Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Dražen Crnčec: “Jabuka je naš kruh! Prehranila je kroz povijest generacije mještana, a to čini i danas”

Objavljeno:

- dana

Povodom Svjetskog dana jabuka u subotu, 20. listopada, u voćnjaku starinskih sorti jabuka u Brezovcu kod Svetog Martina na Muri održana je izložba jabuka starinskih sorti i plantažnih nasada.

Riječ je o voćnjaku koji je zasađen 2012. godine te se danas u njemu nalazi stotinjak voćaka 12 različitih sorti jabuka.

Ljetne škole

Nasad starinskih sorti jabuka vodi Udruga voćara, povrćara i vinogradara Općine Sveti Martin na Muri, a ideju o uređenju edukativnog centra u projekt je pretvorila Lokalna akcijska grupa „Međimurski doli i bregi“. – Na temelju spoznaje velike važnosti i potencijala ovog prostora napisali smo i prijavili prekogranični projekt u kojem sudjeluju četiri partnera, po dva iz Hrvatske i Slovenije. Ukupna vrijednost projekta je 6,2 milijuna kuna i u tom dijelu svaki od partnera provodi svoj dio aktivnosti. Jedna od aktivnosti LAG-a je uređenje edukativno-turističkih objekata koji se nalaze u samom voćnjaku – informirala je Sanja Krištofić, predsjednica LAG-a „Međimurski doli i bregi“. Naime, javila se potreba da se mladima, ali i onima nešto starijima, omogući edukacija o važnosti starinskih sorti jabuka koje se uzgajaju na prirodni način bez primjese kemijskih sredstava bilo u obradi tla ili u zaštiti samih biljaka. – U suradnji s osnovnim školama započeli smo s održavanjem ljetnih škola na prostoru voćnjaka. Tek kad djeca dođu na teren, vide nasad, na licu mjesta dobiju informacije, ali i probaju ukusne jabuke, daleko lakše će usvojiti nova znanja. Osim što smo voćnjak opremili edukativnim sadržajima, nabavili smo i starinsku prešu na kojoj se cijedi prirodni jabučni sok – dodala je Krištofić. A da je ovakav voćnjak podignut na pravome mjestu, potvrdio je Dražen Crnčec, načelnik Općine Sveti Martin na Muri. – Jabuka je naš kruh! Prehranila je kroz povijest generacije mještana, a to čini i danas. Posebno unatrag 20-ak godina razvojem cjelokupnog voćarstva, posebno uzgoja jabuka. Stoga je vrlo važno da se na jednome mjestu, voćnjaku starinskih sorti jabuka, koji je Općina omogućila u suradnji s LAG-om, našom udrugom i lokalnim OPG-ovcima, kroz edukaciju omogući podizanje svijesti o vrijednosti jabuka. I pritom ne mislim samo u gospodarskom pogledu već i u onom tradicijskom, ali i ljekovitom, s obzirom na sva pozitivna svojstva kraljice voća – objasnio je načelnik Crnčec.

Dodana vrijednost

Voćnjak starinskih sorti jabuka uklapa se i u jednu puno širu priču Općine Sveti Martin na Muri. – Sveti Martin na Muri gradimo kao mjesto očuvane prirode, zdravog i aktivnog života te samoodrživog razvoja, tako da ovaj sadržaj predstavlja dodanu vrijednost – zaključio je Crnčec. Brigu o voćnjaku vodi Udruga voćara, povrćara i vinogradara Općine Sveti Martin na Muri. – Na tome ne mislimo stati. I dalje istražujemo starinske sorte jabuka, pronalazimo nove te ih razmnožavamo. Na tržištu se sve više traže starinske sorte. Ljudi istražuju, žele se vratiti okusima djetinjstva, ali i traže sorte koje su puno otpornije na različite vrste bolesti. Kvalitete takvih sorti najlakše je prezentirati kroz educiranje mladih u školama. Škola u Svetom Martinu na Muri također ima jedan takav voćnjak uz koji djeca odrastaju – otkrio je Mladen Dobranić, predsjednik Udruge.

Međimurje

Grad Čakovec svoj rast i razvoj želi temeljiti na obnovljivim izvorima energije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Grad Čakovec bio je domaćin edukativnog predavanja u okviru druge turneje pod nazivom „Dobra energija“ koju organizira i provodi Zelena energetska zadruga (ZEZ). Zadruga svoje aktivnosti provodi s ciljem edukacije građana o prednostima korištenja sunčeve energije te načinima i uvjetima ugradnje kućnih solarnih elektrana.

Edukacija o ugradnji kućnih solarnih elektrana, troškovima, potrebnoj dokumentaciji, prilikama za sufinanciranje i udruživanju sa sugrađanima s ciljem razmjene energije, održana je u utorak, 19. listopada, u čakovečkoj zgradi Scheier pod vodstvom Maje Katić. Građanima se putem edukativnih prezentacija želi pomoći u realizaciji njihovih projekata na način koji će za njih biti maksimalno isplativ. Kampanja ZEZ-a je lokalno fokusirana da bi se prilike vezane uz korištenje solarne energije izravnom komunikacijom približile što većem broju građana te potaknulo razumijevanje solarne energije kao lokalnog resursa koji ima potencijal biti nositelj razvoja hrvatskih gradova.

Uoči čakovečke radionice, gradonačelnica Ljerka Cividini održala je radni sastanak s upraviteljem Zadruge Zoranom Kordićem, voditeljicom projekata Hajdanom Rukavinom i tehničkom stručnjakinjom Majom Katić da bi se upoznala s njihovim radom i potencijalima suradnje.

– Sve što je povezano s obnovljivim izvorima energije, odnosno zelenom energijom općenito nas zanima, a ZEZ je dobar sugovornik jer ima reference suradnje s gradovima u cijeloj Hrvatskoj i iskustvo u pripremi i vođenju projekata iz te domene. Vidimo prostor za suradnju na projektima koje Grad Čakovec trenutno priprema za svoje objekte i na razvijanju naših projektnih ideja u skoroj budućnosti. Rukovodimo se Strategijom energetskog razvoja RH do 2030. koja usmjerava prema smanjenju emisije stakleničkih plinova, povećanja udjela obnovljivih izvora energije, sigurnosti opskrbe i razvoju unutarnjeg energetskog tržišta. Odličan interes građana za edukaciju koju je ZEZ osmislio tijekom turneje „Dobra energija“ potvrda je da smo na dobrom putu. Građani žele znati više, zanimaju ih ulaganja, uštede, sve opcije koje trebaju staviti na vagu, a na nama je da to promoviramo i da stvaramo uvjete za jednostavan i brz pristup kvalitetnim informacijama – istaknula je gradonačelnica Cividini.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju čak 196 novih slučajeva zaraze koronom, jedan pacijent je na respiratoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 440 uzoraka, od čega su evidentirana 192 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 43,6% pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 27. listopada županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljena su 4 pozitivna slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 43 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 635.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 73.842 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 40 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirane su 4 osobe, otpuštene su 2 osobe, 1 pacijent je na invazivnoj respiraciji i nema preminulih osoba.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec i svake treće subote u mjesecu u trijaži Županijske bolnice Čakovec od 9 do 12 sati.

Cijepljenje se odvija i u Ljekarni Kotoriba 4., 8. i 17. studenog od 12 do 17 sati uz prethodnu najavu na broj 040/682-750, kao i u Ljekarni Štrigova 16. studenog od 12 do 17 sati te 23. studenog od 12 do 15 sati uz prethodnu najavu na broj 040/851-006.

U subotu i nedjelju, 30. i 31. studenoga, uzimanje uzoraka za PCR i BAT testove odvijat će se od 7:30 sati u covid ambulanti iza Županijske bolnice Čakovec (Svetojelenska cesta), a iznimno u ponedjeljak, 1. studenog 2021. godine, neće se odvijati testiranja zbog državnog praznika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje