 kilometra podijeljeno je ukupno 177 slatkih paketa, 55 L kuhanog vina i 40 L čaja.

Podjela darova najmlađima organizirana je pod pratnjom vatrogasnog kombija DVD-a Lovrečan Dubrava na potezu mjesta Babinec, Kolarovec, Brezje Dravsko, Dubrava Križovljanska, Veliki i Mali Lovrečan, Jarki, Selci Križovljanski i Malo Gradišće.

Ovu dugu trasu Djed Božićnjak obilazio je skoro 6 sati.

Na mjestu tragične pogibije dugogodišnjeg člana i kočijaša kulturno umjetničke sekcije Zvončići Marija Škrinjara, Djed Božićnjak je sa svojom delegacijom zapalio je prigodnu svijeću.

Običaj je da Djeda Božićnjaka na toj trasi sanjkama prevezu konji, a ove godine zbog nedostatka snijega, darovi su prevoženi kočijom.

Kako u tom dijelu Općine Cestica već duže vrijeme nema potrebne konjske zaprege u obilazak Djeda Božićnjaka i pripremljenih darova spremno su se uključili David Težak iz Turškog Vrha (Općina Zavrč) i Katja Lajh iz Grajene kod Ptuja, iz susjedne Slovenije. Kočiju s darovima prevozile su kobile Lasta i Luna.

– Moramo napomenuti da virus COVID-19 ovu 28 godina dugu tradiciju nije uspio prekinuti, te se nadamo da će ova lijepa tradicija biti nastavljena i sljedeće godine. Svi članovi uključeni u organizaciju posjeta Djeda Božićnjaka i svi sudionici ovog darivanja, držali su se svih epidemioloških preporuka, na čemu im se od srca zahvaljujemo – ističu organizatori.

Djeda Božićnjaka uprizorio je Simon Korotaj, pratnju vatrogasnim kombijem i pomoć kod podjele darova izvršili su zapovijednik DVD-a Lovrečan dubrava Milenko Biškup i predsjednik kulturno umjetničke sekcije Zvončići Ivan Korotaj.

Božićnu i novogodišnju čestitku mještanima putem razglasa uputio je Neven Furjan, a podjelu kuhanog vina i čaja izvršio je glavni organizator Lovrečanskog adventa Miljenko Borak. Pratnju iza konjske zaprege i fotografiranje izvršile su Nikolina Veselnik i Helena Juričinec.

– Vrijedi se zahvaliti i dugogodišnjoj spremištarki Kati Rižmarić (teti Kaji) i gospodinu Marijanu Škrinjaru što tako brižno čuvaju i održavaju kola Djeda Božićnjaka, kako bi mogao sigurno dostaviti poklone dobroj dječici. Veliko hvala svim mještanima na doniranom vinu, a najveća zahvala ide općini Cestica što je prepoznala vrijednost ovog projekta i u cijelosti ga financirala – poručili su organizatori.

Život i društvo

Svi su pozvani na subotnju “Biciklijadu općine Sračinec”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec

Općina Sračinec pozvala je sve mještane i ostale zainteresirane da se u subotu, 21. svibnja, pridruže velikoj “Biciklijadi općine Sračinec”, koja se održava povodom Dana obitelji.

Kao i inače, okupljanje je kod Doma kulture Sračinec gdje u 10 sati, zatim se polako u koloni vozi kroz Sračinec, Svibovec Podravski i do cilja kod starog korita rijeke Drave.

Kod kućica je osigurano osvježenje uz hranu i prigodno družiti.

Važna napomena – djeca sudjeluju uz obaveznu pratnju roditelja.

Dođite u što većem broju, provedimo zajedno dan u prirodi, poziv je iz Sračinca.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Učenici Srednje škole Novi Marof na terenskoj nastavi posjetili NP Sjeverni Velebit, Senj i Crikvenicu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici 1.G, 2.G, 3.G, 4.G i 4.E razreda Srednje škole Novi Marof sudjelovali su u petak, 13. svibnja, na terenskoj nastavi u okviru koje su posjetili NP Sjeverni Velebit, informacijski centar „Kuća Velebita“, meteorološku postaju Zavižan, vrh Vučjaki, Velebitski botanički vrt, zatim Senj s tvrđavom Nehaj i Parkom senjskih književnika te Crikvenicu, gdje su bili u Aquariumu.

U NP Sjeverni Velebit učenici su saznali o obilježjima planine Velebit, klimi, biljnim i životinjskim vrstama i staništima, kulturnoj baštini, geologiji i podzemlju. Kod planinarskog doma Zavižan su se upoznali s radom meteorološke postaje te vremenskim ćudima Zavižana.

Popevši se na vrh Vučjak otvorio se prekrasan pogled na kvarnerske otoke i prostor NP Sjeverni Velebit. U Velebitskom botaničkom vrtu naučili su o velebitskim endemima te prošetali oko Balinovačke ponikve.

Slijedio je silazak do Sjevernog hrvatskog primorja, u kojem su učenici posjetili gradove Senj i Crikvenicu. U Senju su obišli znamenitu uskočku tvrđavu Nehaj iz 16. stoljeća i Park senjskih književnika te su prošli pored Sunčanika, odnosno sunčanog sata koji je postavljen na mjestu gdje prolazi 45. paralela. U Crikvenici su posjetili Aquarium s posebno zanimljivim ribama Jadrana i tropskih mora.

 –Tijekom ove terenske nastave učenici su kroz različite oblike edukacije (stručna vodstva, vlastita izlaganja, demonstracija na terenu, materijali u terenskoj knjižici i drugo) naučili i ponovili gradiva iz geografije, povijesti, biologije i hrvatskog jezika. Terenskom nastavom kao oblikom izvanučioničke nastave učenici su u izvornoj stvarnosti i uz istraživačko učenje i raznolikost sadržaja na zabavniji način doživjeli nastavne sadržaje, a pritom se družili i međusobno bolje upoznali. Veselimo se idućoj terenskoj nastavi – objašnjavaju iz Škole.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje