Umjetnost čipke – kreacije na haljinama, čipkasti šator i čipka izrađena od 7,5 kilometara konca samo su dio čarolije naše nematerijalne kulturne baštine koja se prezentira na ovogodišnjem 24. Međunarodnom festivalu čipke.

U petak, 11. rujna, u Lepoglavi je otvoren 24. Međunarodni festival čipke. Kako bi se usprkos epidemiološkoj situaciji nastavila tradicija održavanja Festivala, Grad Lepoglava odlučio je da će se festival održati u drugačijem – virtualnom obliku.

Izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, visokog pokrovitelja Festivala, njegov savjetnik za kulturu Zdravko Zima otvorio je Festival.

– Danas smo u gradu upisanom na kulturnu mapu Hrvatske.  Za čipku je osim znanja, spretnosti i talenta potrebno veliko strpljenje, ono čega nam najviše nedostaje. Strpljene je važna osobina i ako budemo strpljivi nadam se da ćemo idući festival dočekati bez zaštitnih maski – rekao je Zima.

– Ne želeći prekinuti kontinuitet održavanja Festivala, koji je po prvi puta održan 1997. godine, prilagodili smo se okolnostima i organizirali ga u virtualnom obliku, predstavljajući svijetu i ove godine čipku u njenom punom sjaju i ljepoti. Lepoglavska čipka naše je bogato kulturno nasljeđe koje ima značajan utjecaj na lokalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini – istaknuo je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić te naglasio kako na svojim pametnim telefonima, tabletima i računalima možete virtualno prošetati izložbama postavljenima u prostoru pavlinskog samostana i pogledati video predstavljanja 12 inozemnih i devet izlagača iz domaćih čipkarskih centara koji su, da su okolnosti drugačije, danas trebali biti u Lepoglavi kao sudionici.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića Anđelko Stričak rekao je da je za izradu čipke potrebno puno ljubavi i topline te da je čipka odličan turistički potencijal.

Veleposlanica Republike Bugarske Nj.E. Genka Vasileva Georgieva istaknula je da joj je zadovoljstvo i čast što boravi u Lepoglavi i što je Bugarska zemlja partner 24. Međunarodnog festivala čipke: – Tijekom Festivala posjetitelji će se moći upoznati s umijećem izrade čipke u Bugarskoj, koja kao i lepoglavsko čipkarstvo, potječe od briselske čipke.

Čestitke na organizaciji Festivala domaćinu je uputila izaslanica ministrice kulture i medija Tatjana Kolarić, pohvalivši način kako su u ovim zahtjevnim i specifičnim vremenima nastavili festivalsku promociju lepoglavske čipke i njene vrijednosti, te prenijela poruku ministrice Nine Obuljen Koržinek: – Vjerujem da će lepoglavska čipka trajno osigurati očuvanje i promociju čipkarstva ispunjavajući ciljeve UNESCO-ve konvencije za zaštitu nematerijalne kulturne baštine čije je Hrvatska potpisnik.

– Festival primjerom pokazuje da smo prepoznali jedinstvenost i umjetničku značaj, ali i gospodarsku vrijednost čipke koja, osim što nosi tradicijski kod ovog kraja, ima bitan ekonomski i socijalni element, prehranjivala je obitelji i generacije, spaja ljude, krajeve i kontinente. „Mala nit koja čini velika djela“ – istaknula je izaslanica ministrice turizma i sporta Olivera Šarić.

Svečanost otvaranja održana je u festivalskom šatoru postavljenom u atriju pavlinskog samostana.

– Lepoglavska čipka jedan je od brendova Varaždinske županije i obogaćuje njenu turističku ponudu – poručio je predsjednik Skupštine Varaždinske županije Alen Runac.

Festivalom možete virtualno prošetati ovdje: https://festival-cipke.com/, a svi koji se nađu u Lepoglavi mogu ga razgledati i uživo svake subote i nedjelje do kraja rujna od 10 do 17 sati.

Ulazak u samostan bit će besplatan, ali će se posjetitelji morati pridržavati svih propisanih epidemioloških mjera.

Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO.

Komentari

Komentara