Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava hodočastilo u Istru

Objavljeno:

- dana

Članovi varaždinskog Društva za obilježavanje  grobišta ratnih i poratnih žrtava uspjelo je u subotu i nedjelju, 22. i 23. kolovoza, provesti hodočašće s obilaskom grobišta i stratišta Istre, odnosno lokacija vezanih uz stradanje ljudi u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Kako doznajemo od Franje Talana, predsjednika Društva za obilježavanje  grobišta ratnih i poratnih žrtava, hodočašće realizirano u sklopu projekta „Spomen na žrtve Istre – grobište Tupljak“, bilo je potpomognuto od strane Ministarstva hrvatskih branitelja.

– Više godina pripremam projekt posjete fojbama i jamama Istre konačno je ove godine ušao u završnu fazu, te je uspješno realiziran zahvaljujući razumijevanju biskupa mons. Ivana Milovana i svećenika s područja Porečke i Pulske biskupije, u čijim se župama nalaze grobišta. Posjet je inicijalno planiran za 25. i 26. travnja, ali smo ga zbog pandemije COVID-a – 19 morali odgoditi – govori Talan o putovanju na kojeg je pošlo 30-ak hodočasnika s područja općine Cestica, Varaždina i Zagreba.

Grobišta i stratišta

Povod hodočašću bio je Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima (23. kolovoz), ali je njime ujedno obilježena 73. godišnjica mučeničke smrti blaženog vlč. Miroslava Bulešića. Sudionici su prvo položili vijence i upalili svijeće na grobištu Tupljak. Riječ je o posjetu oknu rudarske jame u općini Pićan kod Labina, gdje je hodočasnicima dobrodošlicu poželio povjerenik srodnog društva. Podsjećamo, varaždinsko je osnovano 20. rujna 2000. godine, poslije ukidanja Saborske komisije za utvrđivanja žrtava Drugog svjetskog rata i poraća. Njegov predsjednik, Franjo Talan, uputio je riječi zahvale domaćinima – biskupu Ivanu Milovanu, te Antonu Celiću, predsjedniku povjerenstva Društva za Istru, koji su pomogli realizirati projekt. Potom je prisutne pozdravio u ime potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, a program je nastavla prof. Lidija Vukalović, članica Društva, pročitavši promemoriju Ministarstva vezanu uz žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Slijedilo je još jedno obraćanje Franje Talana, predsjednika Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava iz Varaždina, te inicijatora hodočašća. Naime, ovaj neumorni član Komisije HBK-a BK Hrvatske i BiH za hrvatski martirologij i Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, zahvalio je Ministarstvu hrvatskih branitelja na svemu „što čini da bi se sve žrtve ekshumirale, identificirale i na ljudski i dostojanstven način sa sprovodom pokopale“.

– S obzirom na to da je u programu Ministarstva hrvatskih branitelja i „podrška“ civilnim udrugama koje njeguju sjećanje na žrtve, tako smo i mi (Društvo za obilježavanje grobišta) pozvali ministre da nam se priključe na odavanju počasti žrtvama jama u Istri.  Spomen na žrtve stradale u ratovima i progonima totalitarnih režima 20. stoljeća održan je u nedjelju, 23. kolovoza i na groblju u župi Tomašica. Tamo su pokopane ekshumirane žrtve s tamošnjeg grobišta, a obred je predvodio mons. Vjekoslav Huzjak, biskup Bjelovarsko-križevački – napomenuo je Talan.

U završnom dijelu komemoracije nad rudarskim oknom Tupljak, molitvu je u prisustvu vlč. Antuna Kolarevića, predvodio biskup u miru, mons. Milovan. Put je nastavljen prema jami – grobištu Golubinčina, smještenoj s lijeve strane prometnice Krnica – Rakalj.

– Tu smo planirali postaviti križ na kojem je upisan tekst „U spomen na žrtve 2. svjetskog rata i poraća – jama Golubinčina“. Od ceste prema jami krenuli smo u procesiji za križem, a pridružili su nam se župnik, don Graciano Živolić i Dino Bedrina iz Pule, koji nas je upoznao sa žrtvama i stradanjima na tom lokalitetu. S obzirom na to da je okoliš oko jame zatrpan velikim količinama tpada, odustali smo od polaganja vijenca i paljenja svijeća . Potom smo se za sve stradale u ratovima i progonima totalitarnih režima pomolili na obližnjoj, za to primjerenijoj lokaciji – rekao je Talan koji se osvrnuo i na posjet još nekim lokalitetima.

Mučenička smrt

Jedan se nalazi u Svetvinčentu i vezan je uz mučeničku smrt svećenika Miroslava Bulešića (ubijen 24. kolovoza 1947. godine), odnosno uz progone Crkve od strane poratne jugo-komunističke vlasti.

– Nakon Svetvinčenta uputili smo se do crkvice Sveta Marija Svetomore, kod Žminja gdje su vjernici Porečke i Pulske biskupije, 2000. godine podignuli spomen obilježje žrtvama rata i poraća. Tamo su nas pričekali  prof. Elvis Orbanić i vlč. Jordan Rovis koji su nam u crkvi govorili o povijesti župe i crkve u kojoj smo boravili. Na području biskupije u Drugom svjetskom ratu i poraću stradalo je i mučeničkom smrću život okončalo 15 svećenika, dva bogoslova i jedan sjemeništarac! Potom smo se uputili prema Pazinu, odnosno župi sv. Lucija, gdje nas je već čekalo tridesetak župljana i predstavnika braniteljskih udruga iz okolnih mjesta. Priključili smo se procesiji koju je od župne crkve, uz moljenje krunice, poveo vlč. Željko Zec, a do spomen križa postavljenog uz jamu Širočica stigli  smo za nepunih pola sata. Kod spomen križa postavljenog 2015. godine prvo je postavljen vijenac Ministarstva hrvatskih branitelja, a potom i Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava iz Varaždina, nakon čega su zapaljene svijeće koje su po završetku komemoracije odnesene u crkvu sv. Lucije – ističe Talan.

Potom je okupljenima o žrtvama grobišta jame  Širočica govorio Tomislav Ferenčić koji je naglasio da uz ovu jamu postoji i jama Mandaljevica, a nakon toga pjesnik Ivan Klarić je pročitao stihove vlastite pjesme posvećene žrtvama. Hodočašće je okončano na pazinskom groblju Moj mir.

– Tu smo odali počast don Boži Milanoviću, u znak zahvale za doprinos prosvjećenju Istre i njenom pripojenju Hrvatskoj, a zaustavili smo se i kod groba vlč. Antuna Heka. Naime,  njegovom zaslugom su formirai „Pazinski kolegij“ i „nakladničko poduzeće“  dr. Josip Turčinović koje i danas djeluje u Pazinu.  Na grobove smo položili vijenac i zapalili svijeće, a potom je molitvu predvodio vlč. Željko Zec – zaključio je Franjo Talan.

Međimurje

FOTO Tjedan kolektivne sadnje stabala u Dječjem vrtiću “Potočnica” Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove je godine Dječji vrtić Potočnica sudjelovao je u nacionalnoj kampanji “Tjedan kolektivne sadnje stabala u Hrvatskoj 2021.” koji se održava u razdoblju od 1. – 7. ožujka.

Inicijativa “Zasadi drvo, ne budi panj!” pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi stablo i tako pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine, ujedno i borbi protiv klimatskih promjena. Želi se potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da diljem Hrvatske zasade što više stabala i time istaknu važnost i dobrobit drveća i zelenila.

Vrtni centar Iva Štefanec i Rasadnik Žižek Sveta Marija velikodušno su donirali Dječjem vrtiću sadnice kupine, maline, smokve i jasena. Djeca su zajedno sa svojim odgojiteljicama, ravnateljicom i općinskim načelnikom zasadili sadnice u dvorištu vrtića.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija će u ponedjeljak, na Međunarodni dan žena, darivati uzorne vozačice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U ponedjeljak, 8. ožujka, od 9 do 14 sati, povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, na prometnicama Varaždinske županije policijski će službenici provesti preventivno – represivnu akciju „Cool je biti uzorna vozačica“.

Tom će se prilikom svi sudionici u prometu, koji se zateknu u prekršajima, procesuirati sukladno zakonskim propisima.

Sve kontrolirane žene, bilo u svojstvu vozačice ili putnice u vozilu, darivat će se privjeskom, dok će se prve četiri zatečene vozačice, koje u zadnjih deset godina nisu evidentirane kao počiniteljice prometnih prekršaja, darivati poklon paketima.

Nastavite čitati