Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Dr. Siniša Car u Dubrovniku predstavio knjigu „Mljet, Sadržaj sreće“, slijedi promocija u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Pišući tjedne kolumne za DuList dr. Siniša Car godinama je s čitateljima dijelio svoju otočku svakodnevicu, ne razmišljajući da bi njegove riječi ikada mogle postati ukoričene. No, knjiga „Mljet, Sadržaj sreće“, prva u nakladi DuLista, svjetlo dana ipak je ugledala početkom prosinca, a potom je, u prostoru Studentskog doma, u srijedu održana i njezina dubrovačka promocija.

U središte svojih priča i intimnih razmišljanja o životu, dr. Car stavlja čovjeka, ukazuje na sedam razloga za sreću koje svatko od nas može pronaći, a donosi i duboki uvid u filozofske rasprave o vjeri i životu.

– Iznimno sam ponosan što imam priliku upravo u Dubrovniku, među brojnim dragim ljudima, predstaviti svoje zapise o specifičnosti Mljeta, jednog od najljepših hrvatskih otoka na kojemu sam proveo proteklih pet godina. Za to vrijeme naučio sam štošta, i to ne samo o sebi, već i o funkcioniranju zajednice, zajedničkim doprinosima kojima unaprjeđujemo kvalitetu života ljudi koji, iako često geografski izolirani, nipošto nisu osamljeni ili otuđeni – izjavio je dr. Car.

Životni put dr. Siniše Cara na prvi pogled djeluje klasično – završio je medicinu, specijalizirao internu medicinu, subspecijalizirao kardiologiju te potom postao doktor znanosti. No, negdje u sebi htio je još više od toga, a njegov je spisateljski potencijal i talent vrlo rano prepoznala Barbara Đurasović, glavna urednica DuLista, ujedno i urednica knjige.

– Iščitavanjem kolumni dr. Cara mogu se dobiti odgovori, otvarati nove teme za razmišljanje, krenuti u potragu za smislom. „Sadržaj sreće“ knjiga je o življenju u trenutku koja, iako ponegdje progovara o ozbiljnim pitanjima vjere, postojanosti i smisla, čitatelja ne opterećuje već ga potiče na razmišljanje, a ponekad evocira i neka lijepa sjećanja koja svatko nas veže za neko, samo nama bitno, mjesto – navela je.

Odluka dr. Cara da posao kardiologa u varaždinskoj Općoj bolnici zamijeni ordinacijom opće medicine na Mljetu svojedobno je iznenadila mnoge.

No, svestrani liječnik izvrsno se uklopio među Mljećane i njihovu zajednicu – oformio je crkveni zbor, pjevao u klapi, a inicirao je i otvaranje podružnice Glazbene škole.

– Svojih pet godina života i karijere nama je poklonio, sretni smo i zahvalni – izjavio je ravnatelj Nacionalnog parka Mljet Ivan Sršen i dodao: „Naravno, tužno smo, ali i dalje ga očekujemo na Mljetu, dio je njega i uvijek je dobrodošao na otok. Bitan je trag koji ostavite iza sebe. On je bio sugovornik s kojim bi se imalo o čemu pričati.“

Nakon dubrovačke promocije, predstavljanje knjige „Mljet, Sadržaj sreće“ uslijedit će u Varaždinu, rodnom gradu dr. Cara, 28. prosinca u Gradskoj knjižnici i čitaonici u 19 sati, a potom, 21. siječnja, i u Zagrebu, gradu u koji se preselio nakon pet godina provedenih na Mljetu i u kojem danas radi kao kardiolog u KBC Sestre milosrdnice.

Život i društvo

Varaždinska županija donirala Caritasovoj pučkoj kuhinji pedeset litara bučinog ulja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska je županija i ove godine donirala Pučkoj kuhinji Caritasa Varaždinske biskupije pedeset litara kvalitetnog bučinog ulja različitih proizvođača.

Radi se o ulju koje su dali proizvođači za nedavno održanu Međunarodnu izložbu bučinih ulja Alpe Adria.

Bučina ulja je ravnatelju biskupijskog Caritasa Anti Šoli predao pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije Dragutin Vincek.

Zahvalivši se na donaciji, ravnatelj Šola je naznačio kako je ovo već tradicionalna gesta Varaždinske županije kojom se potvrđuje izuzetno dobra suradnja Županije i biskupijskog Caritasa.

Nastavite čitati

Život i društvo

Otvorenje glavnog napora požarne sezone planira se za 13. lipnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica

U prostorijama JVP-a Grada Požege 18. svibnja je održan sastanak Vatrogasnog stožera kojem su prisustvovali županijski zapovjednici na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem, objavila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Na sastanku se razgovaralo o pripremama za protupožarnu sezonu temeljem Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku, kao i o pripremama za predstojeću vježbu “Sigurnost 22”. Planirano vrijeme održavanja vježbe je 9. i 10. lipnja dok se otvorenje glavnog napora požarne sezone planira 13. lipnja.

Osim angažiranja sezonskih vatrogasaca, na sastanku je bilo govora i o dislociranju operatera u DVOC-a tijekom požarne sezone.

Na sjednici Vatrogasnog stožera su definirane i dislokacije na priobalju kao i izmještanje DVIP-ova Šibenik i Split izvan grada čime će se omogućiti njihova bolja i brža operativnost na terenu, ukoliko dođe do požara. Također, razgovaralo se i o Planskim izvanrednim dislokacijama te o Planskim sezonskim postrojbama na Korčuli i Pelješcu.

Sigurnost 22

Dvodnevna međuresorna vježba održat će se 9. i 10 lipnja, pri čemu je prvog dana planirana kao vježba za stolom dok je drugi dan rezerviran za vježbe na terenu u što je uključeno nekoliko županija: Zagrebačka, Varaždinska, Karlovačka, Osječko-baranjska i Splitsko-dalmatinska županija.

Ovom će se vježbom obaviti provjera operativnog djelovanja vatrogasnih postrojbi i zračnih snaga te prekogranična suradnja s Republikom Slovenijom. Ona također obuhvaća gašenje požara na otvorenom prostoru, tehničke intervencije spašavanja u prometu uslijed masovne nesreće, tehničke intervencije radova na vodi i pod vodom te provjera i uspostavljanje sustava veze i komunikacije.

Vatrogasno vježbalište

Nakon sastanka prezentiran je kratki film o vatrogasnom angažmanu u sanaciji prošlogodišnjeg olujnog nevremena na području Požeško-slavonske županije te je svečano otvoreno vatrogasno vježbalište za koje su najzaslužniji upravo pripadnici Javne vatrogasne postaje Grada Požege.

O sjednici Vatrogasnog stožera, ali i otvaranju vježbališta zapovjednik Tucaković rekao je da je danas odrađen jedan od završnih sastanaka za pripremu protupožarne sezone 2022. temeljem Programa aktivnosti Vlade RH: “Na njemu smo definirali dislokacije vatrogasnih snaga, ali i razmotrili sve one probleme koji se još uvijek pojavljuju u vatrogasnim zajednicama priobalnog područja. Definirali smo dislokacije na otocima, u priobalnom djelu, izmještanje interventnih postrojbi iz Divulja, Šibenika i Zadra u zaleđe Dalmatinske zagore”.

Dodao je i kako su pripreme do sada napravljene jako dobro, zahvaljujući ne samo vatrogascima, nego i jedinicama lokalnih samouprava.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje